16 °C Budapest
Durva díjemelés jöhet a biztosításoknál? Ezért fizethetünk többet

Durva díjemelés jöhet a biztosításoknál? Ezért fizethetünk többet

Pénzcentrum
2016. június 27. 05:44

Úgy tűnhet, hogy a Magyarországra lecsapó viharok száma idén kiemelkedően magas, és emiatt logkusnak tűnhet, hogy a lakásbiztosításaink ára jövőre ennek megfelelően megugorhat. Az igazság azonban az, hogy a biztosítások díjait ennél bonyolultabb módon határozzák meg, persze hosszútávon nem elképzelhetetlen a díjemelkedés sem. Utánajártunk, minek köszönhetjük, hogy az elmúlt évtizedek növekvő viharkárai miatt nem nőttek a biztosítási díjaink.

Az egyre gyakoribb viharkárokért sokan a globális felmelegedést okolják, úgy tűnhet ugyanis, hogy egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák. Hazánkban 2013-ban 6 milliárd forint kárt fizetett ki egyedül a Generali, ami 10 ezerrel több esetet takar, mint egy évvel korábban, amikor mindössze 3,5 milliárd forint volt a kifizetett biztosítási összeg. Úgy tűnhet, hogy a híradásokban szinte minden nap szerepelnek hazai, nagy károkat okozó viharok, de ez valóban így van?

Az idei év (az eddig eltelt időszaka alapján) nem számít kiugrónak a természeti károkban

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére az Allianz. Hosszútávon viszont más a helyzet, az általunk megkérdezett biztosítók szerint a hosszú távú trendeket nézve a károk gyakorisága (és a biztosítási összegek) egyértelműen növekedtek az elmúlt évtizedekben.

Egyre többen kötnek lakásbiztosítást, ennek köszönhetően nő a kockázatközösség, ami a növekvő gyakoriságot ellensúlyozni tudta az elmúlt években

- válaszolta kérdésünkre az Union.

Nőhetnek a biztosítási díjak?

Az időjárás okozta károk hatással vannak a biztosítások kockázati díjainak alakulására.

A lakásbiztosítási károk alakulása eltérhet az egyes évek összehasonlításában, ezért az árazásnál is több év kártapasztalata kerül figyelembevételre

- tette hozzá az Allianz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hiába van egy évben kiugróan sok lakáskár, ez nem befolyásolja a díjszabást.

Hosszú távon viszont a biztosítók az új szerződések megkötésénél figyelembe veszik a lakáskárok elterjedését. Amennyiben a kockázatközösség növekedése nem ellensúlyozza a magasabb kárhányadot, akkor a később kötött díjak akár magasabbak is lehetnek.

Az persze nem mindegy, hogy a biztosítók milyen időtávon gondolkodnak előre, az Aegonnál például több mint 10 évre kalkulálnak (a pontos időtávot nem árulta el a biztosító), amikor a díjak meghatározásáról van szó. Ebbe a biztosítás által fedezett kockázatokat számolják bele, így az évtizedeken át növekvő természeti károkkal is kalkulálnak. A megkérdezett biztosítóknál viszont emiatt díjemelésre eddig nem volt szükség, a kérdés az, hogy a természeti károk miatti esetleges díjnövekedés meghaladja-e a kockázatközösség növekedése miatti díjcsökkenés mértékét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mekkora lehet az emelkedés?

Az emelkedés mértékét nehéz megmondani, hiszen nem ismerjük azt, hogy a lakásbiztosítások bővülése mennyivel esik vissza és a jövőben mennyivel több természeti katasztrófa sújtja Magyarországot. A lakásbiztosítások éves díja tavaly 28 300 forint volt a Mabisz adatai alapján, tehát 10 százalékos emelkedés 31 ezer forintos, míg 20 százalékos díjnövekedés 34 ezer forintos éves díjat eredményezne. Az emelés azonban nem a biztosítókat hízlalná, hiszen a megasabb kockázat (a gyakoribb elemi károk) miatt a szolgáltató által kifizetett teljes kárösszeg is magasabb lehet.

Érdemes persze azt is megnézni, hogy milyen hatása van a díjemelésnek egy átlagos magyar családra. Míg korábban a viharok ritkán csaptak le, ezért a biztosító is csupán ritkán fizetett, így maradhatott alacsonyan a díj. Ha viszont a korábinál mondjuk kétszer gyakrabban éri kár az otthonunkat, akkor a biztosítás is kétszer gyakrabban fizet, ezt viszont a szilgáltató hosszú távon csupán a díjak megemelésével tudja biztosítani.

Mire figyeljünk a lakásbiztosítás megkötésekor?

  • Sokan a díjat tartják a legfontosabbnak, azonban nem mindegy, hogy a biztosításunk teljeskörű védelmet ad, vagy kár esetén önerővel is számolnunk kell. Míg előbbinél minden költségünk (amelyre van biztosítási fedezetünk) megtérítik, addig az utóbbinál a kisebb károk után előfordulhat, hogy egyáltalán nem fizet a biztosító, mivel a kár mértéke nem éri el az önerő mértékét. Ha tehát a kisebb károkra is szeretnénk biztosítanimagunkat, akkor a teljeskörű biztosítást válasszuk, ha viszont csak a nagyobb károk ellen védenénk bemagunkat, akkor az önerőt igénylő termék a nekünk való.
  • Az utóbbi években a viharkárok és a villámcsapás okozta károk terjedtek el leginkább. A lakásbiztosításunk megkötésénél figyeljünk arra, hogy a védelem ezekre is kiterjedjen, ha az alapbiztosítás nem tartalmazza ezeket, akkor kiegészítő biztosításként kössünk védelmet a vihar és a villámok okozta károkra.
  • Az alulbiztosításra is érdemes odafigyelni. Az elmúlt években jelentősen megugrottak az ingatlanárak, így nem árt az újonnan kötendő szerződésnél figyelembe venni ezt, és a régi szerződések felülvizgálata sem árt. Ha mégis alulbiztosított lenne az ingatlanunk, akkor kár esetén nem kapjuk meg a teljes biztosítási összeget, csupán ennek a fedezetarányos részét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?