2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Itt a nagy rizspara: rákot okozhat a legnépszerűbb főzési technika


Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod - derült ki a brit közszolgálati televízió egy műsorából. Milliókat érinthet, de van megoldás.

Ha te is úgy főzöd meg a rizst, hogy 1:2 arányban vizet öntesz hozzá, és megvárod, míg elforr, akkor veszélynek teszed ki azokat, akik esznek belőle. A legújabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ez a főzési módszer nem megfelelő, mivel a rizsből nem távozik elegendő arzén, amellyel a termesztés során találkozik. A növény a különböző rovarírtó szereknek és ipari szennyező anyagoknak köszönhetően szennyeződik arzénnel, amely rákot, cukorbetegséget és fejlődési problémákat is okozhat.

Ellenőrzött körülmények között tesztelték, hogy a különböző főzési technikák után, a kész rizs mekkora mértékben tartalmaz még arzént, a BBC brit közszolgálati csatorna "Bízz bennem, orvos vagyok!" című műsorában.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika esetén, melynek keretein belül egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.

Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd 
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

(Independent)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk