2020. augusztus 8. szombat László

Ennyi pénzt adj nászajándékba, ha nem akarsz szégyenben maradni


Nyakunkon az esküvőszezon: a KSH adatai szerint a következő 3 hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban házasodnak a legtöbben, a lakodalommal pedig együtt jár a násznép örök dilemmája: mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak ilyenkor? Segítünk!

Ezekben a napokban, hetekben indul az esküvőszezon, és ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Ám ökör dilemma, hogy mégis mennyit?

Ez természetesen az egyéni helyzettől és kapcsolati viszonytól függ, ám érdemes mégis támpontokat keresni, nehogy nagyon mellé lőj - ebben segít a Huffington Post egyik friss cikke, mely 5pontban összeszedi, mire figyeljünk az összeg meghatározásánál.

Hogy állok?

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose költekezzük túl: saját anyagi biztosnságunk fontosabb. Aki fontosnak tart minket annyira, hogy meghívjon az esküvőjére, az biztosan nem várja el, hogy erőnkön felül adjunk, esetleg még el is adósodjunk a kedvéért. 

Milyen közel állunk egymáshoz?

Minél közelebb állunk, azt érezzük, annál több pénzt illik adnunk: ha egy kollégánk hív meg a nagy napra, nyilván nem ugyanabban a dimenzióban gondolkodunk, mint amikor a testvérünk vagy a legjobb barátunk áll oltár elé.

Milyen messze kell utazni?

Ha az esküvő távol esik az otthonunktól, sokba kerül az útiköltség, ráadásul a szállásért is fizetnünk kell, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ezeket a költségeket nyugodt szívvel vonjuk le az összegből.

Hányan megyünk?

Ha nem egyedül érkezel, hanem viszel magaddal plusz egy főt, akkor illik az ő költségeit is fedezni, de ez nem azt jelenti, hogy akkor duplázd meg az összeget.

Eljegyzés? Legénybúcsú?

Ha már az eljegyzésre is adtál ajándékot, esetleg aktívan részt vettél a legény- vagy lánybúcsúban, már szintén nem "kell" olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod, hiszen már egy ideje ünnepled őket. 

20-50 ezer forintig

Herendi Gábor, esküvőszervező megosztotta tapasztalatait korábban a Pénzcentrummal: azt mondta, hogy jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra. Általában a vendégek kiszámolják, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett a vendégül látásuk a pár számára, és úgy adnak, hogy legalább azt a költséget fedezze.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.