7 °C Budapest

Új mosógépet vennél? Mutatjuk, melyik márkákat, típusokat kerüld el

2017. március 16. 11:03

Amikor akciós egy háztartási gép, akkor könnyen elcsábulunk, és megvesszük azt, pedig előfordulhat, hogy nem is csinálunk ezzel jó vásárt és az új gépünk a réginél is rosszabb teljesítményű. Ha nem figyelünk, akkor nemcsak a gép árát bukhatjuk így el, hanem egy-egy rossz típus kiválasztásával akár a fél ruhatárunk is bánhatja az akciós vásárlást. Mutatjuk, melyik mosógépet kerüld el messziről.

Több ismert, magyar webáruház is háztartási gépek akciós ajánlataival csábítja a héten a vevőket, ráadásul az Otthon Melege program keretein belül is hamarosan újra pályázhatunk mosógépekre. Nem mindegy viszont, mit veszünk, ha egy típusról kiderül, hogy megbízhatatlan, akkor azt a vásárlók sem fogják megvenni az eredeti áron, az árleszállításkor (vagy program keretein belül) viszont az boltok ki tudják szórni ezeket a darabokat is. Ennek köszönhetően pedig belefuthatunk olyan gépekbe, amelyek hamar elromlanak, vagy csillagászati összegeket emészt fel a javíttatásuk.

A Consumer Reports (fogyasztói visszajelzés nevű cég) gyűjtötte össze azokat a ruhatisztítással kapcsolatos gépeket, amelyeket jobb, ha elkerülünk. Van köztük mosógép, amely hiába használ el tengernyi vizet, mégsem mossa tisztára a ruhákat és szárító, amelyre éveket várhatunk, ha egyszer beindítottuk. A teszten száz pontot lehetett elérni, most azokat a termékeket mutatjuk be, amelyek 40 pontot sem értek el.

Micel ez egy amerikai jutatás, ezért nem biztos, hogy a listán található háztartási gépeket itthon is lehet kapni, azonban a hazai boltok polcain is megtalálható típusok esetén így is jó útmutatót adhat a kutatás. Fontos leszögezni, hogy a teszt eredményei nem azt jelentik, hogy az adott márkák ne lennének jók, sőt, akár kiváló minőségűek, inkább az adott típus sikerült kevésbé. A márka termékei tehát lehetnek kiemelkedőek, az itt bemutatott darabokat viszont célszerű kerülni.

Melyik mosógépet NE vegyük meg?

Egyes mosógépek ára igazán vonzó lehet, a legolcsóbbakat már 50 ezer forint körüli áron is elvihetjük, de ennek négyszeresét is elkérhetik egy-egy darabért. A minőséget viszont nem feltétlenül az (eredeti, nem akciós) ár határozza meg.

Az elöltöltős gépek közül a legalacsonyabb pontszámot az Electrolux EFLW 417S1W érte el, amely ugyan kiválóan tisztít, azonban az érzékeny szöveteket könnyedén tönkre teszi. További probléma, hogy nem távozik belőle annyi víz, mint más mosógépekből, ami arra utal, hogy a centrifuga kevésbé hatékony, mint más gépeknél.

A felültöltős gépek között a lista végére a Samsung WA40J3000AW került, amely elképesztő mennyiségű vízfogyasztás mellett még a folttisztításban sem jeleskedik. A Frigidaire Affinity FAHE4045QW és az Affinity FAHE1011MW sem teljesítettek jól. Ezek ugyan jól mosnak, azonban kétszer annyi vizet használnak, mint más mosógépek, nem tudták a ruhákat jól kicentrifugálni és az érzékeny szövetekkel is durván bántak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A régi típusú felöltöltős gépeket már kevesen választják, azonban az olcsóságuk még most is vonzó lehet. Ezek közül a a Whirlpool WTW4816FW, az Amana NTW4516FW, és a Roper RTW4516FW fogyaszt kiemelkedően sok vizet, így ha tehetjük, akkor inkább más típust válasszunk.

Ezt a szárítót inkább hagyd a boltban

A szárítók között a legtöbb típussal nem volt nagy probléma, a dolgukat elvégezték, a ruhák szárazak lettek, nem mindegy viszont, hogy mennyi idő alatt teszik ezt és milyen energiahatékonysággal. Persze olyan gép is akadt, amely roncsolta a ruhák anyagát, túl magas hőmérsékletet használt, vagy túlszárította a ruhákat.

Az elektromos szárítók között a Frigidaire Affinity FARE1011MW, a Hotpoint HTDP120EDWW, és a GE GTDX180EDWW a legrosszabb szárítók, ezek a teszten még 33 pontot sem értek el, vagyis a lehetséges pontok harmadát sem tudták megszerezni. Emiatt viszont ezeket a szárítókat jobb, ha elfelejtjük, hiába juthatunk hozzájuk esetleg kedvezményesen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem