14 °C Budapest

Szőr, vírusok, fűrészpor: megdöbbentő, mivel etetnek minket az élelmiszergyártók

2020. október 11. 12:55

Szőr, zsír, fűrészpor, vírusok, rovarok, állati csontok. Sokan nem is sejtik, de ezek mind-mind megtalálhatóak élelmiszereinkben. Egy részük direkt kerül bele a feldolgozott élelmiszerekbe, és ezeket természetesen korrektül fel is tüntetik az alapanyagok között. Míg mások, hiába a komoly minőségbiztosítási szabályok, véletlenül jutnak be a fogyasztásra szánt termékbe a gyártási folyamat során. Az alábbiakban mutatjuk, mi mindent etet(het)nek meg velünk az élelmiszergyártók.

Noha az érvényben lévő előírások szerint a hazai élelmiszerek esetében is kötlezően fel kell tüntetni az előállításához felhasznált anyagokat a csomagoláson, a legtöbben meg sem nézik, mi van az apróbetűben. Sőt, azok, akik el is olvassák, jellemzően nem nagyon értik a különböző kódszámokat, és egyéb ismeretlen nevű összetevőket. Pedig akadnak bőven igencsak meglepő adalékok, az alábbiakban ezek közül szemezgettünk.

Ammónia

Az anyag jelenlétén a kajánkban már 2012-ben elkezdtek aggódni, amikor több helyen a sulimenza le is vette a csak "rózsaszín nyálkaként" emlegetett ammóniával kezelt marhahúst az étlapról. Noha fura lehet olyasmit elfogyasztani, amivel a padlónkat is takarítják, tengerentúli kutatások szerint a hús kezeléséhez felhasznált ammónia biztonságos. A vegyület kis mennyiségben egyébként feltűnhet még mogyoróvajban, chipsben és egyebekben, amelyet a hatóságok általában szintén rendben találnak.

Emberi haj, disznószőr, kacsatoll

A nagyüzemi pékáruk gyakran tartalmaznak L-ciszteint, amely egy aminosav, ami segít megerősíteni a tészta állagát. Ez idáig nem hangzik túl problémásnak, de ha esetleg vegán vagy, fontos tudnod, hogy ezt általában kacsatollból állítják elő. Bár előfordul az is, hogy a vállalatok disznó sörtét, patát, vagy akár emberi hajat használnak erre. Az L-cisztein egyébként mesterségesen is előállítható, de úgy lényegesen drágább.

Vírusok

Na, ez most tényleg szörnyen hangzik, de nyugi: húshoz, baromfihoz és tojástermékekhez szoktak úgynevezett bakteriofágokat adni, amelyek a baktériumokat támadják meg és pusztítják el, például a halálos fertőzést terjesztő Listeriát. Szóval bár elég ijesztő, ez éppen segít az élelmiszereket biztonságosan tartani.

Rovarok

Ez bizony többféleképpen is bekerülhet az ételeinkbe, ahogyan arról már korábban írtunk egy összeállítást a Pénzcentrumon. A nőstény lac bogár által termelt sellak nevű anyag, amit "cukrászmázként" is emlegetnek, fényessé teszi az édességeket, a gyümölcsöket (de egyébként a bútorokat is). A kármin nevű vörös szinezőanyagról sokan hallhattak már. Ezt a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerik ki, amit pedig a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek őrleményéből állítanak elő. Igaz, ha más típusú vörös festékkel színezett kaját eszünk, annak a festékanyagát már lehet, hogy nem tetvekből, hanem kőszénből állították elő, ha valakinek az szimpatikusabb.

Péppé őrölt fa

A papírgyártásból ismert, de egyébként sok más terület mellett akár robbanószerekhez is használt cellulózt az élelmiszeripar is használja, melyet apró növényi rost- és fadarabokból állítanak elő. Beleteszik például az alacsony zsírtartalmú fagylaltokba, hogy azok krémesebbnek tűnjenek, meg lehet vele akadályozni, hogy összetapadjon a reszelt sajt. Használják még emulgeálószer, térfogatnövelő vagy diétás rostanyag, bár megemészteni nem tudjuk, simán áthalad rajtunk felszívódás nélkül.

Halhólyag

A borászok például arra használják a bor "finomítása" során, hogy a nedű kevésbé legyen zavaros, de használták évszázadokon keresztül a Guinness sör gyártásához is: hordókba téve a hólyagokból kivont zselés anyagot az megköti a sörben úszó nemkívánatos részecskéket. Igaz, a népszerű ír fekete sör gyártójánál a vegánok már elérték, hogy keressen más módszert az eljárásra.

Gyapjúzsír

A lanolin nevű viaszos sárgás anyagot azért termelik a juhok, hogy a gyapjukról lepergesse a vizet. Az egyébként D-vitaminban gazdag anyagot egyrészt használják a cégek D-vitaminnal dúsított termékekben, illetve rágógumikban, hogy azok textúráját javítsák vele.

Rágcsálók szőre

Na, ez nem szándékos. Természetesen egyetlen gyártó sem szór direkt patkányszőrt a termékeibe, ugyanakkor sokszor nehezen tudják elkerülni, hogy belekerüljenek. Az amerikai élelmiszerfelügyelet például egységenként néhány szál szőrt engedélyez a termékekben, bár elvileg ez olyan mértékű, hogy azt nem lehet észrevenni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fűrészpor

Bár kevésbé elterjedt, mint a tengerentúlon, itthon is kapható a "folyékony füst", amellyel a grillszezonon kívül, konyhai körülmények közt is elérhetjük, hogy füstös, faszenes íze legyen a sült húsoknak. A név kifejezetten pontos: a fűrészpor gyártásakor keletkező mellékterméket égetik el ennek a készítésekor, majd a kicsapódó cseppeket palackozzák. Sokan félnek az anyag esetleges rákkeltő hatásától, bár elvileg mérsékelten fogyasztva ez is biztonságos.

Állati csontok

A végére hagytuk a talán legismertebbet: a zselatint, amelyet állati kötőszövetekből állítanak elő, a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, bőrből, csontokból, de létezik már halból előállított változat is. A zselatin ott van édességekben, lekvárokban, joghurtokban, krémsajtokban és margarinokban is.

Persze ezzel a listával nem elijeszteni akarunk senkit az evéstől, inkább a furcsa összetevők legnagyobb tanulsága az lehet, hogy ha már úgyis mindenhová az okostelefonunkkal járkálunk, érdemes lehet utána nézni, melyik termék mit tartalmaz - persze csak egészséges szkepszissel, hogy bele ne fussunk az egyre szaporodó konteós és sarlatán felületek egyikébe. És ha már az okostelefonoknál tartunk: lehet, hogy az ételt már nem is elmegyünk megvenni, hanem a biztonságunk érdekében rendeljük, itt van ugyanis tíz alkalmazás, amit mindenképpen érdemes letölteni a koronavírus-járvány alatt.

Kutatást végez Olvasói körében a Pénzcentrum!

Ahogy a világon, Magyarországon is nagy probléma az élelmiszerpazarlás. A hazai élelmiszerhulladékok felét a magyar háztartások termelik, ezt pedig jelentősen le lehetne csökkenteni. Lapunk most arra kíváncsi, hogy milyen változásokat idézett elő a koronavírus-járvány a magyarok vásárlási, főzési, ételtárolási, és hulladékkezelési szokásaiban. Az élelmiszerpazarláson rontott-e a járvány, vagy éppenhogy kevesebb étel landolt a szemétben? Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd Te is a munkánkat!

 

 

Via thehealthy.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem