33 °C Budapest

Miért népszerűek a volt APEH-osok ?

Pénzcentrum
2005. november 2. 12:14

A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
A friss diplomásoknak nagyon nehéz ma a versenyszférában elhelyezkedni, hiszen a vállalatok többsége a jelentkezés feltételeként 2-3 éves gyakorlatot szab meg. Közben az államigazgatásban még a gyakornoki programok is segítik a pályakezdők elhelyezkedését. Ez lehet az oka annak, hogy miért népszerű a diplomások körében az államigazgatás, holott a karrierépítés, a szakmai kihívás és még egyéb számos szempont alapján a versenyszféra tűnhet vonzónak.
Szakértők szerint már a két szférában elérhető fizetések is közelednek egymáshoz, főleg a kezdő fizetések között nincsen nagy különbség. Vannak olyan végzetségek (jogász, államigazgatási szakok) amelyekkel elsősorban az állami szférában lehet elhelyezkedni.
A munkaerő-piaci tapasztalatok szerint viszont hiába a konvertálható tudás, egyelőre csak elvétve fordul elő, hogy a közszférából valaki a versenyszférába térne át. Inkább a fiatalok, a beosztotti területen dolgozók esetében lehet erről beszélni, magasabb pozícióban ez már nemigen történik meg. Nem szívesen látják a versenyszférában az államigazgatásból érkezőket a piaci tapasztalat és kapcsolatrendszer hiánya, az eltérő munkamorál és a nyelvtudás gyakori hiánya miatt.
Egy speciális szakterületen  azonban mégis van átjárás: az auditori vagy a vámos szaktudás miatt mégis előfordul, hogy az adóhatóságtól vagy a vámhatóságtól vesznek fel szakembert, de néha az államigazgatásban kiépített kapcsolatrendszer, a döntési mechanizmus ismerete lehet vonzó egy cég számára, különösen lobbi tevékenység kapcsán.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?