Kilőtt az infláció februárban, hiába csökkent az olaj ára

2020. március 10. 16:01

Ma reggel tette közzé a KSH a februárban a fogyasztói árak alakulását. Ebből kiderül, hogy ezek átlagosan 4,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékében.

"A 2020 februári teljes inflációs szám a piaci várakozásoknál (4,1-4,3%) magasabb lett, a jelentős üzemanyagáresés ellenére is. A havi változást alapvetően magyarázó benzinár-zuhanás ellenére a várakozásoknál kisebb mértékben csökkenő headline inflációs szám mellett a KSH által számított maginfláció is azt tükrözi, hogy érdemi inflációs nyomás van a gazdaságban, a maginflációs mutató ugyanis 4,1 százalékra emelkedett, ami újabb sokéves rekordszint a januári 4,0 százalék után. Ez csak kisebb részben köszönhető adóhatásoknak, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció is 3,8százalék volt, bár összességében az MNB által számított többi, tartósabb inflációs tendenciákat megragadó index lényegében változatlan maradt a megelőző hónaphoz képest. 

A fő (teljes) inflációs szám hó/hó szintű emelkedésében kiemelkedő szerepet játszott élelmiszerek 1,5 százalékos áremelkedése. Ugyanakkor a szolgáltatások 0,5 százalékos drágulása (hó/hó) is átlagon felülinek bizonyult és nem enyhült a megelőző hónaphoz képest. A forintárfolyam is fontos tényező lehetett, bár a szerepe februárban feltehetően nem erősödött tovább. A lakossági inflációs várakozások emelkedő tendenciája megmaradt, az MNB megítélése szerint ugyanakkor még a 3 százalékos inflációs céllal konzisztensen alakult. Előrejelzésünk szerint 2020-ban az éves átlagos teljes infláció emelkedést mutat majd a 2019-es átlaghoz képest és jelentős részben az olajár további alakulásától függően alapforgatókönyvünk szerint a 3,5-3,8 százalék százalékos sávban alakulhat. Az MNB monetáris politikája szempontjából továbbra is kiemelten fontos maradhat az adószűrt maginfláció alakulása, különösen az, hogy a várt csökkenés milyen időhorizonton következik be. A jelenlegi monetáris politika fenntartása szempontjából fontos lehet, hogy áprilistól már érdemi inflációcsökkenés következhet. (A márciusi headline index még 4 százalék közelében lehet majd.) A monetáris politikai kilátások szempontjából lényeges, hogy a jelenlegi magas inflációval jelzett időszakot az MNB átmenetinek tekinti, illetve, hogy a koronavírus és egyéb tényezők miatt márciusban látott nemzetközi olajár-zuhanás tartóssága még nem ismert. A monetáris döntésekben ezeken túl továbbra is a negyedéves Inflációs Jelentésben látható maginflációs előrejelzések, illetve az EKB következő hónapokban érkező döntései lehetnek irányadóak. Az adatvezérelt üzemmódot hangsúlyozó monetáris politika várhatóan csak kisebb mértékben változó feltételekkel, illetve csak a szükségesnek likviditás-menedzselési lépésekkel fog előrehaladni. Az adatközlést követő órában a forint nem mutatott jelentős mozgást az euró ellenében. Az EUR/HUF keresztárfolyam a 336-337-es szint közelében ingadozott" - áll a CIB Csoport elemzésében.

Takarékbank

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint a vártnál kisebb mértékű az infláció. A januári hétéves csúcsot jelentő 4,7 százalékos meglepetést döntően a vártnál gyorsabban dráguló élelmiszerárak okozták. Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek. 

Az infláció mérséklődésére számítani lehetett, mivel az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti emelkedése miatt kissé magasabb volt a bázisár, míg idén februárban kissé csökkentek az üzemanyagárak. 

Az inflációs nyomást jelzi, hogy a maginfláció is a toleranciasáv fölé, 4,1 százalékra, az adószűrt maginfláció pedig 3,8 százalékra emelkedett az előző havi 3,7 százalékról. Mindez indokolttá tette az elmúlt hetekben a swapállomány csökkentését, ami megemelte a bankközi kamatokat, valamint megállította a forint gyengülését, a koronavírus globális terjedése miatt azonban érdemben visszaeshet a külső infláció - sőt, egyes gazdaságokban ismét megjelenhet a defláció -, a meghatározó jegybankok vezetésével pedig jelentős globális monetáris lazítás kezdődhet, így feltehetően nem lesz szükség további szigorításra. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A következő hónapokban az üzemanyagok bázisárának növekedése és idei összeomlása miatt az infláció 3,5 százalék közelébe süllyedhet, majd az év végéig tartósan 3,5-4 százalék között ingadozhat, így a 3 százalékos inflációs célt a korábbi várakozásokkal ellentétben idén nem fogja megközelíteni. Mivel az árak emelkedése szélesebb bázisú, idén 3,9 százalékos átlagos inflációra számítunk a tavalyi 3,4 százalék után.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm