Miért népszerűek a volt APEH-osok ?

Pénzcentrum
2005. november 2. 12:14

A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
A friss diplomásoknak nagyon nehéz ma a versenyszférában elhelyezkedni, hiszen a vállalatok többsége a jelentkezés feltételeként 2-3 éves gyakorlatot szab meg. Közben az államigazgatásban még a gyakornoki programok is segítik a pályakezdők elhelyezkedését. Ez lehet az oka annak, hogy miért népszerű a diplomások körében az államigazgatás, holott a karrierépítés, a szakmai kihívás és még egyéb számos szempont alapján a versenyszféra tűnhet vonzónak.
Szakértők szerint már a két szférában elérhető fizetések is közelednek egymáshoz, főleg a kezdő fizetések között nincsen nagy különbség. Vannak olyan végzetségek (jogász, államigazgatási szakok) amelyekkel elsősorban az állami szférában lehet elhelyezkedni.
A munkaerő-piaci tapasztalatok szerint viszont hiába a konvertálható tudás, egyelőre csak elvétve fordul elő, hogy a közszférából valaki a versenyszférába térne át. Inkább a fiatalok, a beosztotti területen dolgozók esetében lehet erről beszélni, magasabb pozícióban ez már nemigen történik meg. Nem szívesen látják a versenyszférában az államigazgatásból érkezőket a piaci tapasztalat és kapcsolatrendszer hiánya, az eltérő munkamorál és a nyelvtudás gyakori hiánya miatt.
Egy speciális szakterületen  azonban mégis van átjárás: az auditori vagy a vámos szaktudás miatt mégis előfordul, hogy az adóhatóságtól vagy a vámhatóságtól vesznek fel szakembert, de néha az államigazgatásban kiépített kapcsolatrendszer, a döntési mechanizmus ismerete lehet vonzó egy cég számára, különösen lobbi tevékenység kapcsán.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem