13 °C Budapest
Close-up view of a person hand setting the temperature of air conditioner in the car.

Súlyos kór terjed a magyar autókban: ezek a tünetei, így védekezz

2022. május 28. 15:59

Még nincs az a klasszikus kánikula, de a párás levegő és a tűző nap miatt így is pokollá válhatnak az autóink, ezért a legtöbben már be is nyomták a klímát. Azonban komoly fertőzést kockáztat az, aki nem ügyelt kellőképpen a karbantartásra, ugyanis az autó szellőzőrendszere csúnya betegségek táptalaja is lehet. Emellett az sem mindegy, milyen pollenszűrő van az autódban: az allergiásoknak, légúti betegségben szenvedőknek érdemes valamilyen komolyabb változatra beruházni.

Bár még nincs 40 fokos kánikula, de a tűző napon, a dugóban szinte meg lehet főni a kocsiban, valamint az esőzések miatt a levegő is sokszor nagyon párás: ezért is nyomják be a legtöbben a klímát az autóban, elviselhetővé téve az utazást. Azonban nagyon kevesen tudják, hogy miképpen kell helyesen használni az autónk klímaberendezését.

Például érdemes pár perccel korábban beindítani a kocsit, és járatni egy kicsit a rendszert, hogy már hűvös autóba szállj be. Ez nem csak a konfort miatt fontos, hiszen a tűzforró autóban kevésbé lehet koncentrálni. Annak érdekében, hogy az autó minél hamarabb lehűljön, érdemes keringetőre állítani a ventillátort, hogy ne a külső meleg levegőt szívja be a rendszer, hanem a kocsiban lévő levegőt hűti le. A keringetés alatt a rendszer nagyobb teljesítményen dolgozik, gyorsabban hűt, úgyhogy kb. 5 perc után ki lehet, és ki is kell kapcsolni, mivel az Autobild szakértői szerint ha sokáig keringeted a levegőt, akkor fennáll a veszélye annak, hogy felgyülemlik a szén-dioxig az utastérben.

Sokan az ablakot is lehúzzák, ha már túl hűvös van nekik az autóban: ez egy másik jellemző hiba, hiszen "kimegy a hideg", fölöslegesen fogyott az üzemanyag. Inkább érdemesebb ilyen esetekben melegebbre állítani a hőmérsékletet, illetve lejjebb venni a befúvó ventillátor sebességét.

Bacilusok táptalaja lehet az autóklíma

A klímatisztításra is kevesen gondolnak, és a rossz szag is hamar elillan bekapcsolás után.  Ám a szag jelzi, hogy túlzottan elszaporodtak a baktériumok az autóklímában, úgyhogy ajánlatos mihamarabb fertőtleníteni. Ennek kapcsán egy másik hibát is gyakran elkövetnek az autósok:

A szűrőket ne felejtsd!

Mivel óránként akár 500 000 liter levegő is beáramolhat a kocsinkba, és ez ötször több kipufogógázt, szennyezőanyagot és allergént tartalmazhat, mint a normál, utcai levegő, érdemes gondolni a megfelelő védelemre!

Szerencsére az autók kabinszűrői eltávolítják a szennyeződések nagy részét, és így megvédik az utasokat a beáramló levegő szennyeződéseitől. Az utastérben pollenszűrőknek is nevezett szűrők különböző változatokban kaphatóak: létezik a klasszikus rostszűrő gyapjú és/vagy papír membránnal, van kombinált szűrő aktív szén komponenssel és az úgynevezett HEPA szűrő (High Efficiency Particulate Air). A német autóklub ezek kapcsán kiemeli, hogy a szűrőket évente (lehetőleg tavasszal, a pollenszezon elején) vagy 20-30 ezer kilométerenként érdemes cserélni - ezt akár otthon is elvégezhetjük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ADAC összeállította, mit kell tudni az egyes szűrőkről, hogy könnyebb legyen kiválasztani megfelelőt: a klasszikus, papírból vagy nem szőtt anyagokból álló szűrőmembránok a káros részecskék akár 95 százalékát is kiszűrik a járműbe áramló levegőből. Szűrő teljesítményük főként a lebegő részecskékre (por) és a durva részecskékre korlátozódik - mint például a rovarok vagy a homok. A gáznemű szennyeződések és szagok általában gát nélkül haladnak át ezen a szűrőn. A növényi pollent viszont többnyire hatékonyan szűrik ki és védik a légkondicionáló rendszer érzékeny alkatrészeit a szennyeződésektől.

Az aktív szenes szűrő többre képes, mint a klasszikus darabok, mivel egy további aktív szénréteggel rendelkezik. Így pedig kiszűri a mérgező anyagokat, például nitrogén-oxidokat, kén-dioxidot, ózont és kellemetlen szagokat is. Számos jelenleg gyártott személygépkocsi már alapfelszereltségként fel van szerelve aktív szenes szűrőkkel .

De a klasszikus szűrővel felszerelt autóknál is lehetőség van ezek olcsó cseréjére, és ajánlott is a légúti betegségekben szenvedőknek, valamint az allergiásoknak. Cserekor lehetőség szerint eredeti pótalkatrészeket vagy ismert gyártók termékeit kell használni.

A nagy teljesítményű HEPA szűrő a részecskék legalább 99,95 százalékát megbízhatóan kiszedi a beáramló levegőből, beleértve az ultrafinom (0,1 mikronnál kisebb) részecskéket és még a káros baktériumokat, vírusokat és egyéb mikroorganizmusokat is . Ez azt jelenti, hogy a szűrőbe kerülő 10 000 részecske közül legfeljebb öt részecske jut át.

A HEPA az olyan az ultrafinom részecskék szűrésére is alkalmas, mint a fékpor és a korom. Ezek a különösen veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre: kis méretüknél fogva képesek a mérgező anyagokat a test legsérülékenyebb területeire szállítani, valamint a tüdőnkbe is könnyedén eljutnak.

A HEPA szűrők több rétegből állnak, és lényegesen alacsonyabb légáteresztő képességgel rendelkeznek, mint a hagyományos szűrőanyagok. A szükséges légáteresztőképesség eléréséhez a szűrő közegfelületét akár ötszörösére kell növelni, ezért a HEPA szűrő gyakran nem tudja helyettesíteni a hagyományos szűrőt .

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem