1 °C Budapest
Ez az új sláger: legális droggal keresik rommá magukat a dílerek

Ez az új sláger: legális droggal keresik rommá magukat a dílerek

2017. szeptember 25. 11:30

Egyre többet hallani manapság a veszélyesebbnél veszélyesebb dizájner drogok előretöréséről. Nem szabad azonban megfeledkezni a már jól ismert tudatmódosító szerek veszélyeiről sem. Most úgy tűnik, hogy egy régóta ismert kábítószer kezd újra divatba jönni, és forgalmazói óriási hasznot realizálnak mindannyiunk orra előtt, a legnagyobb online áruházak felületén keresztül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dizájner drogok világában azt hihetnénk, hogy nehéz valami egészen meglepővel előrukkolni. Ez azonban most mégis sikerült. Hiszen az eBayről és az Amazonról tömegével rendelik az új party drogot, ami nem más, mint a habpatron vagy más néven a nevetőgáz - bukkant rá a Daily Mail.

Az újra és újra felfedezett dinitrogén-oxid tartalmú patronok kábítószerként való alkalmazása hatalmas biznisszé kezd válni. Ugyanis a szórakozóhelyek, bárok, diszkók vagy dílerek nagytételben, rendkívül olcsón jutnak hozzá a habpatronhoz, amit aztán többszörös áron adnak tovább, mint buli drog. A profit pedig óriási.

Egy kéjgázzal teli üvegcse ára nagytételben 30 pennyre jön ki, ami mai árfolyamon 102 forint körül mozog. Ugyanezt a patront azonban egy éjszakai szórakozóhelyen már 5 fontért, azaz 1700 forintért lehet megvásárolni. Így az éjjeli elosztók több mint tizenhatszoros haszonra tesznek szert egyetlen patronon.

A probléma valós, ám megoldása egyáltalán nem egyszerű. A patronok használata ugyanis teljesen legális. Sőt a legnagyobb online áruházak polcain is nagyon könnyű hozzájuk jutni, akár ingyenes nemzetközi szállítással. Ezeknek mi is utána jártunk és rövid keresgélés után megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a patronok mellett már olyan eszközt is lehet vásárolni, amivel a szer könnyen a szervezetbe juttatható.

A rövid bódulatot okozó gáz ugyanakkor rendkívül veszélyes, és csak az Egyesült Királyságban 17 halálesethez volt köze 2006 óta. Szakértők szerint a dinitrogén-oxid huzamosabb ideig tartó, rendszeres használata elbutulást, tüdővizenyő kialakulását és súlyos csontvelő-elváltozást okozhat. Ezek mellett pedig nagyon veszélyesek a használatához köthető balesetek, hiszen a gáz beszívását követően sokszor előfordul az eszméletvesztés vagy a fulladás.

Nem árt hát nagyon odafigyelni, hogy nem szaporodtak-e meg az otthoni szemetesben vagy a kamasz hálószobájában a habpatronok. Fontos a megelőzés és a jó kommunikáció, ezért ha te is aggasztó jeleket tapasztalsz odahaza, ne habozz és kérj segítséget! Ezen a linken pedig további fontos adatokat tudhatsz meg a nevetőgáz függőségről és annak egészségügyi kockázatairól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20