2020. április 4. szombat Izidor

Milliókat tart béklyóban az álomnyeremény: itt a magyar lottófüggő lélekrajza


Alapvetően két csoportra oszthatóak a magyar lottójátékosok: vannak, akiket csak a komolyabb nyeremények hoznak lázba - mint a mostani 4,444 milliárd forint -, és van egy többmilliós keménymag, amelyik akkor is hű marad az Ötöslottóhoz, amikor csak pár tízmilliót lehet nyerni a halmozódás elején. Ezek a fanatikusok könnyen áteshetnek a ló túloldalára, a pszichológus szerint súlyosabb esetekben egyfelől valamelyest elrugaszkodnak a valóságtól, és egész életükben a nyereményt hajkúrásszák. Mások szimplán beleragadtak a megszokásba, és nem merik kihagyni a lottózást, mert mi van, ha éppen most húzzák ki a számaikat.

Már 4,444 milliárd forint a főnyeremény az Ötöslottón, ami az egész országot megmozgatja. A korábbi értékesítési adatokból is kitűnik, hogy minél magasabb a tét, annál több lottójátékot értékesít a Szerencsejáték Zrt. Az ilyen giganyeremények idején nem ritka, hogy 5 millió fölé megy az eladott játékok száma, gyakorlatilag a fél ország várja remegve a szombat esti lottósorsolást.

Az állami lottócég adataiból azonban az is leszűrhető, hogy rengeteg magyar akkor sem pártol el az Ötöslottótól, ha netán kihúzzák a súlyos milliárdokat érő nyerőszámokat: kb. 3-3,5 millió játékot még akkor is elad a Szerencsejáték Zrt., ha újraindul a halmozódás, és még a százmilliót is alig-alig karcolgatja a főnyeremény. Mai cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi motiválhatja ezeket a fanatikusokat, ha nem a milliárdos nyeremény.

Kétféle ember van

Ahogy fentebb is írtuk, rengetegen számítanak csak alkalmi lottózónak: ők akkor rakják meg a számaikat, ha kellőképpen nagy a nyeremény. Erről a csoportról Makai Gábor klinikai szakpszichológus azt mondta, ők racionálisabban gondolkodnak:

Alapvetően minden ember arra vágyik, hogy minél több pénze legyen, minél nagyobb legyen a háza, autója és a többi. Vannak olyanok, akik kétlábbal állnak a földön, és azt mondják, hogy a szerencsejátékba pénzt invesztálni, az pénzkidobás, mert neki úgysem lesz szerencséje. Ezek az emberek jellemzően nagyon pesszimisták az életben, és azt kommunikálják, hogy csak saját magukban bíznak, és azért érnek el sikereket, mert energiát fektetnek a dologba. Nekik van belső kontrolljuk, tervet készítenek a kitűzött célhoz, és pontosan követik azt. Azonban egy ekkora nyeremény már számukra is csábító lehet: sok olyan szerencsejátékos van, aki csak néha ad fel mondjuk egy lottószelvényt, amúgy az életének nem része ez a fajta gondolkodás

- vázolta a szakember, aki szerint ugyanakkor a vágyakozás mindenkiben ott van: ilyenkor az ember megáll, és elképzeli, mihez lehetne kezdeni ezzel a rengeteg pénzzel, elkezd álmodozni. Ennek a hajtóereje vezet el odáig, hogy az illető vegyen egy szelvényt. Azonban, ahogy eltelik 1-2 sikertelen hét, vagy valaki más viszi el a giganyereményt, a lelkesedés és a nyeremény iránti vágy alábbhagy, az illető visszatér a realitások talajára, és nem vesz több lottót egy ideig. A több százezer, vagy akár több millió magyar lottómániás viszont nem látja ennyire reálisan a helyzetet Makai Gábor szerint.

A másik embercsoport egy része tulajdonképpen függővé válik, az egész életüket behálózza az a típusú gondolkodás, hogy miképpen lehetne nyerni. Ők nehezen tudnak nemet mondani, rutinná válik a lottóban, vagy bármilyen más játékban való részvétel. Sok esetben ezek a típusú emberek megszállottá vállnak, vakon hisznek magukban, és elhomályosodik a válóság. Sokkal realisztikusabban élik meg a játékot, hogy ők bizony meg fogják nyerni a lottóötöst, és valahogy elkendőzik, eltűntetik a tényeket arról, hogy valójában mekkora esélyük van a főnyereményre. És minden olyan ember igyekeznek kizárni, akik szembesítik őket a valós esélyeikkel a főnyereményt illetően

- hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, a túlzottan fanatikusoknál az már problémás eset, ha valakinek a megélhetését, mindennapi életét nehezítik meg a szerencsejátékok, és megjelennek az addikció tünetei is.

Tehát, ha mondjuk nem teszi fel a számait, akkor szabályosan elvonási tünetek jelentkeznek: frusztráció, düh, vagy akár szomatikus tünetek, alvászavar. Az igazi fanatikusoknál van egy elhárító mechanizmus, egyfajta tagadás, üres fülekre talál a racionális érvelés. A rutin képes beleragasztani minket egy sémába, észre sem vesszük, hogy évek óta ugyanazt csináljuk.

A klinikai szakpszichológus elmondása szerint a súlyosan fanatikusoknak van egy feltételezésük, hogy ők nyerhetnek, és ez ragasztja bele őket ebbe a megszokásba. Ebben a rutinban van némi kényszeresség is: "félek attól, hogy ha most nem játszom, akkor pont kihúzzák az én számaimat", és ezért nem tudnak ezek az emberek kiugrani a fanatizmusból. Másrészt a félelem mellett ott van az a hamis megerősítés, hogy "bár ezen a héten nem húzták ki a számaimat, de akkor jövő héten már nagyobb eséllyel sorsolják ki őket". Ez persze nem így van, de a fanatikusokkal nehéz megértetni.

Csak ésszel!

Lehet játszani, csak nem mindegy, hogyan - vallja Makai Gábor, aki azt tanácsolja a lottózóknak, hogy alapvetően tudatosítsák magukban, hogy ez egy játék, kicsi az esélye annak, hogy a főnyereményt megnyerjük. Szerinte az a jó, ha az ember tudatosítja magában, hogy havonta X összeget szán a lottóra, vagy más szerencsejátékra, nem titokban, mások és önmaga előtt is rejtegetve játszik, hanem tudatában van annak, hogy mennyibe is kerül a szerencsejáték.

A játékban ott van az örömforrás és az izgalom is, ezeket pedig nem érdemes megvonni magunktól, csak ésszel kell csinálni!

A klinikai szakpszichológus szerint egyáltalán nem érdemes kiszámolni hogy mennyit költöttünk lottóra az életünk során, az nem fogja eltántorítani a fanatikusokat, másoknak pedig szimplán rossz érzése lesz tőle, de attól még néha-néha becsúszik egy lottó:

ennyi erővel azt is összegezni lehetne, hogy mennyit pénzt hagytunk ott a boltban mondjuk kiflire. Abból is kijön egy elég nagy szám, elájulunk, hogy mennyit ettünk az életünk során - de ez téves útra visz minket, a problémát viszont nem oldja meg

- jelentette ki Makai Gábor.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Koronavírus: ezért nagyon kicsi az esélye, hogy V alakot vegyen fel a válsággörbe
Piaci gondolatok: a jelenlegi világválság 3 legfontosabb betűje.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk