23 °C Budapest
Óriási a baj: csődöt jelentett az egyik elektromos autó óriás, mi lesz így a vásárlóikkal?

Óriási a baj: csődöt jelentett az egyik elektromos autó óriás, mi lesz így a vásárlóikkal?

2024. június 19. 06:30

A Fisker bejelentette csődeljárásának kezdeményezését, miután korábban már figyelmeztetett pénzügyi nehézségeire és sikertelenül próbált megoldást találni a piaci és makrogazdasági kihívásokra, valamint a saját termékével, az Ocean elektromos SUV-val kapcsolatos problémákra - írja a CNN.

Az amerikai Fisker, amely elektromos járművek gyártásával foglalkozik, bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményezett. A cég már korábban is jelezte pénzügyi nehézségeit, különösen februárban, amikor negyedéves eredményeit közzétette és figyelmeztetett: lehet, hogy nem rendelkezik elegendő tőkével a következő év túléléséhez. Ekkor említette meg azt is, hogy tárgyalásokat folytat egy befektetővel további finanszírozás céljából.

A vállalat szóvivője szerint a Fisker hasonló piaci és makrogazdasági kihívásokkal néz szembe, mint az elektromos járműipar többi szereplője. Ezek a kihívások akadályozták hatékony működésüket. Az elektromos járművek globális eladásainak lassulása mellett a Fisker saját problémáival is küzdött.

A vállalat egyetlen terméke, a Fisker Ocean elektromos SUV volt. Tavaly körülbelül 10 000 darabot gyártottak belőle, de csak felét sikerült leszállítaniuk. A termék minőségét illetően Marques Brownlee amerikai YouTuber egy videójában élesen bírálta az autót, ami jelentős hatást gyakorolt a vállalat részvényeinek árfolyamára.

Henrik Fisker, a cég alapítója és vezérigazgatója elismerte az Ocean minőségi problémáit és azt mondta, hogy frissítésekkel igyekeznek orvosolni ezeket. A Fiskernek nem csak saját problémáival kellett megküzdenie; a már piacra lépett autógyárakkal való verseny is komoly kihívást jelentett számukra.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint bár az elektromos járművek világpiaci értékesítése idén várhatóan 21%-kal növekszik, ez jelentős lassulást jelent a tavalyi 35%-os növekedéshez képest. Az Egyesült Államokban és Európában az elektromos autók elterjedését többek között magas áruk és a töltőinfrastruktúra hiányosságai akadályozzák.

A Fisker csődeljárása során próbálja megoldani pénzügyi gondjait átszervezés révén. A cég tárgyalásokat folytat eszközeinek eladásáról és korábban mentési tárgyalásokat is folytatott egy nagy autógyártóval, amelyek azonban eredménytelenül zárultak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy például Németországban mintegy 100 ezer elektromos autó maradt eladatlanul a támogatások hirtelen megszűnése és a csökkenő belföldi kereslet következtében. Ez jelentős készletfelhalmozódást eredményezett a gyártóknál és márkakereskedéseknél.

Egre több gyártó gondolja úgy egyébként, hogy a teljes villanyosítás nem a megfelelő út, a Toyota legutóbb új generációs, különböző üzemanyagokkal kompatibilis kompakt motorokat mutatott be, amelyek hozzájárulnak a szigorúbb kibocsátási normák teljesítéséhez és a vállalat értékesítési stratégiájának diverzifikálásához.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm