12 °C Budapest

Adam a népszerűtlen

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:49

Az idén a várakozásokkal ellentétben egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. - írja mai számában a Világgazdaság

 
Az idén a várakozásokkal ellentétben, egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. – írja mai számában a Világgazdaság
 
Az új szolgáltatás vélhetően azért sem volt túlságosan népszerű, mert annak ellenére, hogy az APEH végzi az adómegállapítást, ezen időszakot még vizsgálhatják a revizorok. Az adómegállapítás tartalmának valódisága miatt ugyanis ebben az esetben is a magánszemély a felelős.
A törvény szerint először volt a magánszemélyeknek lehetőségük arra, hogy a 2004-es személyi jövedelemadójuk megállapítását úgymond az állami adóhatóságra bízzák, vagyis az önbevallás, illetve a munkáltatói bevalláskészítés helyett választhatták ezt. S bár a pénzügyi kormányzat korábban még azzal számolt, hogy akár egymillióan is választhatják az új szolgáltatást, ám valójában ennek töredéke kérte ezt, mindannak ellenére, hogy az APEH az idén debütált új szolgáltatását igyekezett széles körben az adózók tudomására hozni.
Mint Balázs Eszter – az adóhatóság illetékes főosztályvezetője - elmondta: majdnem tízezren kérték az adóhatósági megállapítást, ám mintegy 10 százalékukról kiderült, hogy erre nem voltak jogosultak. Így 9103 magánszemély részére készített az APEH adóhatósági megállapítást.
Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere szerint azért sem választották sokan az adamot, mert túlságosan bonyolult volt azon nyilatkozat kitöltése, amellyel egyáltalán kérni lehetett ezt a fajta adómegállapítási módszert. Így aztán az sem véletlen, hogy akik kérték az adamot, azok között is szép számmal akadtak olyanok, akik már a kitöltéskor követtek el hibákat. A leggyakoribb például az volt, hogy a kedvezmények igénybevételét nem jelölték megfelelően. Ahogy arra a pénzügyi kormányzat korábban is számított, a legtöbb nehézség a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatása miatt adódott. Ezek gyakran tartalmaztak hibákat, hiányosak voltak, késve érkeztek az adóhivatalhoz.
Az adóhatóság arra számít, hogy 2007-ben ugrásszerűen megnövekszik az adamot kérők száma, mivel 2006-os jövedelmekkel kapcsolatban már nem lesz lehetőségük az adózóknak arra, hogy munkáltatói adómegállapítást kérjenek. Ma csaknem kétmillió azon adózók száma, akiknek a munkáltatójuk készíti el szja-bevallását, 2007-ben közülük vélhetően sokan az APEH-tól kérik ezt. Az állami adóhatóság azt ígéri, hogy felkészülnek a megnövekvő feladatokra. Heinczinger Róbert szerint az adamot 2007-ben is azoknak lesz érdemes választani, akiknek kevés forrásból származik a jövedelme. Véleménye szerint a szabályokat egyszerűsíteni nem lehet, így viszont – a munkáltatói adómegállapítás megszűnésének dacára – sem lesz túl közkedvelt az adózók körében.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem