2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Szoktál külföldről vásárolni? A Te adataid is veszélyben lehetnek

  • MTI
  • 2014. május 22. csütörtök 10:33

Az egyik legnépszerűbb külföldi aukciós portál, az eBay arra kéri felhasználóit, hogy változtassák meg jelszavukat, mivel egyik adatbázisukat kibertámadás érte. A valószínűleg február végén, március elején feltört adatbázis az ügyfelek nevét, titkosított jelszavát, e-mail címét, lakcímét, telefonszámát és születési dátumát tartalmazta.


Arra kéri az eBay felhasználóit, hogy változtassák meg jelszavukat, mivel kibertámadás érte egyik adatbázisát, amely titkosított jelszavakat és egyéb, nem pénzügyi adatokat tartalmazott. Hálózatainak alapos átvizsgálását követően a vállalat úgy nyilatkozott, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a támadás következtében az eBay felhasználók által nem engedélyezett tevékenységre került volna sor, sem pedig arra, hogy a támadók hozzáfértek a külön adatbázisban, titkosított formában tárolt pénzügyi vagy hitelkártya-adatokhoz. Mindazonáltal az a legbiztosabb, ha az eBay ügyfelei megváltoztatják jelszavukat. Ezt egyébként is érdemes időről időre megtenni, mivel a felhasználók ily módon nagyobb biztonsággal használhatják az eBay-t.

KATTINTS! Ez most csak átverés, vagy tényleg fillérekért lehet itt vásárolni?

A kibertámadók néhány eBay alkalmazott bejelentkezési adatait szerezték meg, és így tudtak belépni az eBay céges rendszereibe - közölte a vállalat. Az eBay a rendőrség és vezető biztonsági szakértők bevonásával nagy erőkkel dolgozik az ügy felderítésén, és ügyfelei védelme érdekében a legjobb kriminalisztikai módszereket és gyakorlatot alkalmazza.


A valószínűleg február végén, március elején feltört adatbázis az ügyfelek nevét, titkosított jelszavát, e-mail címét, lakcímét, telefonszámát és születési dátumát tartalmazta, nem tartalmazott azonban pénzügyi információkat vagy egyéb bizalmas személyes adatokat. A vállalat elmondása szerint az eBay alkalmazottak belépési adataihoz való illetéktelen hozzáférésre mintegy két héttel ezelőtt derült fény. Az ezt követően lefolytatott széles körű vizsgálat során a szakértők azonosították az érintett eBay adatbázist, és a cég tájékoztatta ügyfeleit az eseményekről.

KATTINTS! A magyar webshopok trükkjei: így húznak le vásárláskor

A vállalat állítása szerint nem találták nyomát annak, hogy az adatokkal visszaélve a behatolók jogtalan tranzakciókat bonyolítottak volna le eBay tagok számláiról. A vállalat annak sem találta bizonyítékát, hogy a támadók hozzáfértek a PayPal felhasználók személyes vagy pénzügyi információihoz, illetve ilyen információk illetéktelenek birtokába kerültek volna, a PayPal adatokat ugyanis külön, biztonságos hálózaton, titkosított formában tárolják.

Az eBay e-mailben, honlapján megjelenő értesítésben és egyéb csatornákon keresztül tájékoztatja a felhasználókat, mindenkit felkérve a jelszóváltoztatásra. Az eBay ugyanakkor figyelmezteti felhasználóit arra is, hogy aki eBay jelszavát más internetes oldalakon is használta, haladéktalanul változtassa meg azokon az oldalakon is a jelszavát. Lehetőség szerint soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon vagy több számlához.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos