12 °C Budapest
Amsterdam, The Netherlands - April 16, 2015: Suzuki Vitara compact crossover SUV on display during the 2015 Amsterdam motor show. People in the background are looking at the cars.

Őrült mélyrepülésben a magyar autópiac: lassan vége a Suzuki egyeduralmának?

2022. augusztus 1. 15:59

Komoly meglepetésekkel érkeztek meg a júliusi forgalomba helyezési adatok: kiderült, hogy három kategóriából már csak egyben vezeti az összesítéseket a Suzuki Magyarországon. A legkedveltebb modell idén ugyan még mindig az SX4 S-Cross, de havi és éves viszonylatban sem a japán márka helyezte forgalomba a legtöbb autót hazánkban.

Júliusban 8957 darab személyautó kapott (újfajta) magyar rendszámot, ami jócskán elmarad az elmúlt két év adataitól: tavaly 1611 darabbal több kocsit helyeztek forgalomba itthon, 2020-hoz képest pedig 3090 darabos, azaz 25,6 százalékos az elmaradás - derült ki a Datahouse friss adataiból, amelyeket a Pénzcentrumnak is elküldtek.

Éves szönten 2022-ben eddig 66 365 autót helyeztek itthon forgalomba, ami 12 százalékkal marad el a tavaly ilyenkor jegyzett adatoktól. A 2020-as statisztikákhoz képest pedig csak azért 2 százalékos a különbség, mert a járvány első pár hónapjában gyakorlatilag padlót fogott a magyar autópiac.

Autót vennél? Találd meg a legjobb hitelajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorában!

Sőt, mint az alábbi grafikonon látható: a 2018 óta követett adataink szerint idén eddig minden hónap az adott hónap legkisebb darabszámát produkálta.

Erre senki sem számított - főképp nem a Suzuki

Ami a márkák versenyét illeti, óriási a júliusi meglepetés! A hazai piacot évek óta rendre vezető Suzuki a múlt hónapban csak az ötödik legtöbbet forgalomba helyező márka lett.

A lista élén a Volkswagen áll 1086 darabbal, nem sokkal elmaradva (1065 db) második a Toyota, a harmadik helyre pedig a Dacia ért oda 830 forgalomba helyezéssel. Ezeken kívül még a KIA is megelőzta "a mi autónkat" több mint 100 darab forgalomba helyezett autóval.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éves összesítésben pedig már pár hónapja a Toyota vezeti a forgalomba helyezési listát, júliusra már több mint 1000 forgalomba helyezéssel veri a második Suzukit. A harmadik helyen bő 1200 darabbal maradt le a japán márkától a Volkswagen, amelyet a Ford és a KIA követ az első ötben.

A modellek versenyét még magabiztosan vezeti a Suzuki SX4 S-Cross (idén 4168 forgalomba helyezés), de a második helyről letaszították a Vitarát, ami 2443 darabbal csak a harmadik helyen áll a rangsorban. A két Suzuki közé a KIA Ceed férkőzött be 2551 darabbal.

De a Dacia Duster (2346 db) és a Toyota Corolla (2209 db) is eléggé szorongatja a magyarok egykori kedvenc autóját. A top25-ben feltűnnek a nagycsaládos támogatás slágerei is, mint a Ford Tourneo és a Dacia Jogger is, amelyek mind rendelhetőek hétszemélyes kivitelen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem