Így láncolja magához ügyfeleit a Telekom: még a bankok is foghatják a fejüket

Így láncolja magához ügyfeleit a Telekom: még a bankok is foghatják a fejüket

2017. október 6. 05:45

Ha hűségszerződést kötünk egy mobiltelefon-szolgáltatónál, akkor olcsóbban juthatunk hozzá drága mobilokhoz, ugyanakkor két évig csak úgy mehetünk át egy másik céghez, ha annak kedvezőbb ajánlata lenne számunkra, hogy kötbért fizetünk a hűségiidő megsértése miatt. Megéri-e ugyanakkor inkább egy banktól venni fel hitelt és azzal fizetni egy mobilért, annak érdekében, hogy akármikor szabadon távozhassunk a szolgáltatótól. Konkrét példát vizsgáltunk meg.

A karácsonyi szezonra készülve az Apple és a Google is nemrég mutatta be legújabb mobilkészülékeit. A hírekbe azonban nemcsak új funkcióikkal kerültek be ezek a készülékek, hanem a sokak által borsosnak tartott árcéduláikkal is.

Ha valaki nem szeretne vagy nem tudna azonnal több százezer forintot elkölteni, de mégis vágyik egy új készülékre, akkor lehetősége van azt a szolgáltatóknál részletre is megvenni, amennyiben hűségszerződést köt, és előfizetést is vásárol a készülékhez.

Egy ilyen szerződésnek azonban van egy hátránya. Ha a hűségidőn belül szeretnénk megszüntetni az előfizetést, akkor kötbért kell fizetni. Ha ennek nem szeretnénk kitenni magunkat, dönthetünk úgy is, hogy a hűségszerződés helyett hitelt veszünk fel, és abból vesszük meg a telefont, így pedig akkor bontjuk fel az előfizetésünket, amikor csak akarjuk.

Ebben az esetben, ha valamelyik szolgáltató kijön egy számunkra kedvező ajánlattal a piacon, már szedhetjük is a sátorfánkat, ha pedig külföldre költözünk, akkor sem kell azzal számolnunk, hogy búcsúajándékként egy borsosabb összeget hagyunk a szolgáltatónknál. Ennek a szabadságnak viszont ára van, és most ki is számoltuk egy konkrét példán, hogy mekkora.

Egy 64 gigabájtos Apple iPhone 8 listaára 263 780 forint a Telekomnál, azonban ha vállaljuk, hogy két éven keresztül a vállalat ügyfelei leszünk, és fizetjük egy Mobil L hívás- és egy 4 gigabájtos adatcsomag havi díját, akkor 44 ezer forint kedvezménnyel, 219 780 forintért juthatunk hozzá a készülékhez. Ezt nem kell azonnal kifizetnünk, 22 havi kamatmentes részletet is választhatunk fizetési módként.

Hűség? Inkább a hitel!

Ha nem szeretnénk ilyen szerződést kötni, akkor megvásárolhatjuk a cégnél a készüléket a fenti listaáron is. A Pénzcentrum hitelkalkulátorának segítségével azt derítettük ki, hogy 25 százalék körüli THM-érték mellett juthatunk ekkora összegű személyi kölcsönhöz a pénzintézetektől, a példánkban tehát ez lesz az alternatív választásunk a hűségszerződés helyett.

Az hűségszerződéses opció választása esetén havonta 9 500 forint lesz az előfizetési díjunk, a készülékért cserébe pedig 9 900 forintot fogunk fizetni 22 hónapon keresztül. Ahhoz, hogy ezeket a költségeket össze tudjuk majd hasonlítani a hitelfelvételes verzióval, a jegybanki alapkamat mértékével (0,9%) jelenértékre hoztuk a havi fizetési kötelezettségeinket. E kalkuláció alapján két év alatt 443 772 forintba fog nekünk kerülni a telefon és az előfizetésünk, jelenlegi értéken számolva.

A fent leírt alternatív lehetőségünk, hogy 22 hónapra felveszünk egy 25 százalék THM-es 263 780 forintos hitelt, és megkötjük ugyanezt az előfizetést, hűségszerződés nélkül. Erre van is lehetőségünk a szolgáltatónál, egy olyan költség van csak, amely a másik esetben nem merült fel, ez pedig egy ötezer forintos regisztrációs költség, melyet a SIM-kártyánk kiváltásakor kell kifizetni. Az előfizetésünk havi díja nem fog változni (9 500 forint), a törlesztőrészletünk pedig 14 762 forint lesz. Ha ezeket a havi költségeket is jelenértékre számoljuk, akkor az ötezer forintos első díjjal együtt kijön, hogy ez az opció 552 849 forintunkba kerül, tehát 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

ha kitartunk két évig az előfizetésünk mellett, akkor a hűségszerződés jóval kedvezőbb, nem éri tehát meg hitelt felvenni a hűségszerződés helyett.

Ez az eredmény egyébként nem meglepő. A havi előfizetési díjunk ugyanis mindkét esetben azonos, a készülék teljes árából pedig kedvezményt ad a cég, ráadásul a maradékot gyakorlatilag egy nulla százalékos kamatú hitelből, részletben fizethetjük ki. Már így is egyértelműnek tűnik, hogy egy ingyenhitel kedvezőbb egy 25 százalékos THM-ű kölcsönnél, azonban a banki hiteles opcióban még a regisztrációs díjat is ki kell fizetnünk, ez pedig még inkább kedvezőbbé teszi a hűségszerződéses verziót.

Jó, de mi van, ha időközben dobbantanánk?

Azt is kiszámoltuk ugyanakkor, hogy változik-e a helyzet, ha időközben felmondanánk a szerződésünket. Ebben az esetben ki kell fizetni a készülék fennmaradó részleteit és vissza kell adni a listaár és az akciós ár közötti különbséget is. Ez az utóbbi költség 44 ezer forint, a fennmaradó részletek összege pedig havonta csökken. A banki hitelből vett telefon esetén, ha fel szeretnénk mondani a telefonos szerződésünket, akkor ez nem kerül pénzbe, a hitelt viszont előtörlesztési díj terheli, melynek mértéke a példánkban a fennálló tartozás 1 százaléka lesz.

Mutatjuk, hogy alakul a teljes költségszintünk, ha a szerződéskötést követő különböző hónapokban felmondjuk a hűségszerződésünket vagy ha visszafizetjük a hitelünket. A költségeket ebben az esetben is 2017-es értékre számoltuk át, és csak azután adtuk össze.

A fenti ábra alapján jól látható, hogy nincs olyan felmondást pillanat, amikor pénzügyileg jobban jártunk volna azzal, ha hitelből vettük volna a telefonunkat. Ez egyébként annak köszönhető, hogy 

még a szerződésfelmondási költségünkkel együtt is legfeljebb annyit kell a telefonért fizetni a hűségszerződéses lehetőség esetében, mint amekkora banki hitelt fel kéne vennünk, az ötezer forint regisztrációs díj miatt pedig negatív THM-ű hitelre lenne szükségünk ahhoz, hogy ezt a díjat a futamidő alatt ledolgozzuk.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?