14 °C Budapest

Hiúság vására: a világ legelképesztőbb projektjei

Pénzcentrum
2008. december 15. 13:00

Számos épület, város, emlékmű a világon egy-egy történelmi személyiségnek köszönhető, akiknek büszke utódjai állítottak emléket. Akadnak azonban olyan projektek is, melyek a hiúság mintapéldányaiként is felfoghatók - igaz, ha nem lennének, talán mi is szegényebbek lennénk néhány gyönyörű épülettel.

1. Naypyidaw, Burma

2005-ben Burma vezetése a kormányhivatalokat Yangonból Naypyidaw-ba költöztette, hogy a túlnépesedési problémától megszabadítsa az 1855-óta fővárosként működő Yangont.

A több mint 4600 négyzetkilométeren elterülő Naypyidaw még mindig építés alatt áll, azonban az ókori királyok arany szobrai, a katonai erődítmények és a vezetők privát palotái már mind elkészültek. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, becslések szerint a "költözési" projekt több mint 880 milliárd forintnak megfelelő összegbe, és 80 ezer ember munkájába került.

2. Fatehpur Sikri, India

Egyesek szerint Fatéhpur Szikrit India császára és nagy mogulja, Akbar építette Szálim Csiszti sejk számára, aki három fiúgyermek születését jósolta meg neki. Aldous Huxley azonban azt írja, hogy Akbar saját maga fényezésére építtette a várost.
Bárhogy is legyen, a világörökség részeként nyilván tartott romváros az uralkodó hiúsűágára utal, aki minden egyes felesége számára külön pavilon építtetett, továbbá nem sajnálta a pénzt mesterséges tavak és csatornarendszerek kiépítésére sem. 1585-ben ennek ellenére a város elhagyatottá vált, talán az elégtelen ivóvíz ellátás miatt.

3. Medina Azahara, Spanyolország

Ez a város is már csak romokban lelhető fel, Córdobától nem messze, Andalúziában, azonban valaha a legnagyobb tervezett városként lett ismert. A város építését az iszlám világ kalifája, III. Abdar-Rahmán rendelte el 936-ban, hogy a 929-ben megalapított kalifátus hatalmát szimbolizálja. Az építkezések 25 évig tartottak, ez volt Nyugat-Európa legnagyobb, szinte a semmiből felépített városa, azonban 1010-ben tűzvész, illetve háborúk elpusztították az épületek nagy részét, így csaknem ezer évvel később fedezték csak fel a romokat.

4. Akhetaten, Egyiptom

Fővárosok áthelyezésére már az ókorban is többször sor került, Akhenaten fáraó az ország adminisztratív és vallási központját is áthelyezte Akhetaten városába, amit ma Tel el Amarnaként ismerünk. Itt vezette be a monoteista vallást, melynek istene Aten volt, és az ő tiszteletére építtetett számos palotát, templomot és persze számos emlékművet saját maga számára is.

5. Parlament, Bukarest, Románia

Nem kell azonban több ezer évet visszalapozni a történelemkönyvekben, hogy államvezetők által megrendelt mega-beruházásokat találjunk, hiszen 1983-ban Ceausescu román kommunista vezető rendelte el a 1100 szobából álló országház megépítését, amihez számos épületet kellett ledózeroltatnia. Az épületben több millió köbméternyi márvány, 480 csillár és több millió tonna bronz található, ennek ellenére sokan a világ legrondább épületének tartják.

6. Függetlenségi emlékmű, Ashgabat, Turkmenistan

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A türkmén főváros legmagasabb, 75 méteres emlékművét a kommunista elnök, Saparmurat Niyazov állíttatta, az ország függetlenségének "örömére" Idén azonban Niyazov utóda elrendelte, hogy az emlékművet vigyék el a városközpontból.

7. Rungnado-stadion, Phenjan, Észak-Korea

Kim Dzsong Il államfő nem örült különösebben, mikor az 1988-as olimpia megrendezési jogát Dél-Korea nyerte el, ezért elrendelte, hogy építsék meg a világ legnagyobb stadionját, kétszer akkorát mint a szöuli 150 ezer fős.

Az épület 1989-re készült el, azonban az ország izoláltsága miatt csak viszonylag kevés sportrendezvénynek adott otthont, helyette inkább az ország vezetőjének szórakoztatását szolgáló tornagyakorlatokat mutattak itt be.

8. Babilon (újjáépítés), Irak

Az ókor egyik legnagyobb városának, Babilonnak romjait az iraki diktátor, Sassam Hussein nem találta elég lenyűgözőnek, ezért 1985-ben elrendelte annak rekonstrukcióját. Ennek megvalósítása azonban sokhelyütt visszhangot keltett, több helyen ugyanis a diktátor képét és feliratait is elhelyezték (például több téglára felíratta, mímelve a hajdani mezopotámiai szokást, hogy "Építtette Szaddám Husszein, Nabú-kudurri-uszur fia Irak dicsőségére.")

9. Putrajaya, Malajzia

A 90-es években a maláj szövetségi kormány megvette Prang Besar nevű területet a Selangor szövetségi államtól, hogy ott egy új várost alapítson. A putrajaya-i megaprojektet sokan fehér elefántként aposztrofálják, becslések szerint ugyanis 50 milliárd dollárt emésztett fel, az elnöki rezidencia fenntartása pedig évi 2,5 millió dollárba kerül.

10. Hamilton Palota, Nagy-Britannia

Nagy-Britannia egyik leghírhedtebb üzletembere Nicholas van Hoogstraten hozzávetőleg 32 millió fontot költött Uckfield melletti, neo-klasszicista Hamilton Palota felépítésére, azonban 2001-ben az építést felfüggesztették, mert összetűzésbe került a kivitelezőkkel. Az épületben saját mauzóleumát is betervezte Hoogstraten, méghozzá olyan vastag falakkal, amely akár 5 ezer évig is épen megőrzik csontjait.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem