20 °C Budapest
Megáll az ész: Szlovákiában 60 százalékkal olcsóbb a Pick téliszalámi, mint itthon - ezt mégis hogy?

Megáll az ész: Szlovákiában 60 százalékkal olcsóbb a Pick téliszalámi, mint itthon - ezt mégis hogy?

2024. február 3. 07:29

Újra döbbenetes árazású Pick szalámit fogtunk, csak ezúttal nem Ausztriában, hanem Szlovákiában. Északi szomszédunknál a Billában 35 százalékos akció keretein belül a szóban forgó téliszalámi majd 5 000 (!) forinttal olcsóbb kilós áron, mint idehaza a legtöbb üzletben. Az okok persze szerteágazóak, egyrészt igencsak nagy ez az akció, másrészt az áfa rendkívül magas itthon, de azért érdemes megemlíteni, eredeti áron is olcsóbb lenne Szlovákiában a Pick, mint itthon.

Egészen elképesztő Pick téliszalámi-akciót robbantott az egyik nagy kiskereskedelmi-lánc... a probléma csak az, hogy nem Magyarországon, hanem Szlovákiában. A szlovák Billa ugyanis a héten 8,49 euróért ad 400 grammnyi téliszalámit, ami február második középárfolyamon számolva 3 251 forintra jönne ki. A termék kilós ára így 21,23 euróra jönne ki, ami 8 131 forint.

Ehhez képest itthon őrült árakon lehetne hozzájutni a Pick téliszalámijához. A Tescóban például a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi 5 189 forintba, tehát mintegy 2 000 (!) forinttal többe kerül, mint Szlovákiában. A kilós ára a terméknek egyébként 12 973 (!) forint, ami 4 842 (!) forinttal drágább, mint az akciós szlovák hús. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a szlovák Billa egy elég nagy, 35 százalékos akciót futtat éppen, de azért ha jobban az árak mögé nézzük, láthatjuk

hogy a szlovákiai Billában eredeti áron is 500 forinttal olcsóbb a Pick téliszalámi kilós ára, mint itthon.

Természetesen a szalámik árát más itthon boltokban is ellenőriztük, így például a Sparban a 380 grammos téliszalámi kilós átlagára 10 497 forint, míg a 800 grammos eredeti téliszalámi kilós átlagára már 12 361 forint lenne. Érdekesség, hogy az Auchan is éppen futtat Pick szalámiakciókat, érdekes náluk megnézni, hogy a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi náluk 22 százalékos kedvezménnyel 3 999 forintba kerül. Ez még így is majd 800 forinttal drágább, mint amennyibe az akciós termék kerül a szlovák Billában.

Pick téliszalámi ára a szlovák Billában, illetve magyarországi Sparban, Tescóban, Auchanban
Pick téliszalámi ára a szlovák Billában, illetve magyarországi Sparban (két kiskép), Tescóban (alsó vízszintes kép), Auchanban (jobboldali négyzet alakú kép); online árak

Miért olcsóbb külföldön a magyar Pick szalámi?

A kérdés rendre előjön, hiszen most már azt lehet mondani, hogy évek óta azt láthatja a magyar vásárló közönség, hogy sokak kedvelt Pick szalámija gyakorlatilag, Ausztriában, Németországban, de Szlovákiában is olcsóbb, mint itthon. A Pick Szeged Zrt. az ügyek kapcsán tavaly azt mondta a Pénzcentrumnak,

mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően.

Azt is elmondták, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad. Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%.

A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki

- mondta el lapunknak korábban a vállalat.

Tényleg minden olcsóbb külföldön?

Nem feltétlenül, legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum videós blogjának, a CashTag január végi összessítéséből. Ebben kollégáink nyakukba vették Ausztriát és Szlovákiát is, hogy megnézzék, az ottani vagy az itthon Lidl-en olcsóbb-e bevásárolni. Az összehasonlításul szolgáló bevásárlólista a következő volt:

  • fehér kenyér,
  • felvágott,
  • burgonya,
  • csirkemell,
  • étolaj,
  • sajt,
  • tej,
  • kristálycukor
  • és liszt került.

És a vásárláskor törekedtünk arra, hogy  lehetőleg a termékek Lidl-sajátmárkásak, a legolcsóbbak, illetve azonos kiszerelésűek legyenek. Ha pedig egy termék éppen akciós volt, és így a legolcsóbb, akkor is azt vásároltuk meg. Így történt, hogy

  • a magyar Lidl-ben a termékekért 4066 forintot,
  • az osztrák Lidl-ben a termékekért 7500 forintot,
  • a szlovák Lidl-ben a termékekért 6170 forintot fizettünk.

Igaz, ebben nagy szerepe volt az összehasonlításkor az akcióknak, de mégis kiderült, hogy attól hogy eseti jelleggel 1-1 termék jóval olcsóbb külföldön, nem biztos, hogy egy teljes bevásárlás is olcsóbban kijönne.

A Pick Ausztriában is olcsóbb

Alig két hét telt el azóta, hogy megírtuk, az osztrák, szlovák bevásárló túránk margójára, hogy a 800 grammos kiszerelésű "ungarische salami" 24,9 euróba került, nem akciósan az osztrák Billában - ami egyébként kint nem az olcsóbb diszkontok közé tartozik. Ez akkori árfolyamon 9 530 forintnak felelt meg, a 31,13 eurós kilónkénti ár pedig átváltva nagyjából 11 895 forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy a termék akció nélkül is mintegy 500 forinttal olcsóbb az osztrák-magyar határhoz közeli osztrák boltban, mint idehaza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem