Rövidesen mindenki ilyen szupertejet ihat: áttörés küszöbén a Debreceni Egyetem

Rövidesen mindenki ilyen szupertejet ihat: áttörés küszöbén a Debreceni Egyetem

2021. március 2. 08:14

Szakemberek szerint napi fél liter tejtermék elfogyasztásával támogathatjuk nemcsak csontjaink, de egész szervezetünk egészségét. Ehhez képest a magyarországi éves tejfogyasztás mértéke (2018-ban becslés szerint 165 kg/fő) messze elmarad az európai uniós szinttől (250kg/fő), de az élmezőnyben, Hollandiában ez az érték körülbelül 340kg/fő, az abszolút világelső Finnországban pedig 380kg/fő fölötti. A tejtermékek fogyasztásának mellőzéséhez változatos indokok vezetnek, amik közül csupán egy az ételintolerancia ténye. A Debreceni Egyetem kutatóinak köszönhetően azonban meglehet, nem kell többé mellőzniük a tejfehérje-érzékenyeknek a tejtermékek fogyasztását. A campuson folyó kutatásról és a forradalmi áttörést jelentő "szupertejről" a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Állattenyésztési Tanszékének egyetemi docense, Dr. Béri Béla számolt be a HelloVidéknek.

A Debreceni Egyetemen folyó genetikai kutatások egyikének középpontjában a hazai tejtermelő szarvasmarhafajták genetikai állománya, azon belül is szűken véve a tejfehérje szerkezetéért felelős gén vizsgálata áll. A kar oktatója ennek kapcsán hangsúlyozta, nem egy újkeletű felfedezésről van szó, hiszen a molekuláris genetikai kutatások már a 2000-es évek elejére eljutottak arra a szintre, hogy meg tudták határozni, mely gén milyen típusú fehérjét kódol. Ezekből jelenleg 50 változatot különböztetnek meg a kutatók, amik közül az utóbbi időben kettő, a kappa-kazein és a béta-kazein élvez kitüntető figyelmet.

Az elsőt a sajtkészítés gazdaságosságával hozták összefüggésbe, míg a második - azontúl, hogy szintén hangsúlyos szerepe van sajtok előállításában - valószínűsíthetően változó élettani hatással lehet az emésztésre. A debreceni campuson ez utóbbi csoportot vizsgálják, mert az A1-esnek és A2-esnek nevezett béta-kazeineknek más a genetikai szerkezete és aminosav-összetétele, ezért valószínűsíthető, hogy utóbbit akár a tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják.

Tejcukor- és tejfehérje-érzékenység, nem ugyanaz!

Ha érdekelnek a szupertej részletei, a kutatások és a legfrissebb fejlemények, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27