2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Ennyi pénzt adj nászajándékba, ha nem akarsz szégyenben maradni


Nyakunkon az esküvőszezon: a KSH adatai szerint a következő 3 hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban házasodnak a legtöbben, a lakodalommal pedig együtt jár a násznép örök dilemmája: mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak ilyenkor? Segítünk!

Ezekben a napokban, hetekben indul az esküvőszezon, és ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Ám ökör dilemma, hogy mégis mennyit?

Ez természetesen az egyéni helyzettől és kapcsolati viszonytól függ, ám érdemes mégis támpontokat keresni, nehogy nagyon mellé lőj - ebben segít a Huffington Post egyik friss cikke, mely 5pontban összeszedi, mire figyeljünk az összeg meghatározásánál.

Hogy állok?

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose költekezzük túl: saját anyagi biztosnságunk fontosabb. Aki fontosnak tart minket annyira, hogy meghívjon az esküvőjére, az biztosan nem várja el, hogy erőnkön felül adjunk, esetleg még el is adósodjunk a kedvéért. 

Milyen közel állunk egymáshoz?

Minél közelebb állunk, azt érezzük, annál több pénzt illik adnunk: ha egy kollégánk hív meg a nagy napra, nyilván nem ugyanabban a dimenzióban gondolkodunk, mint amikor a testvérünk vagy a legjobb barátunk áll oltár elé.

Milyen messze kell utazni?

Ha az esküvő távol esik az otthonunktól, sokba kerül az útiköltség, ráadásul a szállásért is fizetnünk kell, akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ezeket a költségeket nyugodt szívvel vonjuk le az összegből.

Hányan megyünk?

Ha nem egyedül érkezel, hanem viszel magaddal plusz egy főt, akkor illik az ő költségeit is fedezni, de ez nem azt jelenti, hogy akkor duplázd meg az összeget.

Eljegyzés? Legénybúcsú?

Ha már az eljegyzésre is adtál ajándékot, esetleg aktívan részt vettél a legény- vagy lánybúcsúban, már szintén nem "kell" olyan mélyen a pénztárcádba nyúlnod, hiszen már egy ideje ünnepled őket. 

20-50 ezer forintig

Herendi Gábor, esküvőszervező megosztotta tapasztalatait korábban a Pénzcentrummal: azt mondta, hogy jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra. Általában a vendégek kiszámolják, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett a vendégül látásuk a pár számára, és úgy adnak, hogy legalább azt a költséget fedezze.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked