Tetézi a bajt az árstop kiterjesztése: tojás- és krumplihiányt hozhat az új korlátozás?

Tetézi a bajt az árstop kiterjesztése: tojás- és krumplihiányt hozhat az új korlátozás?

2022. november 9. 16:05

Komoly krumplihiányhoz vezethet az árstop kiterjesztése: legalábbis a terméktanács elnöke korábban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy a burgonya nemhogy a zsákokból, de már a földekről is elfogyott. Mint elmondta a hazai készletek nagyjából idénre elegendőek, ezt követően májusig importra szorulhat az ország. Márpedig kérdés, hogy a piacinál alacsonyabbra rögzített árak mellett ki fog étkezési burgonyát importálni Magyarországra. Bár a tojásfogyasztás jelentős hányadát fedezheti a hazai termelés, de az import itt sem elhanyagolható.

Az étkezési burgonyára és a tojásra is kiterjeszti az élelmiszer-árstopot a kormány - jelentette be Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón. A felsorolt termékeknek szeptember 30-i szinten rögzíteni az árát. Az intézkedéstől azt várja a kormány, hogy a tojás ára 25 százalékkal, a burgonyáé pedig 10 százalékkal csökken majd a magyar boltokban a mostanihoz képest.

Igen ám, de a burgonya esetében is komoly hiányhoz vezethet az ársapka. Főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy az Agrárszektor szerint évek óta egyre csökken a burgonya vetésterülete és terméshozama is Magyarországon, amit csak súlyosbíthatott az aszály. 2021-ben 11%-kal kevesebb burgonya termett, mint egy évvel korábban, idén pedig a helyzet még rosszabb lehet.

Decembertől csak az import jöhet számításba

Sőt, már október végén figyelmeztettek a szakemberek arra, hogy súlyos hiány fenyeget krumplifronton az idén: a megnövekedett terhek, illetve az aszály miatt már egyre kevésbé elérhetőek a burgonyából készült termékek.

A Pénzcentrum által korábban megkeresett boltok válaszaiból az derült ki, hogy bár állandó áruhiánnyal akkor nem kellett számolniuk a vásárlóknak chips vagy mirelit krumpli fronton, azért bajok valóban vannak. A Lidl például meg is jegyezte, hogy az egyik, ellátási akadozástól szenvedő chips nemzetközi beszerzés részét képezi, mely esetében időnként ellátási problémák akadhatnak. Ezen felül az Alditól megtudtuk azt is, hogy egy-egy üzletnél az esetlegesen nagyobb kereslet miatt egy-két napig van, hogy nem kapható bizonyos termék.

KATT! Hatósági ár jön a tojásra és a burgonyára - Mi vár ránk az újabb árstopok után?

Ugyanakkor az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke arról tájékoztatta korábban lapunkat, hogy a burgonya nemhogy a zsákokból, de már a földekről is elfogyott. Kecskés Gábor azt mondta:

a jelenlegi készlet nagyjából decemberig elég, ezután májusig csak európai készletekből lesz a hazai ellátás megoldva.

Viszont nagy kérdés, hogy a külföldi cégek szívesen hoznak-e be olyan terméket, amelyen a hatósági ár miatt lényegében veszteséget termelnek. Könnyen előfordulhat, hogy ahogy a hazai üzemanyagpiacról is eltűntek a külföldi beszállítók, úgy az árstopos burgonyából is elapad az import. És mint az elnök is elmondta: a hazai készletek eléggé végesek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tojásból is kell az import

Ugyanez a helyzet rajzolódhat ki tojásfronton is, az Agrárszektor szerint a magyar tojástermelés jellemzően magyar boltokba megy, és csak minimális az export. Azonban becslések szerint

a termelés csak a hazai igények mintegy 80%-át elégíti ki, a többi tojás importból érkezik

- árulta el korábban a Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely. Feltételezése szerint szeptemberről októberre azért nyílhatott tér a termelői árak emelésére, mert a korábban az uniós piacra Ukrajnából behozott jelentős mennyiségű tojás részben kieshetett, ami a kínálatot szűkíthette és hiányt generálhatott. És mivel most nincs olcsó import tojás, így a kiskereskedők hajlandóak a magyar tojásért is többet fizetni, illetve elfogadni a termelők részéről kért áremelést. 

A hazai tojástermelők pedig a kedvezőtlen gazdasági környezet és az aszálykárok miatt kényszerültek áremelésre. A tojás fogyasztói ára a statisztikai adatok alapján idén 37-39 százalékkal nőtt, vagyis szinte pontosan annyival, amennyivel az áram és a gáz, valamint a takarmány-alapanyagok drágultak - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) egy október 12-i közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem