Kinek kell bizonyítania?

Pénzcentrum
2006. december 4. 11:00

Az adóhatóságot terheli a bizonyítás és a tényállás felderítése az ellenőrzési eljárások során, azonban nincs teljes egyetértés arra vonatkozóan, hogy a hatóságnak milyen részletességig kell elmennie - írja a Világgazdaság.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adó-ellenőrzési eljárás hasonló a büntető- vagy szabálysértési eljáráshoz abban a tekintetben, hogy a tényállás felderítése és bizonyítása az adóhatóságot terheli. A bizonyítás a bizonyítandó tény alátámasztását szolgáló egyéb tények, adatok, körülmények olyan logikai rendbe illesztése, melyek alapján más következtetésre, mint a bizonyítandó tény, nem lehet jutni.

Fontos feltétel, hogy az adóhatóság a tényállás tisztázása során köteles az adózó javára szolgáló tényeket is feltárni. A nem bizonyított tény, körülmény az adózó terhére nem értékelhető, ez alól kivételt a becslési eljárás képez.

Néhány esetben megfordul a bizonyítás terhe, így például mikor az adózót kedvezmény, vagy mentesség illeti meg. Ha erre hivatkozik, akkor ezen jog fennállását ő köteles bizonyítani. Akkor is az adózót terheli az ellenbizonyítás, ha az adóhatóság becslést alkalmazott. Becslésre akkor kerül sor, ha az adó alapja nem, vagy például a szükséges bizonylatok hiányában, illetve az adózó valótlan hiányos vagy elmulasztott nyilatkozata miatt nem állapítható meg. Becslésre van szükség akkor is, ha az adóhatóság úgy látja, hogy a vagyongyarapodás és az életvitel kiadásai nem állnak összhangban a bevallott jövedelemmel.

A gyakorlatban azonban vitatott, hogy egyes esetekben milyen részletességig terjed az adóhatóság bizonyítási kötelezettsége. Áfa-ellenőrzéseknél például gyakran hivatkoznak arra, hogy a levonásba helyezett áfaösszeget tanúsító számla fiktív, ennek két alesetét lehet megkülönböztetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez egyik esetben abszolút fiktív, mert a számla szerinti ügylet egyáltalán nem jött létre. Másik értelemben relatív értelemben fiktív, mivel az ügylet megvalósult, de nem a számlán szereplő felek között. Az első esetben a bizonyítási teher alapján az adóhatóságnak azt kell bizonyítania, hogy azok az objektív körülmények, melyekből az ügylet tényleges létrejöttére következtetni lehet.

A második eset már problémásabb, egy konkrét eljárás során az adóhatóság határozata azt a megállapítást tartalmazta, hogy az ügylet nem a számla szerinti felek között, hanem a vevő és egy másik eladó között valósult meg. Az eladót azonban nem nevezte meg, az adózó álláspontja szerint a tényállás teljes felderítését és bizonyítását teszi az adóhatóság kötelezettségévé. Szerinte tehát köteles lenne az adóhatóság megnevezni a tényleges eladót. A gyakorlat ezt az álláspontot egyelőre nem igazolja, a bíróság ugyanis az adóhatóság álláspontjával értett egyet, mely szerint a hatóságnak elegendő azt bizonyítani, hogy az ügylet létrejött, de nem a számla szerinti felek között.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?