Kinek kell bizonyítania?

Pénzcentrum
2006. december 4. 11:00

Az adóhatóságot terheli a bizonyítás és a tényállás felderítése az ellenőrzési eljárások során, azonban nincs teljes egyetértés arra vonatkozóan, hogy a hatóságnak milyen részletességig kell elmennie - írja a Világgazdaság.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adó-ellenőrzési eljárás hasonló a büntető- vagy szabálysértési eljáráshoz abban a tekintetben, hogy a tényállás felderítése és bizonyítása az adóhatóságot terheli. A bizonyítás a bizonyítandó tény alátámasztását szolgáló egyéb tények, adatok, körülmények olyan logikai rendbe illesztése, melyek alapján más következtetésre, mint a bizonyítandó tény, nem lehet jutni.

Fontos feltétel, hogy az adóhatóság a tényállás tisztázása során köteles az adózó javára szolgáló tényeket is feltárni. A nem bizonyított tény, körülmény az adózó terhére nem értékelhető, ez alól kivételt a becslési eljárás képez.

Néhány esetben megfordul a bizonyítás terhe, így például mikor az adózót kedvezmény, vagy mentesség illeti meg. Ha erre hivatkozik, akkor ezen jog fennállását ő köteles bizonyítani. Akkor is az adózót terheli az ellenbizonyítás, ha az adóhatóság becslést alkalmazott. Becslésre akkor kerül sor, ha az adó alapja nem, vagy például a szükséges bizonylatok hiányában, illetve az adózó valótlan hiányos vagy elmulasztott nyilatkozata miatt nem állapítható meg. Becslésre van szükség akkor is, ha az adóhatóság úgy látja, hogy a vagyongyarapodás és az életvitel kiadásai nem állnak összhangban a bevallott jövedelemmel.

A gyakorlatban azonban vitatott, hogy egyes esetekben milyen részletességig terjed az adóhatóság bizonyítási kötelezettsége. Áfa-ellenőrzéseknél például gyakran hivatkoznak arra, hogy a levonásba helyezett áfaösszeget tanúsító számla fiktív, ennek két alesetét lehet megkülönböztetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez egyik esetben abszolút fiktív, mert a számla szerinti ügylet egyáltalán nem jött létre. Másik értelemben relatív értelemben fiktív, mivel az ügylet megvalósult, de nem a számlán szereplő felek között. Az első esetben a bizonyítási teher alapján az adóhatóságnak azt kell bizonyítania, hogy azok az objektív körülmények, melyekből az ügylet tényleges létrejöttére következtetni lehet.

A második eset már problémásabb, egy konkrét eljárás során az adóhatóság határozata azt a megállapítást tartalmazta, hogy az ügylet nem a számla szerinti felek között, hanem a vevő és egy másik eladó között valósult meg. Az eladót azonban nem nevezte meg, az adózó álláspontja szerint a tényállás teljes felderítését és bizonyítását teszi az adóhatóság kötelezettségévé. Szerinte tehát köteles lenne az adóhatóság megnevezni a tényleges eladót. A gyakorlat ezt az álláspontot egyelőre nem igazolja, a bíróság ugyanis az adóhatóság álláspontjával értett egyet, mely szerint a hatóságnak elegendő azt bizonyítani, hogy az ügylet létrejött, de nem a számla szerinti felek között.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem