Kinek kell bizonyítania?

Pénzcentrum
2006. december 4. 11:00

Az adóhatóságot terheli a bizonyítás és a tényállás felderítése az ellenőrzési eljárások során, azonban nincs teljes egyetértés arra vonatkozóan, hogy a hatóságnak milyen részletességig kell elmennie - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adó-ellenőrzési eljárás hasonló a büntető- vagy szabálysértési eljáráshoz abban a tekintetben, hogy a tényállás felderítése és bizonyítása az adóhatóságot terheli. A bizonyítás a bizonyítandó tény alátámasztását szolgáló egyéb tények, adatok, körülmények olyan logikai rendbe illesztése, melyek alapján más következtetésre, mint a bizonyítandó tény, nem lehet jutni.

Fontos feltétel, hogy az adóhatóság a tényállás tisztázása során köteles az adózó javára szolgáló tényeket is feltárni. A nem bizonyított tény, körülmény az adózó terhére nem értékelhető, ez alól kivételt a becslési eljárás képez.

Néhány esetben megfordul a bizonyítás terhe, így például mikor az adózót kedvezmény, vagy mentesség illeti meg. Ha erre hivatkozik, akkor ezen jog fennállását ő köteles bizonyítani. Akkor is az adózót terheli az ellenbizonyítás, ha az adóhatóság becslést alkalmazott. Becslésre akkor kerül sor, ha az adó alapja nem, vagy például a szükséges bizonylatok hiányában, illetve az adózó valótlan hiányos vagy elmulasztott nyilatkozata miatt nem állapítható meg. Becslésre van szükség akkor is, ha az adóhatóság úgy látja, hogy a vagyongyarapodás és az életvitel kiadásai nem állnak összhangban a bevallott jövedelemmel.

A gyakorlatban azonban vitatott, hogy egyes esetekben milyen részletességig terjed az adóhatóság bizonyítási kötelezettsége. Áfa-ellenőrzéseknél például gyakran hivatkoznak arra, hogy a levonásba helyezett áfaösszeget tanúsító számla fiktív, ennek két alesetét lehet megkülönböztetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez egyik esetben abszolút fiktív, mert a számla szerinti ügylet egyáltalán nem jött létre. Másik értelemben relatív értelemben fiktív, mivel az ügylet megvalósult, de nem a számlán szereplő felek között. Az első esetben a bizonyítási teher alapján az adóhatóságnak azt kell bizonyítania, hogy azok az objektív körülmények, melyekből az ügylet tényleges létrejöttére következtetni lehet.

A második eset már problémásabb, egy konkrét eljárás során az adóhatóság határozata azt a megállapítást tartalmazta, hogy az ügylet nem a számla szerinti felek között, hanem a vevő és egy másik eladó között valósult meg. Az eladót azonban nem nevezte meg, az adózó álláspontja szerint a tényállás teljes felderítését és bizonyítását teszi az adóhatóság kötelezettségévé. Szerinte tehát köteles lenne az adóhatóság megnevezni a tényleges eladót. A gyakorlat ezt az álláspontot egyelőre nem igazolja, a bíróság ugyanis az adóhatóság álláspontjával értett egyet, mely szerint a hatóságnak elegendő azt bizonyítani, hogy az ügylet létrejött, de nem a számla szerinti felek között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?