Forgalmi vizsga tippek kezdőknek: a forgalmi vizsga menete, forgalmi vizsga hibapontok, forgalmi vizsga 2021

Forgalmi vizsga tippek kezdőknek: a forgalmi vizsga menete, forgalmi vizsga hibapontok, forgalmi vizsga 2021

2021. május 16. 12:00

Alig várod, hogy élesben vezethess, azonban előtted áll az ijesztő forgalmi vizsga? Segítünk, hogy minden a rendben legyen: ezek az örök aktualitású forgalmi vizsga tippek garantáltan támogatnak, hogy a forgalmi vizsga menete zökkenőmentes legyen!

A forgalmi vizsga egy olyan életesemény, ami minden sofőrrel megtörtént élete során – jó esetben csak egyszer, rosszabb esetben akár többször is. A forgalmi vizsgán nyújtott teljesítményünk döntő jelentőséggel bír a jogosítvány megszerzése során: elég egy óvatlan mozdulat, egy elnézett közlekedési tábla, vagy egy bizonytalan, figyelmetlen gyalogos ahhoz, hogy megbukjunk.

Aggodalomra semmi ok: a vizsgázók jelentős hányada nem megy át az első forgalmi vizsga alkalmon, hiszen nagy az izgalom, sok a stressz és nagyon sok mindenre kell odafigyelni – ráadásul úgy, hogy sem az oktató, sem a vizsgabiztos nem segít. Nézzük, hogyan zajlik a forgalmi vizsga menete és mit kell tudnunk a forgalmi vizsga hibapontok, a jogosítványszerzést kizáró baklövések kapcsán!

Forgalmi vizsga 2021

Habár a koronavírus járvány mind az érettségi, mind az egyetemi vizsgák rendjét fenekestől felforgatta, a forgalmi vizsga egy olyan dolog, amelynél nem lehet megúszni a személyes jelenlétet, hiszen a jó sofőr nem csak saját és utasai, hanem a többi forgalomban lévő személy épségéért is felel.

A forgalmi vizsga 2021 évében is a megszokott módon történik: a vizsgázó tanuló önállóan vezet és elvégzi a kihúzott feladatokat az oktató és a vizsgabiztos jelenlétében. A tanulónak a forgalmi vizsga során a jól megszokott, az órák során kiismert autót kell vezetnie, illetve valamelyest biztonságérzetet adhat a diák számára, hogy az oktató nagyobb hiba esetén még mindig hozzá tud nyúlni a pedálokhoz, így megakadályozhat egy esetleges balesetet.

A forgalmi vizsga sorrendben a KRESZ vizsga után (maximum 2 éven belül) következik, tehát ismernünk kell hozzá a közlekedés elméletét, a mindenki által betartandó szabályait. A KRESZ és a forgalmi vizsga mellett a jogosítvány megszerzéséhez szükségünk van egy egészségügyi alkalmassági vizsgálatra és az elsősegély tanfolyam elvégzésére is.

A forgalmi vizsga menete

1. A vizsgázó igazolja önmagát

A forgalmi vizsga előtt a vizsgázó megismerkedik a vizsgabiztossal, majd ő és az oktató előtt igazolja személyazonosságát az érvényes SZIG és a lakcímkártya felmutatásával, illetve (ha van) a korábban megszerzett vezetői engedélyével.

2. Elindulás előtti teendők

Ha a vizsgázó készen áll, kezdődik a forgalmi vizsga, Elsőként ellenőrizni kell az elinduláshoz szükséges műszaki tényezőket, hogy láthatóak-e a rendszámtáblák, megfelelő állapotban vannak-e a gumiabroncsok, működik-e a kormányberendezés, a fényjelző- és világítóberendezések, illetve a fékberendezés.

3. Minősítő lap, a vizsgaútvonal kiválasztása

A vizsgázó egy Minősítő lapon igazolja, hogy mind az autó, mind az ő személye megfelelő állapotban van a forgalmi vizsga elkezdéséhez, emellett kihúzásra kerül a vizsgaútvonal és a kötelező manőverezési feladatok elvégzése is (pl. Y forduló vagy jobbra előre 90°-os parkolás).

4. Indulás, irány a vizsgaútvonal!

Állítsuk be az ülést és a visszapillantó tükröket, kössük be magunkat, ellenőrizzük a féket és végezzünk el minden feladatot, amelyre az oktató előzetesen felhívta a figyelmünket (pl. fényszórók). A vizsgaútvonal során az oktató és a vizsgabiztos irányítja az önálló vezetésre kész vizsgázót a vizsgaútvonal keretein belül. A vizsgaútvonalon végig be kell tartanunk a KRESZ szabályait, figyelemmel kell kísérnünk a körülöttünk haladó járműveket, gyalogosokat, bicikliseket. Mivel a vizsgaútvonalon a forgalmi vizsga előtt az oktatóval már gyakoroltunk, figyeljünk oda, nehogy elkövessük korábbi hibáinkat, legyünk óvatosak és ne próbáljuk lenyűgözni a vizsgabiztost merész húzásokkal!

5. A manőverezési feladatok végrehajtása

A vizsgaútvonalon meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk elvégezni önállóan a manőverezési feladatokat. A forgalmi vizsga során mind az oktató, mind a vizsgabiztos törekszik arra, hogy olyan irányba menjünk, ahol ezeket végre tudjuk hajtani. Utasíthatnak a feladat elvégzésére, viszont nekünk is figyelemmel kell kísérnünk, hogy milyen parkolási, fordulási lehetőségek vannak előttünk. A visszaúton is figyeljünk folyamatosan, nehogy hibázzunk, ugyanis a forgalmi vizsgák során a vizsgabiztos nem közli, mit és hol rontottunk el!

6. Visszatérés a kiindulópontra, a vizsga értékelése

A forgalmi vizsga elvégzése után – akár sikerrel jártunk, akár nem -, visszatérünk a bázisra, ahol a vizsgabiztos értékeli a munkánkat. Itt megtudhatjuk, milyen forgalmi vizsga hibapontok kerültek feljegyzésre, milyen kisebb, még elnézhető forgalmi vizsga hibákat, vagy milyen „nem bocsánatos” baklövéseket követtünk el. A forgalmi vizsga eredménye nem egy osztályzat, hanem egy „Megfelelt”, vagy „Nem felelt meg” értékelés.

Mennyi idő a forgalmi vizsga?

A forgalmi vizsga hossza kb. 40-50 perc a forgalomtól függően, azonban az adminisztráció és az elindulás előtti feladatok miatt a forgalmi vizsga kezdete előtt körülbelül 20 perccel meg kell jelenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forgalmi vizsga hibapontok

Ha a forgalmi vizsga során hibázunk, a vizsgabiztos különböző súlyosságú hibáinkért hibapontokat jegyez fel a vizsgatáblázatba, amelyek esetében, ha átlépünk egy határt, automatikusan elbukjuk a forgalmi vizsga „Megfelelt” státuszát. Ha nem sikerült átmennünk a vizsgán, pótórákat kell vennünk, majd újra nekifutni a megmérettetésnek: érdemes oktatónkkal addig gyakorolni, amíg tényleg magabiztosan nem közlekedünk legalább a megszokott vizsgaútvonalakon.

A forgalmi vizsga hibapontok bármilyen szabálytalan forgalmi tevékenységért járhatnak: ide tartozik a kormány rángatásától kezdve bármi, ami zavarja a vezetést vagy felelőtlenségre utal. Ha lefulladunk, visszagurulunk vagy akadályozzuk a forgalmat könnyen megbukhatunk, viszont tudnunk kell, hogy a vizsgabiztos még azt is ellenőrizi, tényleg látjuk-e a forgalmat, nem csak valamerre a tükör irányába nézünk.

A sikeres forgalmi vizsga után mikor vezethetek?

A sikeres forgalmi vizsga után 4 munkanappal már kezdeményezhetjük a jogosítvány kiállítását bármelyik okmányirodában. Az eljáráshoz minden megszerzett dokumentumot és a személyazonosításhoz szükséges érvényes igazolványokat is vinnünk kell. Az eljárás első alkalommal ingyenes, később 4.000 Ft. Amint megvan a jogosítványunk, már vezethetünk is!

A forgalmi vizsga után mennyi idő, amíg megjön a jogosítvány?

Ha személyesen vesszük át, 8 napon belül kész lesz a jogosítvány, postai kiküldéssel azonban, vagy valamilyen hiba folytán hosszabb idő is lehet.

Forgalmi vizsga tippek, hogy elsőre sikerrel járj

Csak olyan oktatóval vezessünk, akivel jól tudunk együttműködni!

A megfelelő tanár kiválasztása kulcsfontosságú feladat már a forgalmi vizsga felkészülés előtt, hiszen, ha nem tudunk az oktatóval kellemes hangulatban együtt dolgozni, a forgalmi vizsga teljesítése csúszhat, romolhat a sofőr teljesítménye, sőt, akár kialakulhat benne egy nehezen orvosolható félelem is a vezetés iránt. Kerüljük az olyan oktatót, akit nem értünk, vagy kiabál velünk!

Nézzük át újra a KRESZ szabályait!

Hiába különbözik az elmélet és a gyakorlat az éles forgalomban, sose tudhatjuk, milyen szituációval találkozunk, milyen táblák rejtőzködnek a fák lombjai között, vagy éppen milyen felfestés van megkopva az úton. A KRESZ szabályainak, gyakori szituációinak átismétlése a forgalmi vizsga előtt mindenképpen ajánlott, hiszen könnyen lehet, hogy egy apróságon múlik a KRESZ vizsga sikere!

Sose feledd a jobbkéz szabályt!

Mindig tudjuk, hogy főútvonalon vagyunk-e, hiszen, ha nem, akkor a jobbkéz szabály mindent felülír. Akármilyen apró, zegzugos utcán keresztül vezet a forgalmi vizsga útvonala, legyünk résen a jobboldali forgalom iránt és minden esetben lassítsunk le, hogy a vizsgabiztossal tudassuk: tudjuk a szabályt, figyelünk.

Semmi hirtelen mozdulat!

A forgalmi vizsga során próbáljunk meg végig higgadtak lenni, hiszen sokat számít, hogy mennyire vezetünk magabiztosan. Még ha a forgalomban valami apró bakit is vétettünk, például rossz sávba soroltunk, akkor se rángassuk a kormányt, ne vágjunk be más autók elé, maradjunk higgadtak!

Vigyázzunk a biciklisekre és a gyalogosokra!

Mind a forgalmi vizsga során, mind a való életben számoljunk azzal, hogy bárhonnan jöhet egy, a KRESZ szabályait nem ismerő biciklis, vagy elénk léphet egy óvatlan gyalogos. Legyünk különösen óvatosak olyan kereszteződésekben, ahol lehetnek biciklisek, illetve az olyan zebrák környékén, ahol nem tökéletesen belátható, jön-e egy gyalogos. A sofőrnek mindig tudnia kell, hogy kinek kellhet elsőbbséget adnia: próbáljuk meg kiszűrni, vajon kanyarodni fog-e a biciklis, rá fog-e lépni a zebrára a gyalogos!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm