15 °C Budapest
Basket or cart For Shopping for Products and Goods, Near a Shopping Center, Hypermarket or Supermarket.

Nagy bajban a kisboltok: nem bírják az árstopok nyomását, bezárási hullám jöhet

2022. november 22. 09:47

Az árstopos temrékek óriási bevételkiesést okoznak a kereskedelemben, ezt pedig a kisboltosok érzik meg leginkább. Az emelkedő rezsiköltségek pedig még egy lapáttal rátesznek erre – írja a HVG.

A kisboltokra meglehetősen nagy terhet rónak az árstopok: a magasabb beszerzési ár miatt veszteséges a hatósági áras élelmiszerek beszerzése, a problémán pedig az sem segít, hogy az adott termékből sokszor csak vásárlónként egyet lehet venni. Van, ahol emiatt százezres a havi veszteség. Sokan például finomlisztből sütnek kenyeret, mivel nem jutnak el a nagyobb boltokba.

Ugyan az árstopokat az infláció letörésére vezette be a kormány, azonban az élelmiszerek drágulása már élére a 40%-ot, ráadásul az intézkedés miatt komoly áruhiány tapasztalható a hatósági áras termékeknél. Az árstop okozta veszteség és az emelkedő rezsiköltségek pedig komoly kihívást jelentenek a kereskedőknek: idén az év első felében már 2 ezer bolt zárt be. Ráadásul a magas infláció miatt sok helyen csökkent a forgalom is, így sok bolttulajdonosban keltett aggodalmat az árstop kiterjesztésre a tojásra ls a burgonyára, ugyanis nem látják, hogy tudják mindezt anyagilag átvészelni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem