9 °C Budapest
Looking up at a mysterious figure, standing next to a car with the door open, underneath a street light at night. With a blurred, bokeh edit cimlapi

Térképen a sötét valóság: itt lopják el a legtöbb autót Budapesten és környékén

2021. november 6. 06:59

Bár lakosságarányosan nem, de összességében azért mégiscsak Budapesten lopják a legtöbb autót Magyarországon. A legfrissebb, két hónap adatait tartalmazó bűnügyi térképről pedig még az is leolvasható, hogy Pesten sokkal nagyobb veszélyben van egy parkoló autót, ha gépkocsi-lopásról van szó, mint Budán. Mutatjuk, két hónap alatt, hol fújták meg a legtöbb autót az országban.

A Pénzcentrumon egy hete számoltunk be arról, hogy a katalizátor-mafia ténykedése Magyarországon is egyre nagyobb károkat okoz az autótulajdonosoknak. A katalizátor-lopások hátterében egyértelműen a palládium világpiaci árán kiugró emelkedése áll, de azért a színesfémkinyerés mellett, a fekete beépítések is okozhatnak fejtörést a hatóságoknak. Az autókifosztások emelkedő száma nyomán kíváncsiak lettünk arra is, hogy az elmúlt 60 napban hány komplett autót lovasítottak meg Magyarországon a tolvajok.

Itt lopják a legtöbb autót

Az adatokat az ORFK Bűnügyi térképéből szűrtük le, a 60 napos intervallum 2021. 08. 06 – 2021. 10. 05 között érvényes. A beállítások után az országos hőtérkép egyértelműen megmutatja, melyek a legforróbb autótolvaj területek hazánkban:

A térképről egyértelműen leolvasható, hogy messze Budapest és a főváros környéke számít az autótolvajok mekkájának, de ugyancsak sok az autólopás Győrött, Debrecenben, Székesfehérvár környékén, Kaposváron és Pécsett is. A számok persze összességében nem elképesztően magasak, Budapest közigazgatási területén belül például összesen 31 autót lovasítottak meg augusztus és október eleje között, Győrben 7-et, Székesfehérvár és környékén 8-at, Kaposváron és Pécsett egyaránt 3-3-at, Debrecen és környékén 8-at, Salgótarján környékén pedig 4-et.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Ha valakit pont-megjelöléssel is érdekelnek az autóeltulajdonítások, akkor a fenti ábrán az egész országot átböngészheti. Ezen látszik, hogy azért két hónap alatt tűntek el autók a Balaton környékéről, Tatabányáról, de Mosonmagyaróvárról is.

Melyek a főváros legveszedelmesebb helyei?

A ponttérkép nagyszerű lehetőség ad arra is, hogy azt is pontosan megnézzük, hogy az általunk vizsgált időintervallum az egyes városok pontosan mely területeiről nyúlták le a legtöbb járgányt. Budapesten egyértelmű például, hogy Józsefváros és Középső-Ferencváros az egyik legfertőzöttebb régió, amitől déli irányba egészen a Havanna-Lakótelepig, leginkább Kispesten sűrűsödnek az autótolvajok. Ezen felül Pestújhely, illetve Újpalota is rizikós helynek számít, innen is tűntek el autók az általunk vizsgált 60 napban.

Buda ilyen szempontból sokkal szolidabb mutatókkal bír, a Duna másik oldalán ugyanis mindössze 4 autót lovasítottak meg. Ebből kettőt Nagytétényben, egyet a Svábhegyen, az utolsó pedig a Kissvábhegyen. Tétényhez közel egyébként alig két nap leforgása alatt Diósdon két autó szintén eltűnt szeptember elején, ahogyan Gyálról is. De ennek ellenére a főváros agglomerációjában nem volt kimondottan jellemző az autóelkötés.

A fővárosban ez még kevés is

Ahogy az eddigiekben taglaltuk, autószámra tényleg Budapesten kötik el a legtöbb autót, érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy 100 000 lakosra vetítve már messze nem a főváros vagy Pest megye szerepel a legrosszabbul. Ebből a szempontból az éllovas egyértelműen Nógrád megye,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

itt ugyanis 100 000 lakosra 4 eltulajdonított autót jutott két hónap alatt.

Nógrádot a hármasok klubja követi a listát, azaz azok a megyék, ahol 100 000 főre 3 autólopás jutott. Ezek: Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Fejér és Somogy. Mindezeket követi csak Budapest és Pest megye egyaránt 2-2 elkötött autóval/100 000 lakos. Érdekességképp azt is érdemes megjegyezni, hogy augusztus-októberben csupán csak két olyan megye volt Magyarországon, ahol 100 000 lakosra 0 autólopás jutott, ezek pedig

Zala és Tolna megye voltak.

Nem létezik lophatatlan autó

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

- hívta fel korábban a Pénzcentrum figyelmét az ORFK, akik több potenciális védekezési lehetőséget is megosztottak lapunkkal:

  • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
  • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
  • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
  • Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem