13 °C Budapest

Fontos változás jön az online vásárlásoknál: mindenkit érint

2020. december 15. 14:01

Az idei évben minden korábbinál nagyobb teret nyert az online vásárlás, legyen szó webshopról, valamilyen szolgáltatás vásárlásáról, vagy akár online ételrendelésről. Az online vásárlás térnyerésével fontos a biztonságra is hangsúlyt helyezni: ennek egyik eleme az erős ügyfél-hitelesítés is, amelyet uniós jogszabályok értelmében valamennyi banknak be kell vezetnie 2021. január 1-jéig. De mi az ügyfelek dolga, és mit csináljunk, ha január 2-án nem fogadja el a kártyánkat a webshop? Erről kérdeztük Czimer Gergelyt, a Takarékbank digitalizációért felelős ügyvezető igazgatóját.

Pénzcentrum: Pontosan mi változik januártól az elektronikus fizetéseknél, például a webshopos vásárlásoknál, vagy a bankkártyás számlafizetésnél?

Czimer Gergely: Január 1-jén lesz kötelező bevezetni minden EU-s pénzintézetnek az internetes bankkártyás vásárlásokra vonatkozó erős hitelesítést. Ez azt jelenti, hogy míg egy internetes kártyás vásárlásnál eddig elegendő volt megadni a kártyán szereplő adatokat, januártól jóval alaposabb azonosítás szükséges. A banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy ténylegesen maga az ügyfél használja az adott kártyát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fizetési folyamatnál több lépcsőben ellenőrizzük, hogy ki ő. Először a nálunk rögzített telefonszámára küldünk ki egy egyszeri jelszót, amit meg kell adni. Ezt követően még egy lépcsőre szükség van: egy internetes vásárlási PIN-kódot is meg kell adni, ahogy eddig is.

A két kód használata bonyolultnak tűnhet, de csupán pár másodperccel hosszabbítja meg a vásárlás folyamatát, viszont használatával sokkal biztonságosabbá válik az online vásárlás.

PC: Pontosan mi az ügyfelek dolga, milyen tennivalójuk van?

C. G.: A legfontosabb tennivalójuk a banki ügyfeleknek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy le van-e adva a telefonszámuk a bankjuknál, és hogy a helyes telefonszámuk van leadva. Ennek hiányában ugyanis nem tudunk nekik SMS-t küldeni. Ameddig ezt valaki nem teszi meg, addig nem fog tudni az interneten vásárolni. Ezt megteheti bármelyik bankfiókban vagy bármelyik ATM-nél.

Ha nincs megadva a telefonszáma, akkor megkeressük, és felhívjuk erre a figyelmét. Azt akarjuk tehát elkerülni, hogy valaki akkor szembesüljön ezzel, amikor vásárolni akar az interneten.

Elsősorban azoknak nincs megadva a telefonszámuk, akik eddig távol maradtak az online világtól, nem kértek SMS-szolgáltatást a vásárlásaikról sem. De világszerte lehet tapasztalni, hogy az internetes vásárlások száma folyamatosan nő, és a vírushelyzet rendkívül fel is gyorsította ezt a folyamatot. Valószínűleg azok fognak meglepődni, akik még sosem vásároltak online, és úgy gondolják, hogy nem is fognak, ezért nincs megadva a telefonszámuk a bankjuknál.

PC: Szükséges ehhez okostelefon, vagy egy régi típusú készülék is elegendő?

C. G.: Nem szükséges, ezt bármelyik, SMS fogadására képes telefonnal meg lehet oldani. Az okostelefon annyiban tudja megkönnyíteni a folyamatot, jövő év elején a Takarékbanknak is lesz egy olyan megoldása, ahol ujjlenyomattal lehet megerősíteni a vásárlást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

PC: Mit fog tapasztalni az, akinek nincs leadva telefonszáma, de január 2-án rendelni akar egy webshopból? És mit tegyen?

C. G.: Elutasításra fog kerülni a vásárlása, ezért mielőbbi azonosítása szükséges. A leggyorsabb, ha bejelentkezik a videóbankba, vagy hívja az ügyfélszolgálatunkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem