8 °C Budapest
Interior of a car. Hand holds a black steering wheel. Car is illuminated by low, warm sun at dusk.

Autó rendszám kereső: Ezeket a fontos adatokat tudhatod meg bármelyik autóról

2021. szeptember 12. 09:00

A 2019 januárja óta működő egységes Jármű Szolgáltatási Platform egy egyszerűen hozzáférhető, bármely magyar állampolgár számára ingyenesen, korlátlan mennyiségben használható autó rendszám kereső program. Az autó kereső rendszám alapján számos fontos információt elárul egy gépjárműről, anélkül, hogy a tulajdonos személyiségi jogai sérülnének.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan működik a magyar autó kereső rendszám alapján, külön rendszám kereső program letöltése nélkül. Mit árul el az autó rendszám kereső egy gépjármű kártörténetéről, mit mutat meg a rendszám kereső alapján a JSZP egy autó eredetiségvizsgálatáról? Segíthet a rendszám kereső program egy vásárlónak kiszűrni, hogy valóban jó üzletet köt-e egy használt autó megvásárlásával?

Az autó rendszám kereső program használata

Az autó kereső rendszám alapján bárki számára elérhető, aki azonosítani tudja magát: ahhoz, hogy használhassuk a rendszám kereső szolgáltatást, rendelkeznünk kell egy ügyfélkapus regisztrációval – ami egyébként is elengedhetetlen a hivatalos ügyek egyszerű, online elintézése érdekében -, vagy kérhetünk telefonos azonosítást és természetesen használható a rendszám kereső az új típusú e-személyivel is.

Ahhoz, hogy az autó rendszám kereső program használható legyen, egy dolgot mindenképp ismernünk kell a lekérdezni kívánt gépjárműről, ez pedig nem más, mint a rendszám. Amennyiben elfogadtuk az adatkezelési tájékoztatót, a rendszám kereső ingyenesen és korlátlan rendszám keresés erejéig használható bárki számára.

A Jármű Szolgáltatási Platform

A Jármű Szolgáltatási Platform, röviden JSZP 2019 januárja óta működik, annak köszönhetően, hogy a Belügyminisztérium összevonta a különböző belföldi hivatalok gépjármű lekérdezési nyilvántartását, ezzel létrehozva egy egységesített, megbízható információforrást a magyar autósoknak. A rendszámkereső nem csak a járművek műszaki adatait ismerteti, hanem számos más – például egy autóvásárlás során – elengedhetetlen információt is megmutat. Nézzük, milyen adatok nyerhetőek ki az autó rendszám kereső rendszerből!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit tudhatunk meg az autó rendszám kereső használatával?

  • A járművek forgalmi engedélyében feltüntetett műszaki adatai;
  • kilométeróra-állás és annak rögzítési időpontja;
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
  • a gépjármű származási országa;
  • a származás ellenőrzésének eredménye;
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
  • a körözés ténye;
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Mit nem mutat meg az autó rendszám kereső?

Az autó rendszám kereső az autók műszaki adatairól  szinte minden fontos tudnivalót elárul anélkül, hogy a tulajdonos kiléte, szenzitív adatai nyilvánosságra kerülnének, éppen ezért biztonságosan használható a rendszám kereső, nem kell félnünk attól, hogy valaki megtudja a rendszámunk alapján, hogy kik vagyunk, vagy, hogy hol lakunk. Az autó kereső rendszám alapján megbízhatóan működik, viszont fontos kiemelnünk, hogy a JSZP-nek is vannak korlátai, ez pedig a rendszám kereső program fiatalságában rejlik.

Mivel az egységes autó rendszám kereső program 2019.01.01-jén indult el, az ezt megelőző kártörténeti adatok egy jelentős része nem szerepel a rendszám kereső program adatbázisában, így bizonyos mértékben egy használt autó megvásárlásakor mindenképpen hagyatkoznunk kell az előző tulajdonos megbízhatóságára. A JSZP autó rendszám kereső mindemellett nekünk is elárulja, milyen műszaki adatok kérhetőek le az autónkról, illetve, ha az autó papírjai nincsenek nálunk, de szükségünk van egy fontos műszaki adatra, egyszerűen használható a rendszám kereső a saját rendszámunk megadásával is – ugyanígy nyomon követhetjük régi autóink „sorsát” is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm