4 °C Budapest
Raw potatoes, raw onion and raw eggs, ingredients of various recipes, concept of uncooked food

Árstop: maximum ennyibe kerülhet a tojás, burgonya a magyar boltokban

2022. november 9. 11:07

Gulyás Gergely november kilencedikén jelentette be, hogy a tojás és az étkezési burgonya ára a jövőben nem lehet több, mint amekkora a boltokban, piacokon szeptember 30-án volt. A Pénzcentrumon ennek alapján megnéztük, mekkora volt a szóban forgó termékek átlagára szeptemberben. Ezek az adatok jól mutatják, körülbelül mekkora lehet majd az árstopos ár mértéke, ha életbe lép a rendelet.

Alig néhány perce Gulyás Gergely a legfrissebb Kormányinfón bejelentette, kibővítik az élelmiszerárstopot, és ezentúl a már meglévő hat termék mellett a tojás, valamint az étkezési burgonya ára sem növekedhet tovább. Megtudtuk azt is, hogy a hatósági ár a szeptember 30-i árat kell, hogy tükrözze minden kiskereskedelmi egységben, piacon.

Ez azt jelenti, hogy adott helyen, amennyibe került szeptember 30-án egy darab tojás vagy egy kiló étkezési burgonya, akkor a jövőben ennél többe már nem kerülhet. Legalábbis addig biztosan nem, ameddig majd hatályba lesz az ezt szabályozó rendelet.

Mennyibe került szeptemberben a tojás, burgonya?

Ahogy a grafikonon látjuk, 10 db tojás átlagos fogyasztói ára Magyarországon 723 forint volt szeptemberben, míg a kései burgonya kilója átlagosan 352 forintba került. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennél többe nem kerülhet majd a tojás vagy a burgonya a boltokban. A rendelet ugyanis minden valószínűség szerint ugyanúgy fogja ezeket a termékeket is szabályozni, ahogy a korábbi hat árstopos terméket szabályozta.

Azaz például a tojásból van s, m, l-es méret, ahogy mélyalmos vagy extrasárga. Ezek esetében, akár csak a különböző burgonyák esetében tehát minden bizonnyal arra készülhetünk, hogy típusonként, amennyibe az adott konkrét termék került egy adott boltban szeptember 30-án, annál többe nem kerülhet majd a jövőben. A KSH számai, azaz 723 forintos tojásár, illetve a 352 forintos burgonyaár inkább csak egyfajta jó mutatószám, hogy mire számíthat a lakosság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely újságírói kérdésre a Kormányinfón elmondta azt is, a kormány úgy számol, hogy a tojás a jelenlegi áránál 25, a burgonya pedig 10 százalékkal lehet majd olcsóbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?