21 °C Budapest
Kneading yeast dough.

Érik a fordulat a hazai kenyérárakban? Ekkor törhetik le a horrordrágulást Magyarországon

2023. augusztus 14. 17:06

Hamarosan árcsökkenés jöhet végre a kenyér esetében, a malmok ugyanis árversenybe kezdenek majd ősszel, ráadásul a magyarok ráuntak a brutálisan drága kenyérárakra. A búzatermés azonban csak mennyiségben elég, a minőség sajnos messze elmarad a megszokottól, mondták a Pénzcentrumnak a megkérdezett szakértők. De mit csináljunk, ha nem bírjuk tovább a pékségek árait?

A tavaly tavasz óta tartó brutális inflációs hullám egyik legdurvább hozadéka az volt, hogy az étkezések egyik alapja, a kenyér kilónkénti ára az egekbe rakétázott. Ebben az évben már előfordult, hogy ezer forint fölötti összeget kellett fizetnünk egyetlen kiló kenyérért, amire ugyan a szakértők előre figyelmeztettek már az orosz-ukrán háború kitörésekor, de az áremelkedés gyorsasága aztán őket is alaposan megdöbbentette.

Most, augusztus végén, az idei aratás befejeződésével azt néztük meg, hogy vajon olcsósodhat-e végre számottevően a kenyér ára, milyen lehet az idei termés, és gondot okoz-e még az ukrán gabona évekig tartó európai betörése. Tanácsot adunk arra nézve is, hogy ha valaki sokallja a bolti árakat, az mit csináljon.

A mennyiség elégséges, a minőség nem

Jó lesz az idei termés, de sajnos csak mennyiségben, minőségben nem – ezt írta a lapunknak küldött válaszában Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Elmondása szerint bár a terméshozam felülírja majd a tavalyit, sajnos idén nem olyan jó a búza, mint 2022-ben volt.

A búzatermés 5,6 millió tonna, ami 1,4 millió tonnával több, mint az előző szezonban. A minőség elmarad a várttól, és gyengébb a tavalyinál. Sok búza csak a takarmányminőséget éri el, így nagy valószínűséggel el fog válni a takarmány és malmi minőségű búza ára. Elegendő mennyiség van  a hazai szükséglet kielégítésére, emellett egy komoly exportárualap is képződött, ami minimum 2,8 millió tonna lesz az aratás után

- írta válaszában a főtitkár.

Kitért arra is, hogy az ukrán gabonára hiába hirdettek többek között hazánkban is embargót, a piac áraira még így is hatással van, ami ellen folyamatos a küzdelem.

Az ukrán gabonaárak - akárcsak a világpiaci árak - az importtilalom ellenére is hatással vannak a hazai árak alakulására. Fő export piacainkat csak úgy tudjuk megtartani, ha versenyképesek vagyunk az ukrán gabonával szemben is

- tette hozzá Pótsa Zsófia.

Árcsökkenés jöhet, de alig fogjuk érezni

Ősszel végre csökkenhet a kenyér ára a hazai boltokban, de nem számottevően, viszont a pékeknek árkorrekciót kell végrehajtaniuk – ezt már Raskó György agrárközgazdász mondta a Pénzcentrumnak. Szerinte az lesz a döntő, hogy a malmok mennyire ígérnek egymás alá – ugyanis árverseny szinte biztosan lesz.

Szeptember végén, illetve október elején várok néhány százalékos árcsökkenést a kenyér esetében, de azért nem egyszerre több száz forintos olcsósítást kell itt elképzelni. Az viszont biztos, hogy a pékeknek most már lejjebb kell vinni az árakat, ez egy társadalmi igény. Azért éppen ekkor lesz egy pici olcsósodás, mert körülbelül ekkor fogják majd a malmok megkapni, megvásárolni az idei búzatermést, és az árakban biztosan kialakul majd egy verseny közöttük. Ezt a vásárlók biztosan érezni fogják, de újra mondom, nagyon durva „leárazásoktól” azért nem kell tartani

- mondta lapunknak az agrárközgazdász.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jobban járunk, ha otthon sütjük?

Némileg ellentétesen látja a helyzetet Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Mint lapunknak fogalmazott: a liszt ára a kenyér és egyéb péksütemények árképzésében a negyedét sem teszik ki a költségeknek.

Fontos leszögezni, hogy a kenyér és az egyéb péksütemények árában a búza, illetve a liszt ára csak kismértékben jelenik meg. A különböző típusú kenyerek árában mintegy 15-20 százalékot tesz ki a lisztár, a komplexebb, minőségibb pékáruk esetében ez még alacsonyabb lehet. A pékáru fő költségelemeit a munkabér, az energia és a szállítás teszi ki, ezek a tényezők jelentősen drágultak az elmúlt években. Bár az energia tőzsdei ára most alacsonyabb, mint egy éve, a sütőipari szereplők egy része még a kedvezőtlen időben megkötött szerződések mellett működik. A munkabér továbbra is növekszik, amely azért is fontos tényező, mert a sütőipar kifejezetten élőmunka-igényes ágazatnak számít. A szállítás költségét növeli a gázolaj árának utóbbi időben tapasztalható emelkedése. Mindezek miatt nem várható árcsökkenés a kenyér és a többi pékáru esetében, a nagy tömegben rendelkezésre álló olcsó búza nem képes ellensúlyozni az egyéb fajsúlyos költségtényezők emelkedését

- mondta a szakértő. Azt is elmondta, hogy a nagy esők nehezítették a betakarítást, ez azonban az áron biztosan nem fog látszani.

A rendkívül csapadékos időjárás nehezítette az amúgy bőséges búzatermés aratását, sok esetben a gazdáknak napokig várniuk kellett a tervezett munkákra, és a csapadékmentes napokon nagy ütemben kellett aratni a termést. Az összes termőterület mintegy 3 százaléka esetében kérdéses az aratás sikeressége, ennek egy részében a gabona megdőlt, és vélhetően már nem aratható. Az össztermés ugyanakkor bőséges, ezért ez nem jelent országosan nagy veszteséget

- mondta a főszerkesztő. Végül kitért arra, hogy van alternatívája a pékségeknek, annak ellenére is, hogy a hazai sütőipar azért még mindig elsőrangú termékeket állít elő.

Azok, akik esetleg sokallják a pékségekben tapasztalható árakat – és ez így marad majd az árváltozások után is – valószínűleg megfontolják, hogy otthoni eszközökkel próbálkozzanak a péksütemények vagy a kenyér előállításával. Mivel ezek nyilván nem nagyüzemi körülmények között valósulnak meg, sok olyan költség nem jelentkezik az előállításkor, amit a pékségekben meg kell fizetni – az energia vagy a munkabér például ilyenek. Végső soron tehát még jobban is járhatnak, akik az otthoni sütést választják, de érdemes leszögezni, hogy a magyar sütőipar termékei továbbra is elsőrangúak

- zárta gondolatait Braunmüller Lajos.

Ételre sem volt pénze, pedig kenyeret árult

A CashTag, a Pénzcentrum vlogja nemrégiben olyasvalakivel készített interjút, aki már régen rájött arra, hogy otthon jobban kijön a kenyérsütéssel - mára pedig mások is az ő kenyerét eszik. Szabi a pék, polgári nevén Szabadfi Szabolcs kezdetben a piacokon árulta a termékeit, sokszor a pincéjében kézzel dagasztva őket, miközben előfordult, hogy ételre se volt pénze. Mára azonban a kezdeti asztal kinőtte magát egy jólmenő vállalkozássá, ami tavaly több mint egy milliárd forintot termelt. Országszerte összesen 7 üzlete van és közel 90 alkalmazottja, miközben sorra nyeri a díjakat. Legutóbb a Parmában megrendezett pizzasütő-világbajnokságon lett kilencedik, amivel a 22 magyar indulóból a legjobb helyezést érte el. A lenti linkre kattintva újra megnézheted a vele készült CashTag-epizódot:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem