16 °C Budapest
Reduce Sugar Concept. Sugar Cubes In Declining Chart

Mégis mi folyik ezekben a diszkontokban? Úgy viszik a külföldiek az étolajat, lisztet, mint a cukrot

2022. június 10. 12:01

2022 első negyedévében berobbant a bevásárlóturizmus Magyarországon, a hozzánk látogató turisták kétszer annyit tankoltak itt, mint korábban. A magyarok viszont furcsa módon többet tankoltak kint, mint régebben.

A gyenge forint idején régebben is sűrűbben estek be főleg a határmenti boltokba a bevásárlóturisták. A majdnem 400 forintnyi euró árfolyam és az árstoppos benzin még vonzóbb volt a külhoniak átruccanási céljaként - közölte a blokkk.hu. A bevásárlóturizmusnak persze mindig is két iránya volt, hol az egyik, hol a másik - ellenkező - irány volt a kecsegtetőbb, elsősorban a forint árfolyamának hullámzásától függően.

A bevásárlóturizmus mozgatórugói az ár, az utazási költség és az árfolyammozgás lenne. Ehhez jött most hozzá az árstoppos élelmiszerek köre is. Nem sok, de nyilván megéri, hiszen bemennek az élelmiszerboltunkba - írja a közlemény. Ezenfelül a külföldön vásárolgatás élményt is jelent, ez is közrejátszik a bevásárlóturizmus népszerűségében.

Nagy sláger a benzin, de a cukor is fogyott

2022 első negyedévében a hozzánk látogató turisták összes költése a boltokban megközelítette a korábbi, járvány előtti csúcsot. Ez döntő részben annak köszönhető, hogy kétszer annyit tankoltak, mint régebben. Élelmiszerekből, iparcikkféleségekből még kevesebbet vásároltak, bizonyára alaposan összehasonlítják az árakat, mit érdemes megvenni és mit nem:

Beindult a bevásárlóturizmus

A magyarok pedig ugyanúgy utaznak és vásárolnak külföldön. 2021-ben többet is költöttünk, mint korábban, egyrészt a különféle iparcikkféleségekből, másrészt üzemanyagból is. Úgy látszik, az utazás élménye elnyomhatja a drágaságot, és persze volt is pénzünk az év elején. Nyilván sokan szántak egy kis pénzt utazgatásra a családok, és akkor már vásárolgattak is odaát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen nem feltétlenül csak anyaralás alatt vásárolnak az emberek külföldön: a határhoz közelebb lakók pusztán vásárolni is átugranak sokszor a szomszédba. 2022 elején meg is élénkült a bevásárlóturizmus, de nyilván itthon tankolt, aki belevágott, legyen ennyivel olcsóbb a hazahozott portéka bekerülési költsége, és a forint gyengébb árfolyama sem fojtotta el a boltos kalandozást. Odaát persze kisebb az áfa kulcsa, ez is számít a családi kasszában. Az adatok szerint az idelátogató bevásárló turisták többet költöttek itt, mint a magyarok ott:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?