21 °C Budapest
CPU. Production of microchips and processors for electronics. On a dark background. computer industry concept cimlapi

Így fűti a chiphiány a megugró inflációt: pokoli időszak vár a magyarokra is + videó

2021. november 12. 14:04

Nincs mese, bátran kijelenthető, hogy a globális chiphiány is fűti a megugró inflációt. De hogyan is alakult ki ez a helyzet, és mi lehet a megoldás rá? Videóban mutatjuk a válaszokat, és azt is, befektetőként lehet-e ebből profitálni.

Támad az infláció! Októberben Magyarországon 6,5% volt a pénzromlás mértéke, aminek részbeni oka, hogy globálisan a kínálati oldal gyengélkedése is felfelé hajtja  az árakat. Ilyen, kínálati oldalhoz kapcsolódó árfelhajtó erő a globális chiphiány, aminek következtében akadozik az autóipar termelése, a használtautó árak emelkednek, a videókártya már drága kincsnek számít, és még az új Palystation játékkonzolra is hónapokat kell várnunk.

De miért van chiphiány? Másfél éve minden rendben volt, most meg úgy tűnik, összeomlott egy jól működő rendszer. A legfőbb ludas ez esetben is a Covid. A lezárások, karantén miatt sok helyen nem tudtak bemenni a gyárakba dolgozni, illetve, amikor kitört a mizéria, rengeteg cégvezető megijedt, és lemondták a megrendeléseiket, a chipgyártók pedig lemondták az alapagyag-rendeléseiket. 

A válság ugyanakkor nagyon máshogy alakult, ahogy azt előre sokan prognosztizálták. Az emberek bezárkóztak, rengetegen álltak át home office-ra, és otthon töltötték minden szabadidejüket is. Így ugrásszerűen megnőtt a kereslet a számítógépek, tabletek, játékkonzolok, otthoni okos sportgépek iránt, és ezekbe mind-mind mikrochip kell, vagyis pont az ellenkezője történt annak, amit a cégvezetők a járvány kitörésekor megjósoltak.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem gyártanak több chipet, ha többre lenne igény? Hát azért, mert a nagy gyártók már most is 100%-os kihasználtsággal termelnek, a hét minden napján, 24 órában. Ok, de akkor miért nem húznak fel gyorsan 2-3 új gyárat, és a probléma egyből megoldva? Nos, a válasz egyszerű. Egy új gyár felépítése minimum 2 év, és alsó hangon 10 milliárd dollár, ami kb. 3100 milliárd forintnak felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul igazából csak 3 nagy gyártó van a földön, amelyek képesek nagy mennyiségben chipeket gyártani, az Intel, a Samsung és a Taiwan Semiconductor (TSMC). Az Apple, Sony, AMD, Nvidia mind a tervezésre fókuszálnak és  bérgyártatnak, jellemzően a TSMC-vel. Hogyan alakulhatott ki, hogy ettől a 3 gyártótól függ a világ sorsa, hiszen a 2021-es év olaja a mikrochip, ettől ketyeg minden, ettől pörög a gazdaság? Az egyéb tényezőkről, a megoldásról, a TSMC kulcsszerepéről, és arról, hogy miként profitálhatsz a jelen szituációból, az alábbi videóban találsz izgalmas információkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM