17 °C Budapest
Pilisvörösvár, 2013. december 9.Krémmel töltött marcipán korpuszokat csokoládémasszával vonják be a gépi szaloncukorgyártó egységben, a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2013. december 9-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Így veheted meg idén 35%-kal olcsóbban a Szamos-szaloncukrot: ez a trükk a Tescóban működik

2023. november 23. 12:58

Idén is árulja eredeti Szamos recept alapján készült szaloncukrait a Tesco. A sajátmárkás termékek azonban jóval olcsóbbak, mint a Szamos édességek. Igaz, teljesen ugyanolyan termékekről nem, de hasonlóakról lehet beszélni. Igen ám, de 2023-ban azért annyival már mégsem olcsóbbak a hiper finomságai a nagynevű „eredetihez” képest, mint amilyen voltak 2020-ban. A brutális drágulás ugyanis a szaloncukrokat is elérte, de még mennyire!

Idén is árulja Tesco Finest szaloncukorait a Tesco. Ebben pedig az a pláne, hogy a jelenleg kétféle ízvariációban kapható finomság eredeti Szamos receptúra alapján készül. Az édességek csomagolásán fel is van tüntetve a Szamos logója. Mindez azért rendkívül izgalmas, mert a hiper (és más boltok is persze) árulnak Szamos szaloncukrokat is, ám azok sokkal drágábbak, mint a Tesco sajátmárkás Szamos receptúrájú szoloncukrai.

A Tesco webshopja szerint a jelenleg is kínált íz közül az egyik egy szaloncukor válogatás, a másik pedig egy pörkölt mandulás marcipán szaloncukor. Mindkét termék 300-300 gramm súlyú, viszont a válogatás némileg drágább. Az 3 699 forintba, míg a pörkölt mandulás 3 499 forintba kerül. A kilós egységár ezek alapján a válogatásnál 12 330 forint, míg pörkölt szaloncukornál 11 663 forint.

Ehhez képest a hipermakertben kapható Szamosok ára jócskán fentebb helyezkedik el. Ránézésre persze először nem egyértelmű a különbség, hiszen a Szamos legtöbb termékét is 3 299 forintért lehet megvásárolni. Igen ám, de ezek csupán 250 grammosok, úgyhogy kilós áron számolva drágábbak, mint a Finest termékek. A legtöbb Szamos édesség kilós ára 13 196 forintra jön ki, ami 866 forinttal drágább, mint a Finest válogatás. Igen ám, de ennél azért vannak nagyobb árkülönbségű termékek is.

Például a Szamos is árul válogatás-szaloncukrot, ám ennek a kiszerelése csupán 150 gramm, azaz pontosan a fele a Tesco Finest szaloncukor-válogatásnak. Igaz, utóbbi csomagban csupán szilvás, meggyes és narancsos krémmel töltött finomságok lapulnak, míg az „original” Szamos termékben van meggyes, narancsos, feketeribizlis és csokoládékrémmel töltött szaloncukor is. Itt viszont a kilós egységár már 16 660 forint,

ami azt jelenti, hogy Szamos válogatás 35 százalékkal többe kerül, mint az eredeti Szamos receptúra alapján készült Tesco Finest szaloncukor-válogatás.

Egységáron egyébként még mindig nem ez, hanem egy sütemény ízekkel megbolondított válogatás kerül a legtöbbe a Szamos zászlaja alatt. Ez a termék is csupán 140 grammos (2 499 forint), a kilós egységára viszont 18 564 forint. Arányait tekintve tehát 59 százalékkal drágább, mint a legolcsóbb Szamos recept alapján készült pörkölt mandulás Tesco Finest darab. Érdemes megjegyezni, hogy a Szamos hivatalos oldalán sem kapni azt a két összeállítást, amit a Tesco saját márkája alatt terít.

A Finest pörkölt mandulás darabhoz talán első ránézésre a Szamos mandulás szaloncukra állhat a legközelebb, ám ennek a kiadásnak a 140 grammos kiszerelése a hivatalos oldaluk információ szerint 2 690 forintba kerül. A kilósa egységára tehát 19 214 forint, ami 65 százalékkal drágább, mint a hiper terméke. Igen ám, de az első ránézés némileg csalóka, a Szamos mandulás terméke ugyanis kizárólag édesítőszerekkel készül, nem tartalmaz cukrot. Így egy teljesen más kategóriájú terméknek számít.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi történt a szaloncukrok áraival?

Mivel évek óta nyomon követjük a szaloncukor-piac történéseit, ezért több évre visszamenőleg is vannak adataink, amik azt mutatják, bizony évről évre jócskán megdrágulnak a magyarok kedvenc karácsonyi édességei. Tavaly például a Tesco mindkét terméke, mind a válogatása, mind a pörkölt mandulás szaloncukor 3 199 forintba került. Egy év leforgása alatt tehát a válogatás 16, míg a pörkölt mandulás finomság 9 százalékkal drágult. Most ugyanis 3 699 és 3 499 forintba kerülnek.

A sztori viszont akkor lesz igazán brutális, amikor kiderül, hogy 2020-ban a szintén eredeti Szamos recept alapján készülő mandulás-csokoládés finomságát a Tesco 6 663 forintért árulta. Három év alatt tehát a hiper majdnem ugyanolyan terméke nem kevesebb, mint 75 (!) százalékot drágult.

Persze ez idő alatt nem csak a sajátmárkás, de a Szamos szaloncukrok is drágábbak lettek. 2022-2023 között a legtöbb ízesítésű Szamos 100 forinttal, azaz 3 százalékkal drágult. 2020 és 2023 között viszont a drágulás itt is számottevőbb, az általunk vizsgált, megközelítőleg ugyanolyan termék esetén 44 százalékos.

(Címlapkép - Máthé Zoltán, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem