15 °C Budapest
Vallott a Spar, Auchan, Tesco: termékek százai kerülnek ugyanannyiba, mint egy éve - itt a lista!

Vallott a Spar, Auchan, Tesco: termékek százai kerülnek ugyanannyiba, mint egy éve - itt a lista!

2022. november 24. 13:03

Hihetetlen, de igaz: bár az októberi élelmiszer-infláció 40 százalékos volt, mégis rengeteg olyan termék van a magyar boltokban, amelynek az ára semmit sem változott egy év alatt. Az Auchanban több mint 3000 ilyen van, de a Spar és a Tesco is rengeteg ilyenről számolt be. Mint a boltláncoktól megtudtuk: élelmiszerek is vannak a listán szép számmal, sőt, különféle húsok is.

A KSH legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal voltak nagyobbak idén októberben, mint tavaly. Ezen belül ráadásul az élelmiszerinfláció mértéke nem kevesebb mint 40 százalékos volt. Persze, ez a nagy átlag, mint a Pénzcentrum korábban kiszámolta: az élelmiszerek között a félbarna kenyér majdnem 102 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, de a vaj, a trappista és a fehér kenyér ára is gyakorlatilag duplázódott egy év alatt.

A kormány élelmiszer-árstoppal igyekszik megfékezni a drágulást (legutóbb a krumplit és a tojást is belevették), ám ez, mint látható nem volt elégséges a drágulás letörésére. Kíváncsiak voltunk, hogy egyáltalán van-e még olyan termék a magyar boltokban, ami ugyanannyiba kerül, mint egy évvel korábban, ne adj' Isten olcsóbb. Hát, nem ilyen válaszokra számítottunk!

A Spar lapunk kérdésére közölte, hogy a 2020-as és a tavaly novemberi árakhoz viszonyítva jelenleg

471 olyan termékük van, amelyek esetében vagy nem volt árváltozás, vagy ez 1% alatti volt.

A 2020, 2021 és 2022 november 11-i árszinteket megvizsgálva például az alábbi termékek ára nem változott az üzletekben:

  • S-BUDGET MEGGYBEFŐTT 350G MAGOZOTT
  • SPAR Natur*Pur BIO FINOMLISZT 1KG BL55
  • SPAR Natur*Pur BIO ZABPEHELY 500G APRÓSZEMŰ
  • SPLENDID MECH. SZŐNYEGSEPRŰ
  • SPAR FOGVÁJÓ 220DB
  • SPAR TO GO PIZZA TÉSZTALAP 60*40
  • REGNUM SERTÉS HOSSZÚ KARAJ CSONTOS
  • REGNUM SERTÉS RÖVID KARAJ CSONTOS
  • REGNUM SERTÉS BŐRÖS RÖVID KARAJ
  • REGNUM SERTÉS BŐRÖS HOSSZÚ KARAJ
  • REGNUM SERTÉS BŐRÖS COMB CSÜLÖKKEL
  • REGNUM SERTÉS RABLÓHÚS
  • S-BUDGET KOCSONYA CSOMAG

Kérdésünkre a Tesco azt közölte, hogy kb. 100 olyan termék van a kínálatukban, amelynek nem változott az ára hosszabb ideje. Ilyenek az árstopos termékek, de a többi főképpen nem-élelmiszer, háztartási és elektronikai termékek is.

Az Auchanban pedig egészen pontosan 3244 olyan termék volt, amelynek az ára megegyezik a tavaly novemberi árakkal.

A Penny viszont röviden és tömören annyit közölt lapunkkal:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelen gazdasági helyzetben sajnos nem tudunk ilyen terméket mondani, mivel mindennek emelkedett az ára.

Frissítés: 2022.11.25.

Idő közben a Lidl válaszai is befutottak, tájékoztatásuk szerint állandó kínálatukban jelenleg országos szinten közel 100 olyan termék található, melyek ára az elmúlt egy év során nem változott. Ezek között megtalálhatóak többek között tisztítószerek (pl.: W5 Univerzális tisztítószer vagy a W5 gumikesztyű), továbbá tea, sampon, édesség, aszalt gyümölcs, zöldséglé és alufólia, melyek a tavalyival azonos áron érhetőek el.

Egyetlen hónap is nagyon fáj

A fentiek szerint tehát ha elvétve is, de találkozhatunk olyan termékekkel, amelyekért nem kell többet fizetni. Ugyanakkor a KSH friss adatai szerint már szeptemberről októberre is szép számmal akadtak olyan árucikkek, amelyek elképesztően megdrágultak.

Bár a statisztikai hivatal számításai szerint szeptember és október között átlagosan 2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Ehhez képest azért a havi csúcsdrágulók brutálisan kilőttek: 100 kg brikett átlagára például 63,9 százalékkal emelkedett, ami majdnem 32-szerese az átlagos havi drágulás mértékének. De a paradicsom kilójának az ára is 45,1 százalékkal nőtt, a tojás pedig egy hónap alatt majdnem negyedével drágult meg.

A KSH majdnem 180 terméket tartalmazó listáján összesen 94 termék átlagos árnövekedése haladta meg a 2 százalékot, és mindössze 78 termék volt ez alatt.

Természetesen megkerestük a legtöbb hazai élelmiszerláncot a témában, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz többet lánctól, így például az Alditól sem. Amennyiben reagálnak megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem