Nem titkolják, itthon is lehet nyugati Nutellát, Milkát venni

2017. február 23. 11:07

A múlt héten kirobbant termékbotrány kapcsán lettünk kíváncsiak arra, vajon teljesen elzárják a magyarokat a "jobb" minőségű nyugat-európai termékektől, vagy a szabad uniós piac elve mentén itthon is simán lehet kapni ezeket? Előre szólunk, nem kellett sokáig kutakodnunk.

Múlt héten pattant ki a hír, miszerint silányabb élelmiszereket forgalmaznak Magyarországon a multik, mint Ausztriában. A Nébih 24 azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. Górcső alá vették többek között a Nutellát, a klasszikus Coca-Colát, a Ritter Sport étcsokoládéját, a Manner ostyát, a Nesquick kakaóport, a Paula pudingot, a Landliebe tejberizst, az Actimel joghurt italt, és a Knorr Fix Carbonara spagettialapot is

A vizsgálat természetesen nem maradt szó nélkül az érintettek - és képviselőik - részéről sem. A Pénzcentrum megkeresésére szólalt meg többek között a Coca-Cola, a Spar és az Aldi, majd végül a Lidl is. De sajtóközleményben magyarázkodott például az Országos Kereskedelmi Szövetség, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Márkaszövetség is.

De a botrány előkerült a múlt heti Kormányinfón is; Lázár János begdöbbenve olvasta a híreket, és leszögezte: "Ez nagyon komoly kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, a kormány komolyan fog foglalkozni vele. Az élelmiszer-kiskereskedelmet uraló cégek szemetet akarnak eladni Magyarországon.

Ez megdöbbentő és példátlan" - hangsúlyozta a miniszter.

Lázár később sajtótájékoztatón is kitért a témára; mint mondta: a kormánynak kiemelten, fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági megközelítésből kell foglalkoznia. A miniszter szerint elő kell venni az a kiskereskedelemre vonatkozó, fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot, amely már kétszer lekerült a kormány napirendjéről, mivel a kiskereskedelmi áruházláncoknak - jelentős munkaadók lévén - jelentős az érdekérvényesítő képességük is.

A téma egyébként már régóta napirenden van (az is sokat mondó, hogy a Nébih vizsgálat sem mondható frissnek): az élelmiszer-minőség kettős mércéje tárgyában 2016. május 17-én ülésezett az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ezen a tárgyaláson a Földművelésügyi Minisztérium felelős szakértői munkacsoportjának vezetője is részt vett. Ismertették, hogy Magyarország szakminisztere már 2015. év végén kinyilvánította támogatási szándékát azok felé, akik a téma megvitatását kezdeményezték. A V4-es országok 2016. áprilisi találkozóján magyar részről pedig az is elhangzott, hogy mivel a jogi környezet nem a legkedvezőbb, ezért

a probléma megoldását elsősorban a vásárlói tudatosság erősítése jelentheti.

De éppen ma reggel idézték a magyar lapok az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztost, aki arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget attól függetlenül, hogy melyik országban élnek, és akár fogyasztói szervezeteken keresztül adjanak hangot véleményüknek. Vytenis Andriukaiti szerint ugyanis nem lehet uniós szinten jogi eszközökkel fellépni az ellen, hogy a cégek a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra. A biztos kiemelte, egy cég tényleg dönthet úgy, hogy eltérő összetevőket használ országonként, viszont az erre vonatkozó szabály alapján a pontos összetevőkről tájékoztatni kell a fogyasztókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itthon is lehet nyugati terméket venni

Ha pedig vásárlói tudatosság, kíváncsiak lettünk: vajon teljesen elzárják a magyarokat a "jobb" minőségű nyugat-európai termékektől, vagy a szabad uniós piac elve mentén itthon is simán lehet kapni ezeket?  Mint ismert, a vizsgálat alá vont mintaelemeket hazai, illetve osztrák áruházláncok (Spar, Metro, Lidl, Hofer/Aldi) kiskereskedelmi egységeiből szerezte be a Nébih.

KATT! A magyar boltok titkai: te tudod, mit rejtenek a címkék?

Nos, nem kellett sokáig kutakodnunk, mi egy XII. kerületi diszkontban (a helyiek szavajárása szerint kínai - mondjuk ez nem is annyira meglepő a magyart törve beszélő távol keleti eladók láttán) gond nélkül kaptunk határon túli piacra készült Nutellát és Milkát is, de a polcokon szinte az összes olyan, készleten lévő termék import volt, amelyet a Nébih vizsgálat alá vont. Ezt egyébként az eladók is elismerték kérdésünkre. És az a gyanúnk, hogy bőven akadnak még ehhez hasonló, import termékeket kínáló "diszkontok" az országban.

Ahogy az a fenti galériában látható, a "kínaiban" kétféle Nutellát vásároltunk, amelyek vonalkódjaik alapján Olaszországban készültek (801-es országkód), de a "csomagolás" alapján a nagyobb kiszerelést nagy valószínűséggel osztrák, német, esetleg svájci piacra szánták, míg a 350 grammos verziót a szlovák és cseh vásárlóknak. A gyártás helyét a vonalkódok alapján a Milka esetében is könnyű volt megállapítani (402: Németország; 762: Svájc; 380: Bulgária), a célország viszont már nem annyira egyértelmű - a csomagolás alapján viszont 100 százalék, hogy nem a magyar boltok polcait célozták, hiszen nem volt magyar nyelvű tájékoztatás egyiken sem.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?