27 °C Budapest
Plastic bottle or gallon of purified drinking water inside drinking water or beverage factory which has automated conveyor production line. Water manufacture

Robban az új üvegvisszaváltási rendszer: megjelentek a fizetős műanyagpalackok ezekben a boltokban

2024. április 22. 20:08

A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka.

A körforgásos modell és a környezettudatos fogyasztás Európa-szerte hódít, egy ideje pedig hazánkban is kezd népszerűvé válni a fogyasztók számára, melyre a gyártói oldalnak is reagálnia kell. Az újratölthető refPET cserepalackok kiváló alternatívák a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton, aminek köszönhetően egyre több országban bevett szokás az ásványvizes palackok körforgásban tartása. A hazai ásványvízpiacon az Oonly megjelenéséig azonban nem volt példa hasonló háztartási fogyasztásra szánt termékre - írja közleményében a cég.

Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos természetes ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében az Oonly. A környezettudatos csomagolású és ásványi anyagokban gazdag magyar víz rövid idő alatt meghódította a fogyasztókat, így április folyamán két nagy hazai élelmiszerlánc polcain, az Interspar és a Príma országos hálózatának szelektált üzleteiben is elérhetővé vált a 1,5 literes termék két változata. A MoHU többutas logóval ellátott automatái az érintett boltokban a terméket visszaveszik; azon boltokban pedig, ahol nem üzemel automata, a pénztárban lehet az Oonly palackokat visszaváltani.

A 2024. január 1-jén elindult kötelező visszaváltási rendszer a Greenpeace legújabb felmérése szerint az előzetes reményekhez képest is erősen alul teljesít. Az év elején beszerelt automaták szinte üresek, és a boltok polcain is csak elvétve találni visszaváltási díjas italcsomagolást.

Az üzletek az új rendszer értelmében betétdíjat számolnak az üveg, alumínium és PET-palackos üvegekre, amit a vásárló akkor kap vissza, ha a palackokat elviszi egy visszaváltópontra. A friss kutatás szerint a gyártók legnagyobb többsége kihasználja a féléves haladékot, amit a kormánytól kapott az újfajta visszaváltható palackok bevezetésére, de az üzletláncok döntő többsége is késlelteti a saját márkás termékek betétdíjas csomagolású verzióját. Az első negyedév alatt így csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada várhatóan nem hasznosul újra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy átlagos magyar fogyasztó a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023-as kutatása szerint évente 130 liter ásványvizet fogyaszt, ez másfél literes kiszerelésű palack esetén körülbelül 86 eldobható PET palackot jelent, mely jelentős környezetterhelés. Ezzel szemben az átlagosan 25-ször újratölthető refPET cserepalackkal az egy főre jutó évi 86 PET palack mindössze évi 3 cserepalackra csökkenthető. Az Oonly többutas cserepalackjait visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel, és kezdődik a ciklus elölről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm