Miért népszerűek a volt APEH-osok ?

Pénzcentrum
2005. november 2. 12:14

A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A kilencvenes évek óta nagy előrelépés történt az államigazgatási és a versenyszféra közelítésébe. Sok friss diplomás a minisztériumokban kezdi a pályafutását, viszont sokan ott is ragadnak, ugyanis még mindig nem egyszerű a visszajutás a cégekhez. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
A friss diplomásoknak nagyon nehéz ma a versenyszférában elhelyezkedni, hiszen a vállalatok többsége a jelentkezés feltételeként 2-3 éves gyakorlatot szab meg. Közben az államigazgatásban még a gyakornoki programok is segítik a pályakezdők elhelyezkedését. Ez lehet az oka annak, hogy miért népszerű a diplomások körében az államigazgatás, holott a karrierépítés, a szakmai kihívás és még egyéb számos szempont alapján a versenyszféra tűnhet vonzónak.
Szakértők szerint már a két szférában elérhető fizetések is közelednek egymáshoz, főleg a kezdő fizetések között nincsen nagy különbség. Vannak olyan végzetségek (jogász, államigazgatási szakok) amelyekkel elsősorban az állami szférában lehet elhelyezkedni.
A munkaerő-piaci tapasztalatok szerint viszont hiába a konvertálható tudás, egyelőre csak elvétve fordul elő, hogy a közszférából valaki a versenyszférába térne át. Inkább a fiatalok, a beosztotti területen dolgozók esetében lehet erről beszélni, magasabb pozícióban ez már nemigen történik meg. Nem szívesen látják a versenyszférában az államigazgatásból érkezőket a piaci tapasztalat és kapcsolatrendszer hiánya, az eltérő munkamorál és a nyelvtudás gyakori hiánya miatt.
Egy speciális szakterületen  azonban mégis van átjárás: az auditori vagy a vámos szaktudás miatt mégis előfordul, hogy az adóhatóságtól vagy a vámhatóságtól vesznek fel szakembert, de néha az államigazgatásban kiépített kapcsolatrendszer, a döntési mechanizmus ismerete lehet vonzó egy cég számára, különösen lobbi tevékenység kapcsán.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?