Raw potatoes, raw onion and raw eggs, ingredients of various recipes, concept of uncooked food

Árstop: maximum ennyibe kerülhet a tojás, burgonya a magyar boltokban

2022. november 9. 11:07

Gulyás Gergely november kilencedikén jelentette be, hogy a tojás és az étkezési burgonya ára a jövőben nem lehet több, mint amekkora a boltokban, piacokon szeptember 30-án volt. A Pénzcentrumon ennek alapján megnéztük, mekkora volt a szóban forgó termékek átlagára szeptemberben. Ezek az adatok jól mutatják, körülbelül mekkora lehet majd az árstopos ár mértéke, ha életbe lép a rendelet.

Alig néhány perce Gulyás Gergely a legfrissebb Kormányinfón bejelentette, kibővítik az élelmiszerárstopot, és ezentúl a már meglévő hat termék mellett a tojás, valamint az étkezési burgonya ára sem növekedhet tovább. Megtudtuk azt is, hogy a hatósági ár a szeptember 30-i árat kell, hogy tükrözze minden kiskereskedelmi egységben, piacon.

Ez azt jelenti, hogy adott helyen, amennyibe került szeptember 30-án egy darab tojás vagy egy kiló étkezési burgonya, akkor a jövőben ennél többe már nem kerülhet. Legalábbis addig biztosan nem, ameddig majd hatályba lesz az ezt szabályozó rendelet.

Mennyibe került szeptemberben a tojás, burgonya?

Ahogy a grafikonon látjuk, 10 db tojás átlagos fogyasztói ára Magyarországon 723 forint volt szeptemberben, míg a kései burgonya kilója átlagosan 352 forintba került. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennél többe nem kerülhet majd a tojás vagy a burgonya a boltokban. A rendelet ugyanis minden valószínűség szerint ugyanúgy fogja ezeket a termékeket is szabályozni, ahogy a korábbi hat árstopos terméket szabályozta.

Azaz például a tojásból van s, m, l-es méret, ahogy mélyalmos vagy extrasárga. Ezek esetében, akár csak a különböző burgonyák esetében tehát minden bizonnyal arra készülhetünk, hogy típusonként, amennyibe az adott konkrét termék került egy adott boltban szeptember 30-án, annál többe nem kerülhet majd a jövőben. A KSH számai, azaz 723 forintos tojásár, illetve a 352 forintos burgonyaár inkább csak egyfajta jó mutatószám, hogy mire számíthat a lakosság.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gulyás Gergely újságírói kérdésre a Kormányinfón elmondta azt is, a kormány úgy számol, hogy a tojás a jelenlegi áránál 25, a burgonya pedig 10 százalékkal lehet majd olcsóbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem