7 °C Budapest

Miért népszerűek a volt APEH-osok ?

Pénzcentrum
2005. november 2. 12:14

A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
A friss diplomásoknak nagyon nehéz ma a versenyszférában elhelyezkedni, hiszen a vállalatok többsége a jelentkezés feltételeként 2-3 éves gyakorlatot szab meg. Közben az államigazgatásban még a gyakornoki programok is segítik a pályakezdők elhelyezkedését. Ez lehet az oka annak, hogy miért népszerű a diplomások körében az államigazgatás, holott a karrierépítés, a szakmai kihívás és még egyéb számos szempont alapján a versenyszféra tűnhet vonzónak.
Szakértők szerint már a két szférában elérhető fizetések is közelednek egymáshoz, főleg a kezdő fizetések között nincsen nagy különbség. Vannak olyan végzetségek (jogász, államigazgatási szakok) amelyekkel elsősorban az állami szférában lehet elhelyezkedni.
A munkaerő-piaci tapasztalatok szerint viszont hiába a konvertálható tudás, egyelőre csak elvétve fordul elő, hogy a közszférából valaki a versenyszférába térne át. Inkább a fiatalok, a beosztotti területen dolgozók esetében lehet erről beszélni, magasabb pozícióban ez már nemigen történik meg. Nem szívesen látják a versenyszférában az államigazgatásból érkezőket a piaci tapasztalat és kapcsolatrendszer hiánya, az eltérő munkamorál és a nyelvtudás gyakori hiánya miatt.
Egy speciális szakterületen  azonban mégis van átjárás: az auditori vagy a vámos szaktudás miatt mégis előfordul, hogy az adóhatóságtól vagy a vámhatóságtól vesznek fel szakembert, de néha az államigazgatásban kiépített kapcsolatrendszer, a döntési mechanizmus ismerete lehet vonzó egy cég számára, különösen lobbi tevékenység kapcsán.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem