17 °C Budapest
Hands counting coins from a broken piggy bank.

Itt az OTP jóslata: ez kemény lesz, marad a brutális drágulás Magyarországon

2021. augusztus 4. 12:31

A járvány enyhülésével és a korlátozások feloldásával párhuzamosan egyre több vállalkozás előtt nyílik meg a lehetőség arra, hogy a mindennapi működés feltételeinek biztosításán túl hosszabb távon is elgondolkodjon versenyképessége javításán, tevékenysége modernizálásán és bővítésén. A fejlődéshez szükséges döntésekhez elengedhetetlen a gazdasági környezet, a piaci helyzet, a beruházási lehetőségek, az igényelhető források naprakész ismerete.

A lakosság magas, a 60 százalékot közelítő átoltottsága, a csökkenő fertőzésszám és a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása lehetővé tette, hogy a hazai vállalkozások lépésről-lépésre visszatérjenek a korábban megszokott életükhöz. A koronavírus delta variánsának terjedése miatt elkerülhetetlennek látszik a járvány negyedik hulláma, de az OTP Bank Elemzési Központját irányító Tardos Gergely a magyar gazdaság helyzetét bemutató előadásában úgy fogalmazott, hogy a hatékony védekezéshez ezúttal valószínűleg nem lesz szükség az életünket megbénító, a második és a harmadik hullámban tapasztalt lezárásokra - írja közleményében a bank.

A szakértő szerint a magyar GDP a tavalyi, 5 százalék körüli visszaesést követően idén és jövőre egyaránt 6 százalékos ütemben bővülhet, ami azt jelenti, hogy a gazdaság teljesítménye már az év végén elérheti a járvány előtti szintet. Vagyis most jobb helyzetben vagyunk, mint a 2008-as pénzügyi válság után, amikor öt év kellett a korábbi eredmények eléréséhez.

Igaz, az egy más természetű, strukturális krízis volt, most azonban a járvány egyidőben csapott le mindenhol és mindenkire a világban. A munkaerőpiac is másként alakult a két válságban, 2008 után sokan veszítették el az állásukat, ezzel szemben a hazai gazdaság gyors felfutása és a dinamikus bérnövekedés miatt most már ott tartunk, mint 2018-ban és 2019-ben: egyre erősödő munkaerőhiány fenyeget.

A hazai infláció felpörgését számos tényező - például a nyersolaj drágulása, a kereslet-kínálati piac járvány utáni berobbanása, és a forint gyengülése is – befolyásolta, de a jegybank nemrég kezdett alapkamat-emelési ciklusa várhatóan folytatódik, ami jövőre visszaszoríthatja a pénzromlás mértékét az MNB által meghatározott célsáv felső szélébe, 4 százalék környékére, majd az alá.

Várakozásaink szerint az infláció csökken, de továbbra is magas marad. Arra számítunk, hogy a jegybank fokozatosan, havi 15 bázisponttal emeli az alapkamatot, ami jövőre eléri, majd meg is haladhatja a 2 százalékot. Ezzel párhuzamosan a jelenleginél erősebb forint-árfolyammal számolunk

– mondta Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ vezető elemzője az OTP Business Café harmadik adásában. Az Elemzési Központ vezetője arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság szereplői összességében jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez, amely eltérő módon és mértékben éreztette hatását a különböző szektorokban. Példaként a legsúlyosabb károkat elszenvedő turizmust és vendéglátást emelte ki, megjegyezve, hogy a nemzetközi utasforgalom akadozása miatt a belföldi keresletre építő vállalkozások gyorsabban állnak talpra, mint a külföldi vendégeket kiszolgáló cégek.

A szakember biztos abban, hogy a magyar költségvetési politika a jövőben, a jegybank növekedési hitelprogramjainak kifutása után is támogató marad, vagyis a vállalkozások nem maradnak források, olcsó hitelek nélkül, legyen szó a járvány következményeinek felszámolásáról, a működőképesség fenntartásáról, vagy éppen a versenyképesség javításáról, a jövőbeni bővítési, fejlesztési tervek megvalósításáról. Az MNB a növekedési hitelprogramjain keresztül összességében 5 ezer milliárd forinttal támogatta a magyar gazdaságot, nagymértékben hozzájárulva a vállalkozások mozgásterének bővítéséhez, helyzetének megerősítéséhez. Ezt a szerepet a Széchenyi Kártya Program új konstrukciói vehetik át a jegybanktól.

Segítség a vállalkozásoknak a „soft landing”-hez

Krisán László, a Széchenyi Kártya Program koordinálásáért felelős KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az OTP Business Café vendégeként arról beszélt a rendezvényen, hogy a jegybank NHP Hajrá elnevezésű, a vállalkozásoknak több lépcsőben összesen 3 ezer milliárd forintos forrást biztosító programjának kifutása azt mutatja, hogy a járvány miatt elrendelt gazdaságvédelmi intézkedések első szakasza véget ért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új korszak kezdődik, amely már az újraindításról szól, és amelyben a cél az, hogy a nulla vagy nulla közeli kamatozású államilag támogatott hitelekkel a pandémiát követő „soft landing”-ben – tehát a zökkenőmentes újraindulásban – segítsék a vállalkozásokat. A korszakváltást a Széchenyi Kártya Program júliustól elérhető új elemeinek elnevezése is jelzi, ezeket a konstrukciókat a „GO” megjelöléssel látták el, hogy megkülönböztessék őket a válságkezelésben alkalmazott „PLUSZ” csoportba tartozó hiteltermékektől.

„A Széchenyi Kártya Program közel 20 éve működik, működött a válságban, működött békében. Időálló, válságálló és mondhatjuk azt is, hogy kormányálló, hiszen ez a 20 év a kormányállóságot is mutatja” – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A válságban a túlélés a cél, mondta a KAVOSZ vezérigazgatója, arra utalva, hogy a vállalkozások elsősorban az életben maradásukat segítő, gyorsan elérhető hiteleket vették igénybe a járvány idején.

A népszerű folyószámla és likviditási hitelek – a munkaerőpiaci változások miatt megszűnő munkahelymegőrző konstrukció kivételével – az újraindítási csomagban is elérhetőek maradnak, de Krisán László meggyőződése szerint minden terjeszkedést, bővítést tervező cégvezetőnek érdemes megfontolnia a Széchenyi Kártya Program GO!-ban kínált beruházási hitel-konstrukciók felhasználását. A feltételek rendkívül kedvezőek: a kamat alacsony, nincsenek rejtett költségek, a KAVOSZ és a Regisztráló Irodahálózat pedig széleskörű tapasztalataival segíti az igénylőket az adminisztrációban. Az OTP Business Café vendége azt is elmondta, hogy a program szeptemberben a vállalkozói igényekre reagálva két újabb elemmel bővül, elindul az újdonságnak számító lízing, valamint az uniós pályázatokhoz szükséges önerő biztosítását támogató konstrukció.

Ilyen soha nem volt és ilyen soha nem lesz

– mondta a Széchenyi Kártya Program GO!-ban elérhető beruházási hitelek kedvező feltételrendszerére utalva Krisán László, megjegyezve, hogy mindenki számára óriási segítség lesz, ha a vállalkozások mernek is élni ezzel az eszközzel fejlesztési terveik megvalósítása érdekében.

 „Az újranyitás piaci pezsgésében fontos szerepe van, hogy továbbra is elérhetőek támogatott hitelkonstrukciók a vállalkozások számára. Sok lehetőség áll rendelkezésre, ezért az OTP Bank szakértői abban is segítenek a hozzájuk forduló ügyfeleknek, hogy megtalálják a számukra legjobb megoldást” – reagált az eseményen elhangzottakra Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem