22 °C Budapest

Bankmentések Európában: a GDP 16 százalékát is elviszik!

2009. június 24. 13:02

Az Európai Bizottság legfrissebb pénzügyi jelentése szerint a mostani válság közvetlen anyagi vonzata az egyes országokban igen széles skálán mozog: a nemzeti össztermék 2,75-16,5 százalékát emészti fel.

A bankmentésekre, és egyéb válságenyhítő intézkedésekre költött összegek mértékét nagyban befolyásolja, hogy a kormányok mennyire hatékonyan költik el ezeket az összegeket. Mivel a költségvetést ezeken a kiadásokon felül még az idősödő lakosságra fordított összegek, és az egyre lassuló gazdasági növekedés is terheli, a közkiadások fenntarthatósága meglehetősen nagy aggodalomra ad okot.

A jelentés, amely tehát a válság költségvetésre gyakorolt közvetlen hatását vizsgálja, megállapította, hogy 1970 óta, a világban bekövetkezett közel félszáz válság átlagosan a GDP 13 százalékát emésztette fel. Kisebb költséggel járt a bankrendszer helyreállítása ott, ahol a válságkezelő intézkedéseket gyorsan, transzparensen, széles politikai támogatottság mellett hajtották végre.

A számok nagyságát jól érzékelteti, ha tudjuk, hogy hazánkban például az oktatásra fordított kiadások a GDP alig 5,5 százalékát adják.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm