18 °C Budapest
Kiderült a hazai albán pékségek sötét titka: komolyan ezt etetik meg a vásárlókkal?

Kiderült a hazai albán pékségek sötét titka: komolyan ezt etetik meg a vásárlókkal?

2023. november 8. 16:03

Az albán pékségek titkairól, módszereiről forgatott ezen a héten a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag. Termékeiket egy szakértő vizsgálta meg, aki szerint egyáltalán nem jó, hogy ezek a pékségek mindig friss áruval várják a vásárlókat, sőt, komoly panaszokat is okozhat az elkészítési módszer. Kiderült, miért van minden tésztának ugyanolyan íze a kenyértől a buktáig, és annak is utánajártunk, hogy a dietetikusok mit gondolnak az albán péktermékekről. Utóbbiaknak nem volt könnyű dolguk, ugyanis pontos összetevőkről, tápanyagtartalomról nincs fellelhető információ.

Ezen a héten az albán pékségek titkairól forgatott a CashTag, a Pénzcentrum videóblogja. Mint kiderült, ha lakosságarányosan vizsgáljuk, akkor Albánia élen jár a gazdasági kivándorlók számából Európában, pláne, ha ide számítjuk a határon kívüli, észak-macedóniai, montenegrói és koszovói albánokat. A '90-es években, a koszovói háború idején volt az elvándorlás igazán nagy hulláma. Ennek fő célja a Svájc, Németország és Ausztria volt, de sokan ekkor telepedtek le Magyarországon.

De miért épp a pék mesterséget választották? A történet egyszerű, ugyanis a Tito vezetése alatt álló Jugoszláviában a szakképzések leosztása nemzetiségi alapon történt, a koszovóiak lettek a cukrászok és a pékek. Tehát, akik Magyarországon kezdtek ebbe a tevékenységbe, azok jellemzően koszovói albánok. Manapság a Magyarországon működő 1300 pékségből 250-300-at albánok működtetnek, de egyébként ugyanezt a számot a pékszövetség elnöke már körülbelül 500-ra tette.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke nemrég egy műsorban arról beszélt, hogy a probléma már túlmutat a minőségen és az albán pékségek jelenléte az országban komoly károkat okoz a magyar sütőiparnak.

Még az üzletberendezést is bérlik ezek a cégek, a munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése némi esetben jellemző ezekre a cégekre, az teljesen jellemző, hogy a higiéniai élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik

- magyarázta az elnök, aki nekünk nem akart nyilatkozni a témában, így csak korábbi kijelentéseire hagyatkoztunk.

Nem jó, ha mindig friss termékkel várnak...

Szakértőként megkerestük Dr. Nagy Károlyt, aki a pékszakma mellett belgyógyász, háziorvos és üzemorvos is. 7 éve nyitotta meg Doktor Pék nevű üzletét, és mint elmondta, már nagyjából 14-15 éve megfogalmazódott benne, hogy kitanulja a szakmát, mert már akkoriban is rengeteg vacak termékkel találkozott. A szakembernek mutattunk párat a rossz minőségű termékekből, és megkértük, magyarázza el, miért is nem ütik meg a szakmai mércét, és mi az oka annak, hogy szinte minden hasonló terméknek van egy jellegzetes íze, szaga.

Minden terméket egy lisztből csinálnak a kenyértől kezdve a buktáig ugyanaz a liszt fajta, ugyanazok az adalékanyagok, gyorsítók állagjavító anyagok kerülnek be, úgyhogy ebből adódik, ez igazán nem lehet különbséget tenni ízre a bukta és a kenyér között náluk. Attól függően, hogy milyen terméktípust állítunk elő mi 5-6 fajta liszttel dolgozunk

- sorolta. Az albán pékségek jellemzően mindig friss, gőzölgő termékekkel várják a vásárlókat, akár este és hétvégén is. Ennek Doktor Pék szerint az az oka, hogy nagyon rövid az előállítási idő, nem sütik meg szakszerűen a pékárukat, mert az energia drága és minél olcsóbban akarják kihozni a költségeket.

Az összekeverésével számítottan már 3 óra múlva a polcokon van, ebből adódik, és nyilván olyan mennyiséget sütnek. Hátul vannak a pékek, akiknek szólnak, hogy na most kell megint, és hát 3 óra az azért nem olyan hosszú idő. Mi 14-16 órát kelesztjük a kenyerünket (...). Ezekben a termékekben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornában jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. Gáz képződik, feszül a has, és többi, ezek a járulékos állagjavítók azok meg görcsöket okoznak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Károly. Később pedig arról beszélt, óriási a versenyhátrány, elég sokan feladták azóta, amióta ő is a piacon van. Ezek a tömeggyártásra szakosodott pékségek olyan erősen leviszik az árakat, hogy azok, akik szakszerűen készítik minőségi termékeiket, nem jönnek ki a pénzükből.

Mit mond róluk a dietetikus?

Szűcs Zsuzsanna, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az albán pékségek kapcsán arról beszélt, megkeresésünkre próbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának, sótartalmának, de nem járt sikerrel.

A gabonából készült élelmiszerek, kenyerek, péksütemények esetében az okostányér táplálkozási ajánlás azt mondja, hogy ezekből napi szinten körülbelül 3 adag az, ami elfogyasztható, és ebből lehetőség szerint 1  teljes értékű gabonából készüljön. A teljes értékű gabona az egy kiemelt táplálkozási értékű élelmiszercsoport elsősorban azért, mert jóval több vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz, mint a finomított. Tehát a fehérlisztből készült termékek a péksütemények esetében azért nagyon nagyon fontos figyelni arra, hogy. A gabona mellett mi van még a termékekben

- mondta az elnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy főleg az ilyen, vajas tésztából készült, édes péksüteményeknek nagyon magas lehet a zsírtartalma, emellett sok esetben cukrot is tartalmaznak, és hogyha a sós változatokat nézzük, ott is a zsír egy problémás terület lehet. A sótartalom is egy érzékeny pont. Elmondta, hazánkban még mindig a fehér kenyér és a finomított lisztből készült pékáruk a legnépszerűbbek. A magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk és kenyérfélék csak a dobogó harmadik helyén állnak. 

Nélkülöző piacosból lett Magyarország sztárpékje

Korábban a CashTag interjúzott Szabadfi Szabolccsal is, akit Szabi, a pék néven ismernek országszerte. Őt inkább a vállalkozásáról kérdeztük, mint elmeséte, kezdetben a piacokon árulta a termékeit, sokszor a pincéjében kézzel dagasztva őket, miközben előfordult, hogy ételre se volt pénze.

Mára azonban a kezdeti kisvállalkozás kinőtte magát egy jólmenő céggé, ami tavaly több mint 1 milliárd forintot termelt. Országszerte összesen 7 üzlete van és közel 90 alkalmazottja, miközben sorra nyeri a díjakat. Legutóbb a Parmában megrendezett pizzasütő-világbajnokságon lett kilencedik, amivel a 22 magyar indulóból a legjobb helyezést érte el. A vele készült CashTag-epizódot itt nézheted meg:

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem