7 °C Budapest

Minden harmadik magyar idegenellenes

Pénzcentrum
2006. július 19. 09:00

Leginkább a baloldali érzelműek körében jóval nagyobb az átlagosnál az idegenellenesek aránya - derül ki a Tárki felméréséből.

Leginkább a baloldali érzelműek körében jóval nagyobb az átlagosnál az idegenellenesek aránya - derül ki a Tárki felméréséből - írja a Népszabadság.

A Tárki a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen vizsgálja az idegenellenesség mértékét. A kutatás készítői azokat tekintik nyíltan idegenelleneseknek, akik egyáltalán nem engednének be menedékkérőket az országba - függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és milyen okok miatt hagyták el hazájukat.

Az idegenellenesek aránya jelenleg 27 százalék. E tekintetben nincs komoly változás az előző évekhez képest, az viszont meghökkentő adat, hogy a szélsőbaloldaliak között feltűnően nagy, 42 százalékos az idegenellenesek aránya.

A megkérdezettek egy 1-től 10-ig terjedő skálán jelezhették, mennyiben tartják magukat jobb- vagy baloldalinak. A leginkább elkötelezettek az 1-es kategóriát jelölték meg. Sik Endre, a reprezentatív kutatást vezető szociológus elmondta, hogy - miközben a szélsőjobbosok aránya az átlagos öt százalék körül maradt - a korábbinál jóval többen sorolták magukat a szélsőbaloldalinak számító csoportba: a válaszolók csaknem tizede tartozik ide.

Az eredmény, miszerint a szélsőbalosok körében kiemelkedően sokan táplálnak idegenellenes érzelmeket, a szociológust is váratlanul érte. Az eddigi felmérések tapasztalatai alapján a falvakban élő alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nyugdíjas korúak a legkevésbé toleránsak. A Tárki mostani vizsgálata ezt csak részben támasztotta alá: a kutatás szerint a szélsőbalos idegenfóbia leginkább a vidéki városokban élő idős nőkre jellemző. Általánosítani azonban nem szabad - hangsúlyozta Sik Endre. Hisz a városi idős nőknek van egy másik számottevő rétege is, amelyik viszont kifejezetten idegenbarát magatartást tanúsít.

A Tárki vizsgálata június elején készült, s az idő tájt már az egész ország számára nyilvánvaló volt, hogy a kormány megszorító intézkedésekre készül. A szélsőbaloldaliság és az idegenellenesség együttes erősödése - vélekedett a szociológus - olyan reakcióként értékelhető, amelyet talán a gazdasági körülmények romlásától való félelem váltott ki. A kutatás keretei ugyanakkor nem adnak lehetőséget annak megválaszolására, hogy ez a jelenség miért épp a vidéki városokban lakó idős nőknél mutatkozott meg ennyire látványosan.

A Tárki az etnikumok közé besorolt egy nem létezőt is, a pirézt, annak kiderítésére, hogy velük szemben is megjelenik-e az idegenellenesség. Esetükben ugyan nagyobb volt a bizonytalanok száma, de a mérlegelők többsége inkább őket sem engedné be az országba.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem