4 °C Budapest
Portrait of a businesswoman back to work at office after pandemic lockdown. Female entrepreneur with protective face mask standing alone in office.

Fizetnek az életbiztosítások COVID fertőzésre? Ezt feltétlenül tudnod kell

2021. november 18. 11:33

A koronavírus járvány negyedik hulláma is elért bennünket. Magyarországon 5,7 millió fő megkapta a második, több mint 1,6 millió fő már a harmadik oltását is. Ennek ellenére több, mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak a napokban. A járvány hatására az életbiztosítások szerepe fontosabbá vált, mint előtte. Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy vajon fizet a biztosító a COVID fertőzésre is? 

A világon mindenhol, így Magyarországon is az életbiztosítási szerződési feltételek kizárják azokat a kockázatokat, amelyek nem mérhetők fel előzetesen, vagyis nem lehet számszerűsíteni. Ilyenek például a radioaktív sugárzás, a harci cselekmények. A járványos fertőzések közül egyedül a HIV fertőzés az, ami a biztosítók kizárásai között szerepel. A COVID-19 fertőzés nem tartozik a kizárások közé, így a biztosítók koronavírus esetén is szolgáltatnak.

Várakozási idő az életbiztosításoknál

Azt viszont tudnod kell, hogy függetlenül a koronavírus járványtól, majdnem minden biztosítónál van várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy a szerződésben vállalt teljes szolgáltatási palettát csak a szerződéskötés után bizonyos idő elteltével nyújtja. A várakozási idő alatt általában a balesetekre vonatkozóan minden szolgáltatás érvényben van, míg a betegségekből eredő biztosítási igényeket nem térítik. A várakozási idő 2-6 hónap közötti időszak szokott lenni, amely alól sok helyen mentesülhetsz, ha orvosi vizsgálattal kötöd meg a szerződést. Ilyenkor nincs várakozási idő. De van a piacon olyan biztosító is, aki nem alkalmaz várakozási időt egyes termékeinél.

Egészségbiztosítási kiegészítők a járvány idején

A kórházi napi térítésre, műtéti térítésre, illetve keresőképtelenségre szóló kiegészítő biztosítások esetében sincs korlátozás a COVID járvánnyal kapcsolatban, a szolgáltatások a szerződési feltételeknek megfelelően érvényben vannak, így fizetnek a koronavírus által okozott megbetegedésekre is.

Magán egészségügy

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások azok a termékek, amelyek megbetegedések esetén nem egy biztosítási összeget fizetnek ki, hanem a privát egészségügy keretében igénybe vett szolgáltatásokat (orvosi vizsgálat, konzultáció, kisműtét, CT, MRI, stb.) ellenértékét fizetik ki közvetlenül a magánkórháznak vagy intézménynek. Az ilyen biztosítási csomagok tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Ezek között általában nem szerepel a koronavírus teszt, így ezt a biztosítók nem fizetik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új járványügyi szabályok november 1-től

A november 1-től érvényes új járványügyi szabályok a magánklinikákra is vonatkoznak. Csak előzetes időpontegyeztetéssel lehet bejelentkezni a vizsgálatokra. A páciensnek kikérdezéses előszűrésen kell átesnie, majd antigén gyorsteszt következik, ami önköltséges. Intézménytől függő az ár, de körülbelül 3.000 forintra számíthatsz. Kísérő csak egy fő lehet, aki akkor léphet az intézmény területére, ha kiskorú, mozgásában korlátozott vagy fogyatékkal élő pácienst kísér, és az előszűrésen átesett.

Nincs korlátozás az életbiztosításoknál

Az életbiztosítások és kiegészítőik esetében a koronavírus nem hozott korlátozásokat. A biztosítók inkább pozitívan, a várakozási idő csökkentésével és a szabályok enyhítésével reagáltak a járványra. A járvány egy újabb veszélyforrást hozott, ami ellen tenni kell valamit. A szabályok betartása a maszk viselése segíthet a vírus elkerülésében, de ha mégis beteg leszel lehet, hogy anyagi segítségre is szükséged lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem