25 °C Budapest

Holnap ismét bíróság előtt a két multi

Pénzcentrum
2005. október 5. 08:44

A bíróság döntése értelmében csütörtökön folytatódik a két processzorgyártó között kirobbant per, a szemben álló felek ekkor fedik fel egymás előtt a rendelkezésükre álló bizonyítékokat és tanúkat.

A bíróság döntése értelmében csütörtökön folytatódik a két processzorgyártó között kirobbant per, a szemben álló felek ekkor fedik fel egymás előtt a rendelkezésükre álló bizonyítékokat és tanúkat.
Az üggyel kapcsolatban a legutóbbi fejlemény az volt, hogy az Intel terjedelmes dokumentumban válaszolt az AMD által benyújtott vádakra, amelyben tagadta, hogy üzletpolitikájával riválisa kiszorításával próbálkozott volna. Az AMD ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy az előnyösebb pozícióban lévő gyártó illegális javadalmazásokat fizet különböző cégeknek, így próbálván meg bebiztosítani monopolhelyzetét. Az Intel 63 oldalas dokumentuma ugyanakkor leszögezi, hogy mindvégig kizárólag tisztességes eszközökkel éltek, és a vádaskodásával éppen az AMD igyekezett bajt keverni.
A vita természetesen azóta sem zárult le, ám az ügyben eljáró bíró végre kiírta az időpontot, amelyen a feleknek egyeztetniük kell álláspontjaikat, és be kell mutatniuk az érvelésüket alátámasztó bizonyítékokat. A Register értesülése szerint erre csütörtökön kerül majd sor, és ez talán megnyitja majd az ügy lezárása felé vezető utat. A per természetesen egyik félnek sem tesz jót, bár a félvezetőipar alakulását figyelemmel kísérő Semiconductor Industry Association (SIA) legfrissebb adatai szerint augusztusban ismét nőttek az eladások. A tavalyi eredményhez viszonyított csaknem hat százalékos növekedés elsősorban a PC-iparnak és a fogyasztói termékek növekvő népszerűségének köszönhető.
Az AMD időközben sikeresen lezárt egy másik, hasonlóan kényes ügyet, amelyet egyes engedély nélkül felhasznált technológiák miatt indított ellene az Acacia Research leányvállalata. A memória és a gyorsítótár szinkronizálásával kapcsolatos eljárás ugyanis a kutatócég tulajdonában van, és ennek licencelését csak szeptember utolsó napján, az AMD hivatalos kérelmét követően engedélyezték. Ezt a pert eredetileg a VIA ellen indították, ám később mind az AMD, mind az Intel neve szóba került. A megállapodásnak köszönhetően most már csak a másik két gyártó ellen folytatódik az ügy.
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41