2021. március 4. csütörtök Kázmér

Rekordkevés gyógyszert szednek a magyarok a járvány után: a felére sincsen szükségük


Májusban 40,6 milliárd forint volt a támogatott, vényköteles gyógyszerek patikai forgalma, ami az elmúlt másfél év legalacsonyabb értéke - derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából. Áprilisban még 42,7 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a patikák, ez egy hónap alatt 4,9, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,5 százalékkal esett vissza az utolsó tavaszi hónapban.

Az elemzés szerint még nem lehet hosszú távú visszaesésről beszélni, hiszen az év első öt hónapjának összesített forgalma még így is csaknem 7 százalékkal haladja meg a 2019. január-májusi értéket - írja a Világgazdaság. A személyenkénti átlagos gyógyszerköltés májusban Csongrád-Csanád megyében volt a legmagasabb, ahol több mint 5200 forintot költöttek a betegek, a legkevesebb gyógyszert pedig a Nógrád megyeiek váltották ki, ott 3400 forintot hagytak a patikákban.

Területi bontásban áprilishoz képest a gyógyszervásárlás mindenhol csökkent, kivéve a már említett Csongrád-Csanádot. A Hiflylabs szerint ezt az emelkedést elsősorban a drágább, daganatellenes készítmények forgalmának növekedése okozta. A forgalomcsökkenés mellett a kutatás szerint még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése.

Májusban csak 13 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 14,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint volt ugyan némi áremelkedés, de a mostani adatok szerint az egy dobozra jutó forgalom annál jóval többet emelkedett. A Hiflylabs szerint ebből az következik, hogy a patikákban a drágább termékek felé tolódik a forgalom. A vásárolt termékszám akkora mértékben esik, hogy az összesített forgalom így is csökken.

A drágább termékek forgalmának alakulását árnyalja, hogy a gyógyszerek árképzését törvény határozza meg, és az úgynevezett degresszív árrés miatt a magasabb árfekvésű termékeken kisebb a patikai árrés. Összességében tehát a májusi alacsony forgalom mellé arányaiban még alacsonyabb kumulált árrés társul a támogatott, vényköteles gyógyszerek körében.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?