Hiúság vására: a világ legelképesztőbb projektjei

Pénzcentrum
2008. december 15. 13:00

Számos épület, város, emlékmű a világon egy-egy történelmi személyiségnek köszönhető, akiknek büszke utódjai állítottak emléket. Akadnak azonban olyan projektek is, melyek a hiúság mintapéldányaiként is felfoghatók - igaz, ha nem lennének, talán mi is szegényebbek lennénk néhány gyönyörű épülettel.

1. Naypyidaw, Burma

2005-ben Burma vezetése a kormányhivatalokat Yangonból Naypyidaw-ba költöztette, hogy a túlnépesedési problémától megszabadítsa az 1855-óta fővárosként működő Yangont.

A több mint 4600 négyzetkilométeren elterülő Naypyidaw még mindig építés alatt áll, azonban az ókori királyok arany szobrai, a katonai erődítmények és a vezetők privát palotái már mind elkészültek. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, becslések szerint a "költözési" projekt több mint 880 milliárd forintnak megfelelő összegbe, és 80 ezer ember munkájába került.

2. Fatehpur Sikri, India

Egyesek szerint Fatéhpur Szikrit India császára és nagy mogulja, Akbar építette Szálim Csiszti sejk számára, aki három fiúgyermek születését jósolta meg neki. Aldous Huxley azonban azt írja, hogy Akbar saját maga fényezésére építtette a várost.
Bárhogy is legyen, a világörökség részeként nyilván tartott romváros az uralkodó hiúsűágára utal, aki minden egyes felesége számára külön pavilon építtetett, továbbá nem sajnálta a pénzt mesterséges tavak és csatornarendszerek kiépítésére sem. 1585-ben ennek ellenére a város elhagyatottá vált, talán az elégtelen ivóvíz ellátás miatt.

3. Medina Azahara, Spanyolország

Ez a város is már csak romokban lelhető fel, Córdobától nem messze, Andalúziában, azonban valaha a legnagyobb tervezett városként lett ismert. A város építését az iszlám világ kalifája, III. Abdar-Rahmán rendelte el 936-ban, hogy a 929-ben megalapított kalifátus hatalmát szimbolizálja. Az építkezések 25 évig tartottak, ez volt Nyugat-Európa legnagyobb, szinte a semmiből felépített városa, azonban 1010-ben tűzvész, illetve háborúk elpusztították az épületek nagy részét, így csaknem ezer évvel később fedezték csak fel a romokat.

4. Akhetaten, Egyiptom

Fővárosok áthelyezésére már az ókorban is többször sor került, Akhenaten fáraó az ország adminisztratív és vallási központját is áthelyezte Akhetaten városába, amit ma Tel el Amarnaként ismerünk. Itt vezette be a monoteista vallást, melynek istene Aten volt, és az ő tiszteletére építtetett számos palotát, templomot és persze számos emlékművet saját maga számára is.

5. Parlament, Bukarest, Románia

Nem kell azonban több ezer évet visszalapozni a történelemkönyvekben, hogy államvezetők által megrendelt mega-beruházásokat találjunk, hiszen 1983-ban Ceausescu román kommunista vezető rendelte el a 1100 szobából álló országház megépítését, amihez számos épületet kellett ledózeroltatnia. Az épületben több millió köbméternyi márvány, 480 csillár és több millió tonna bronz található, ennek ellenére sokan a világ legrondább épületének tartják.

6. Függetlenségi emlékmű, Ashgabat, Turkmenistan

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A türkmén főváros legmagasabb, 75 méteres emlékművét a kommunista elnök, Saparmurat Niyazov állíttatta, az ország függetlenségének "örömére" Idén azonban Niyazov utóda elrendelte, hogy az emlékművet vigyék el a városközpontból.

7. Rungnado-stadion, Phenjan, Észak-Korea

Kim Dzsong Il államfő nem örült különösebben, mikor az 1988-as olimpia megrendezési jogát Dél-Korea nyerte el, ezért elrendelte, hogy építsék meg a világ legnagyobb stadionját, kétszer akkorát mint a szöuli 150 ezer fős.

Az épület 1989-re készült el, azonban az ország izoláltsága miatt csak viszonylag kevés sportrendezvénynek adott otthont, helyette inkább az ország vezetőjének szórakoztatását szolgáló tornagyakorlatokat mutattak itt be.

8. Babilon (újjáépítés), Irak

Az ókor egyik legnagyobb városának, Babilonnak romjait az iraki diktátor, Sassam Hussein nem találta elég lenyűgözőnek, ezért 1985-ben elrendelte annak rekonstrukcióját. Ennek megvalósítása azonban sokhelyütt visszhangot keltett, több helyen ugyanis a diktátor képét és feliratait is elhelyezték (például több téglára felíratta, mímelve a hajdani mezopotámiai szokást, hogy "Építtette Szaddám Husszein, Nabú-kudurri-uszur fia Irak dicsőségére.")

9. Putrajaya, Malajzia

A 90-es években a maláj szövetségi kormány megvette Prang Besar nevű területet a Selangor szövetségi államtól, hogy ott egy új várost alapítson. A putrajaya-i megaprojektet sokan fehér elefántként aposztrofálják, becslések szerint ugyanis 50 milliárd dollárt emésztett fel, az elnöki rezidencia fenntartása pedig évi 2,5 millió dollárba kerül.

10. Hamilton Palota, Nagy-Britannia

Nagy-Britannia egyik leghírhedtebb üzletembere Nicholas van Hoogstraten hozzávetőleg 32 millió fontot költött Uckfield melletti, neo-klasszicista Hamilton Palota felépítésére, azonban 2001-ben az építést felfüggesztették, mert összetűzésbe került a kivitelezőkkel. Az épületben saját mauzóleumát is betervezte Hoogstraten, méghozzá olyan vastag falakkal, amely akár 5 ezer évig is épen megőrzik csontjait.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35