20 °C Budapest
Colorful scoops ice cream background concept closeup

Így spórolnak a fagylalton, jégkrémen az élelmes magyar háziasszonyok: indul a főszezon

2023. június 16. 08:16

Óriási meglepetést hozhatnak a magyar családok számára a fagylaltárak 2023-ban. Bár általános a drágulás, üdülőövezetekben akár 600 forint is lehet egyetlen gombóc ára. A HelloVidék most kiszámolta, mennyibe kerül otthon elkészíteni a nyár favorit édességét.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, idén további 10-15%-os áremelkedésre számíthatunk fagyi-téren: országos szinten átlagosan 450-500 forintba fog kerülni a szezonban egy gombóc fagyi, azonban vidéken ennél alacsonyabb áron, 400 forint/gombócért is megvehetjük. A legfrekventáltabb turistaövezetekben, Budapesten és a Balaton környékén azonban akár 600 forintba is kerülhet egy gombóc. Tehát egy négytagú család, ha mindenki beéri két gombóccal, 4000 forintot fizethet egy fagyizásért átlagosan 2023-ban. Ennél jóval gazdaságosabb megoldás jégkrémet tartani otthon - hiszen egy fagyizás árából akciósan kijön egy doboz jó minőségű jégkrém -, vagy saját magunknak elkészíteni a nyári édességet.

A fagylalt alapvetően tejből (és különféle tejtermékekből, pl. sűrített tejből, tejszínből, joghurtból, mascarponéból stb.), tejporból, tojásból, cukorból (vagy alternatív édesítőszerekből), különféle ízesítőkből (például csokoládé, gyümölcsök, vanília) és egyéb adalékanyagokból készítenek. A fagylaltkészítők jelentős része készen vásárolja a fagylaltport, amiből a fagylaltozó/cukrászat a megadott receptúra alapján fagylaltgéppel elkészítheti a desszertet (kiváló minőségű főzött fagyit lehet így készíteni) - írja a lap. Viszont ha házi fagyit szeretnénk készíteni, nem feltétlenül szükséges rögtön fagyigépre beruháznunk és különleges fagylaltporokat, pasztákat vásárolnunk.

A házi fagylaltot elkészíthetjük friss gyümölcsökből, tejtermékekből, csokoládéból, és más a háztartásban megtalálható alapanyagokból. A fagylaltgéppel készített fagyi annyiban más, hogy mind a sörbet, mind a krémes fagylalt állaga kellemesebb (kevésbé hajlamos a fagyink egy nagy jégtömbbé alakulni fagyás közben), ugyanis ezek a készülékek hűtés közben forgatják az alapanyagot. A legolcsóbb, jellemzően kisteljesítményű, kis adag fagyit előállító gépek – gyártótól, forgalmazótól, akciótól függően - nagyjából 10 ezer forinttól indulnak, 30-40 ezer forint környékén már komolyabb automata fagylaltgépeket is kínálnak - tehát egy családnak 10 fagyizás árába! -, (a profi gépek pedig több mint 100 ezer forintba is kerülhetnek).

Viszont mielőtt nagyobb összeget elköltenének egy ilyen gépre, próbáljuk ki az egyszerű házi fagyi recepteket, amelyekhez nem kell fagyigép sem. A lap számításai szerint a házi erdeigyümölcsös sörbet esetében 77,5 forintra jön ki egy gombóc, a csokoládéfagylalt 162,5 forintra, a karamellás-mogyorós banánfagylalt 95 forintra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes cikk a fagyalalt történetéről és a házi fagyik recepjeivel a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem