14 °C Budapest
Busy highway with fast moving vehicles in beautiful sunset in Hungary

Rengeteg magyar téved fel véletlenül fizetős útszakaszra: így ússzák meg olcsón az egészet

2022. március 28. 12:02

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a 60 perces türelmi idő. A bevezetése óta összesen közel 3 millió esetben éltek a közlekedők ezzel a könnyítési lehetőséggel, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint.  

A vonatkozó szabályozás alapján, Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. A 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről. Az ügyfélbarát szabálynak köszönhetően a közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően még 60 perc áll a rendelkezésére a jogosultság megvásárlására, aminek köszönhetően elkerülhető, hogy az úthasználónak pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezzen.

„A 60 perces türelmi idő 2018 januárjától került bevezetésre. Már abban az évben több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, a tavalyi év során pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni – akár többször is – a lehetőséggel. Bevezetése óta közel 3 millió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok.” - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

„A legtöbben az adott évben mindössze egy alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel. Éves szinten nagyjából 100 ezer olyan egyedi rendszámot látunk a rendszerünkben, amelyre egynél több alkalommal történt így vignettavásárlás. Ez az utólag szabályosan vásárlók körülbelül 16-17 százalékát teszi ki.” – fejtette ki Bartal Tamás.

Bár kevesen, de azért olyanok is akadnak, akik rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, 2018-ban egy német, 2019-ben egy román, 2020-ban és 2021-ben pedig egy-egy magyar felségjelzésű jármű volt a rekorder, előbbi kettőre 23 és 24, utóbbi kettőre pedig 21 és 22 esetben történt utólagosan, szabályosan, 60 percen belül e-matrica-vásárlás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NÚSZ Zrt. rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy aki a díjköteles gyorsforgalmi úton haladva jön rá, hogy a járművére nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, az semmiképpen ne essen pánikba! Ugyanis a felhajtástól számítva 60 percen belül még megvásárolhatja az úthasználati jogosultságot anélkül, hogy később pótdíjat kellene fizetnie. A legjobb megoldás ilyen esetben, ha az érintett autós, motoros biztonságosan megállva a legközelebbi lehetőségnél, akár online a NÚSZ Zrt. hivatalos értékesítő felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, akár személyesen egy benzinkúton megveszi a számára legmegfelelőbb pályamatricát. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem