2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Fillérekből megúszhatod az iskolakezdést: így kell ügyesen csinálni


Augusztusban minden az iskolakezdésről szól a kereskedelemben: áruházláncok sora csatlakozik rá az ilyenkor induló bevásárlási lázra. Mikor kezdődnek a legnagyobb akciók? Hol lesznek a legolcsóbbak az iskolatáskák és a bútorok? Összeszedtük, mikre lehet szükségük a családoknak szeptembertől, és hol, mennyiért tudják ezeket beszerezni.


A nyár utolsó hónapja a kereskedelemben az iskolakezdésről szól: már július végén megjelennek az iskolaszerek a polcokon, de a roham augusztus 20. után kezdődik csak igazán és egészen szeptember első feléig tart. A felkészülés nem csak a tankönyvekről és a füzetekről szól: írószerekre, táskára, tornazsákra, új ruhákra, cipőkre, bútorokra, elektronikai eszközökre mind szükség lehet. Mindent összeadva egy-egy családnak igen megterhelő, akár több tízezer forintos kiadás is lehet az iskolakezdés. Nézzük, hogy mit hol érdemes beszerezni idén, és hogy lehet minél többet spórolni.

Mindent egy helyen?

Az Auchan szerint az iskolakezdéshez szükséges kellékek beszerzését egyre korábban kezdik meg a szülők, de idén is augusztus utolsó hetére várható a legtöbb vásárló.

A legkeresettebb termékek köre évről-évre szinte változatlan, de mindig az éppen divatosnak számító mintákat és színeket keresik, idén például nagyon népszerűek a magyar futball válogatott csapattagjaival illusztrált füzetek.

Az egyik legfontosabb teendő a megfelelő iskolatáska kiválasztása: az elsős illetve az alsó osztályos gyerekeknek a szülők szívesen választanak merev felépítésű, ergonómiailag megfelelő táskát, míg az idősebb gyermekeknél a méret, a rekeszek száma, a design és a szín alapján választanak. Az áruházlánc már júliustól kezdve folyamatos akciókkal készül az iskolakezdésre, és ezek szeptemberig folyamatosan tartanak. Így például az iskolatáskák már most is kedvezményesen, 2990 forinttól kaphatóak és a ruházati kínálat iskolakezdéshez kötődő darabjai is akciósak.

A SPAR szerint a vásárlók jellemzően egy helyen igyekeznek beszerezni a termékeket, a kisiskolás füzetektől az egyetemisták laptopjáig, ezért az áruházlánc igyekszik is eleget tenni ennek az igénynek: az iskolaszerek mellett informatikai termékeket, valamint tornadresszt és ünneplő ruhát is kedvezményesen kínál.

A nagyobb vásárlásokat a legtöbb család nem hagyja az utolsó pillanatra, a tanszerek és ruhák mellett sokan vásárolnak bútorokat, forgószékeket, asztali lámpákat, szemetes kosarat

 - mondta el a KIKA a Pénzcentrumnak. Augusztus 3-tól a bútorlánc minden áruházban elsősorban az iskolakezdésre készülnek: a gyermek-ifjúsági és irodabútor osztályokon a szokásosnál is szélesebb választékkal várják az iskolára készülőket. Augusztus 11-én, csütörtökön este 18 és 22 óra között pedig éjszakai vásárlásra várják a vásárlókat, amikor minden termékre 10 százalék kedvezmény jár.

A barkácsszektorban is érezhető az iskolakezdésre készülés hatása a nyári időszakban, ilyenkor felerősödik a felújítási, renoválási kedv. Cseh László, a Praktiker értékesítési vezetője szerint a legnépszerűbbek a lakberendezési (bútorok, lámpák) és a dekorációs termékek, amin belül keresettek az úgynevezett elsőáras, olcsóbb termékek is, mert a gyermekek ízlése növekedésükkel változik, a szülők pedig ennek megfelelően vásárolnak: az iskolát kezdő diáknak inkább az olcsóbb kategóriájú árut veszik meg és később cserélik tartósabb termékre. Az iskolakezdéshez kapcsolódó termékeket július 28-től kínálja kedvezményesen a barkácslánc.

A számítógép vagy mobiltelefon beszerzése is aktuális ilyenkor, az ezzel kapcsolatos akciókat érdemes kihasználni. A MediaMarkt is készül az iskolakezdésre, ilyenkor a vásárlók leginkább az okostelefonokat, a tableteket, a notebookokat és az e-könyv olvasókat keresik, de megnő az érdeklődés a nyomtatók, a PC-k és a monitorok iránt is - tudtuk meg az elektronikai üzletlánctól.

Táblagépeket már 20 ezer forint alatt is találunk, a notebookok pedig 60 ezer forinttól érhetőek el.

Az alapvető iskolai felszerelésen sokat lehet spórolni azzal, ha egyszerűbb füzetekkel, tollakkal is beérjük, mert utóbbit például lehet vásárolni 50-60 forintért, de akár 400 forint fölött is. A táska vagy a tornacipő árán is sokat dob a márkajelzés, viszont ilyenkor kifejezetten érdemes egy kis időt szánni a keresésre: outletekben márkás sportcipőket is lehet 10 ezer forint alatt venni.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS