21 °C Budapest

Folytatódik a dinnyeháború: a Lidl után újabb nagy bolt ment be 100 forint alá

2019. augusztus 9. 11:59

Óriási port kavart a hét elején, hogy a Lidl 100 forint alá, 99 forintra akciózta le a görögdinnye kilóját. Az ügyben mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mind a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete kifejtette kritikáját a diszkont boltlánccal szemben, azonban most úgy látszik, ha lehet, még ennél is jobban bonyolódik a hazai dinnyeháború. A Pénzcentrum egyik olvasójának pénteki (augusztus 9.) fotói szerint ugyanis a Lidl után a Príma egyik boltja is 100 forint alá vitte a görögdinnye kilós árát, 99 forintért árulják ugyanis a magyarok nyári kedvencét.

Óriási dinnyebotrány keveredett abból, hogy néhány napja a Lidl 100 forint alá, nevezetesen 99 forintra szállította le a görögdinnye kilós árát. Augusztus hetedikén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ki is adott egy közleményt, ami szerint

a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Mindehhez azt is hozzátették, hogy a "Lidl által alkalmazott árazás mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, ugyanis a szezonnak ebben a szakaszában - a többéves piaci tapasztalatok alapján - reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs."

Na és nálatok mennyi a görögdinnye kilója? Várjuk a fotókat a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

A NAK állásfoglalást követően aztán a Lidl is megszólalt az ügyben egy nappal később, augusztus 8-án. Elmondásuk szerint 

az elmúlt napokban a Lidl minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra...

A kedélyek azonban a Lidl és NAK csörtéje után sem csillapodtak, a dinnyeháborúba ugyanis augusztus 8-én, délután beszállt a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) is, akik szerint

a dinnye piaci helyzet jelenleg nem indokolja az áruházi akciókat, és cáfolják, hogy a Lidl akciója a termelők érdeke lenne. 

A csütörtök ezzel az MDE ostrommal aztán be is fejeződött, azonban augusztus 9-én, pénteken ismét felsorakoztak a felek. Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke pénteken az M1-en ugyanis azt mondta, hogy

piaci helyzet nem indokolta, hogy a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentse

A szakember azt is hozzátette, hogy erre akkor van szükség, ha a jó minőségű dinnyéből túltermelés van. Valamint elmondta azt is, hogy a Lidl lépése más áruházakat is a dinnye árának csökkentésére ösztökélhet, hozzátéve, hogy körülbelül száz forintnál van az a határ, ahol a termelőknek  már nehézséget okoz a következő év finanszírozása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Időközben, a Lidl hivatalos oldalán kiszúrtuk, hogy a diszkontlánc augusztus 9-11. között már 119 forintért árulja "szuper áron" a görögdinnyét. Úgy látszik tehát, véget ért a néhány napig tartó országos, 99 forintos kilós ár a láncnál.

Péntek kora délutánig tehát ekképpen festett a magyar dinnyekálvária. Most azonban úgy látszik, tovább dagad a hazai dinnyebotrány. A Pénzcentrum egyik olvasója ugyanis küldött szerkesztőségünknek két fényképet, amit éppen zajló bevásárlása közepette készített egy Príma üzletben péntek délelőtt, a botrány kirobbanásának harmadik napján.

Ezeken pedig jól látható, hogy a hazai boltlánc egyik budapesti üzlete  belőttemagát a sokat átkozott 100 forintos, végső kilógrammonkénti árhatárnak tekintett szint alá, és 99 forintért árulja a görögdinnyét. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm