Durva díjemelés jöhet a biztosításoknál? Ezért fizethetünk többet

Durva díjemelés jöhet a biztosításoknál? Ezért fizethetünk többet

Pénzcentrum
2016. június 27. 05:44

Úgy tűnhet, hogy a Magyarországra lecsapó viharok száma idén kiemelkedően magas, és emiatt logkusnak tűnhet, hogy a lakásbiztosításaink ára jövőre ennek megfelelően megugorhat. Az igazság azonban az, hogy a biztosítások díjait ennél bonyolultabb módon határozzák meg, persze hosszútávon nem elképzelhetetlen a díjemelkedés sem. Utánajártunk, minek köszönhetjük, hogy az elmúlt évtizedek növekvő viharkárai miatt nem nőttek a biztosítási díjaink.

Az egyre gyakoribb viharkárokért sokan a globális felmelegedést okolják, úgy tűnhet ugyanis, hogy egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák. Hazánkban 2013-ban 6 milliárd forint kárt fizetett ki egyedül a Generali, ami 10 ezerrel több esetet takar, mint egy évvel korábban, amikor mindössze 3,5 milliárd forint volt a kifizetett biztosítási összeg. Úgy tűnhet, hogy a híradásokban szinte minden nap szerepelnek hazai, nagy károkat okozó viharok, de ez valóban így van?

Az idei év (az eddig eltelt időszaka alapján) nem számít kiugrónak a természeti károkban

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére az Allianz. Hosszútávon viszont más a helyzet, az általunk megkérdezett biztosítók szerint a hosszú távú trendeket nézve a károk gyakorisága (és a biztosítási összegek) egyértelműen növekedtek az elmúlt évtizedekben.

Egyre többen kötnek lakásbiztosítást, ennek köszönhetően nő a kockázatközösség, ami a növekvő gyakoriságot ellensúlyozni tudta az elmúlt években

- válaszolta kérdésünkre az Union.

Nőhetnek a biztosítási díjak?

Az időjárás okozta károk hatással vannak a biztosítások kockázati díjainak alakulására.

A lakásbiztosítási károk alakulása eltérhet az egyes évek összehasonlításában, ezért az árazásnál is több év kártapasztalata kerül figyelembevételre

- tette hozzá az Allianz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hiába van egy évben kiugróan sok lakáskár, ez nem befolyásolja a díjszabást.

Hosszú távon viszont a biztosítók az új szerződések megkötésénél figyelembe veszik a lakáskárok elterjedését. Amennyiben a kockázatközösség növekedése nem ellensúlyozza a magasabb kárhányadot, akkor a később kötött díjak akár magasabbak is lehetnek.

Az persze nem mindegy, hogy a biztosítók milyen időtávon gondolkodnak előre, az Aegonnál például több mint 10 évre kalkulálnak (a pontos időtávot nem árulta el a biztosító), amikor a díjak meghatározásáról van szó. Ebbe a biztosítás által fedezett kockázatokat számolják bele, így az évtizedeken át növekvő természeti károkkal is kalkulálnak. A megkérdezett biztosítóknál viszont emiatt díjemelésre eddig nem volt szükség, a kérdés az, hogy a természeti károk miatti esetleges díjnövekedés meghaladja-e a kockázatközösség növekedése miatti díjcsökkenés mértékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mekkora lehet az emelkedés?

Az emelkedés mértékét nehéz megmondani, hiszen nem ismerjük azt, hogy a lakásbiztosítások bővülése mennyivel esik vissza és a jövőben mennyivel több természeti katasztrófa sújtja Magyarországot. A lakásbiztosítások éves díja tavaly 28 300 forint volt a Mabisz adatai alapján, tehát 10 százalékos emelkedés 31 ezer forintos, míg 20 százalékos díjnövekedés 34 ezer forintos éves díjat eredményezne. Az emelés azonban nem a biztosítókat hízlalná, hiszen a megasabb kockázat (a gyakoribb elemi károk) miatt a szolgáltató által kifizetett teljes kárösszeg is magasabb lehet.

Érdemes persze azt is megnézni, hogy milyen hatása van a díjemelésnek egy átlagos magyar családra. Míg korábban a viharok ritkán csaptak le, ezért a biztosító is csupán ritkán fizetett, így maradhatott alacsonyan a díj. Ha viszont a korábinál mondjuk kétszer gyakrabban éri kár az otthonunkat, akkor a biztosítás is kétszer gyakrabban fizet, ezt viszont a szilgáltató hosszú távon csupán a díjak megemelésével tudja biztosítani.

Mire figyeljünk a lakásbiztosítás megkötésekor?

  • Sokan a díjat tartják a legfontosabbnak, azonban nem mindegy, hogy a biztosításunk teljeskörű védelmet ad, vagy kár esetén önerővel is számolnunk kell. Míg előbbinél minden költségünk (amelyre van biztosítási fedezetünk) megtérítik, addig az utóbbinál a kisebb károk után előfordulhat, hogy egyáltalán nem fizet a biztosító, mivel a kár mértéke nem éri el az önerő mértékét. Ha tehát a kisebb károkra is szeretnénk biztosítanimagunkat, akkor a teljeskörű biztosítást válasszuk, ha viszont csak a nagyobb károk ellen védenénk bemagunkat, akkor az önerőt igénylő termék a nekünk való.
  • Az utóbbi években a viharkárok és a villámcsapás okozta károk terjedtek el leginkább. A lakásbiztosításunk megkötésénél figyeljünk arra, hogy a védelem ezekre is kiterjedjen, ha az alapbiztosítás nem tartalmazza ezeket, akkor kiegészítő biztosításként kössünk védelmet a vihar és a villámok okozta károkra.
  • Az alulbiztosításra is érdemes odafigyelni. Az elmúlt években jelentősen megugrottak az ingatlanárak, így nem árt az újonnan kötendő szerződésnél figyelembe venni ezt, és a régi szerződések felülvizgálata sem árt. Ha mégis alulbiztosított lenne az ingatlanunk, akkor kár esetén nem kapjuk meg a teljes biztosítási összeget, csupán ennek a fedezetarányos részét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18