0 °C Budapest

Minden harmadik magyar idegenellenes

Pénzcentrum
2006. július 19. 09:00

Leginkább a baloldali érzelműek körében jóval nagyobb az átlagosnál az idegenellenesek aránya - derül ki a Tárki felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Leginkább a baloldali érzelműek körében jóval nagyobb az átlagosnál az idegenellenesek aránya - derül ki a Tárki felméréséből - írja a Népszabadság.

A Tárki a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen vizsgálja az idegenellenesség mértékét. A kutatás készítői azokat tekintik nyíltan idegenelleneseknek, akik egyáltalán nem engednének be menedékkérőket az országba - függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és milyen okok miatt hagyták el hazájukat.

Az idegenellenesek aránya jelenleg 27 százalék. E tekintetben nincs komoly változás az előző évekhez képest, az viszont meghökkentő adat, hogy a szélsőbaloldaliak között feltűnően nagy, 42 százalékos az idegenellenesek aránya.

A megkérdezettek egy 1-től 10-ig terjedő skálán jelezhették, mennyiben tartják magukat jobb- vagy baloldalinak. A leginkább elkötelezettek az 1-es kategóriát jelölték meg. Sik Endre, a reprezentatív kutatást vezető szociológus elmondta, hogy - miközben a szélsőjobbosok aránya az átlagos öt százalék körül maradt - a korábbinál jóval többen sorolták magukat a szélsőbaloldalinak számító csoportba: a válaszolók csaknem tizede tartozik ide.

Az eredmény, miszerint a szélsőbalosok körében kiemelkedően sokan táplálnak idegenellenes érzelmeket, a szociológust is váratlanul érte. Az eddigi felmérések tapasztalatai alapján a falvakban élő alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nyugdíjas korúak a legkevésbé toleránsak. A Tárki mostani vizsgálata ezt csak részben támasztotta alá: a kutatás szerint a szélsőbalos idegenfóbia leginkább a vidéki városokban élő idős nőkre jellemző. Általánosítani azonban nem szabad - hangsúlyozta Sik Endre. Hisz a városi idős nőknek van egy másik számottevő rétege is, amelyik viszont kifejezetten idegenbarát magatartást tanúsít.

A Tárki vizsgálata június elején készült, s az idő tájt már az egész ország számára nyilvánvaló volt, hogy a kormány megszorító intézkedésekre készül. A szélsőbaloldaliság és az idegenellenesség együttes erősödése - vélekedett a szociológus - olyan reakcióként értékelhető, amelyet talán a gazdasági körülmények romlásától való félelem váltott ki. A kutatás keretei ugyanakkor nem adnak lehetőséget annak megválaszolására, hogy ez a jelenség miért épp a vidéki városokban lakó idős nőknél mutatkozott meg ennyire látványosan.

A Tárki az etnikumok közé besorolt egy nem létezőt is, a pirézt, annak kiderítésére, hogy velük szemben is megjelenik-e az idegenellenesség. Esetükben ugyan nagyobb volt a bizonytalanok száma, de a mérlegelők többsége inkább őket sem engedné be az országba.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20