0 °C Budapest

Adam a népszerűtlen

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:49

Az idén a várakozásokkal ellentétben egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. - írja mai számában a Világgazdaság

 
Az idén a várakozásokkal ellentétben, egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. – írja mai számában a Világgazdaság
 
Az új szolgáltatás vélhetően azért sem volt túlságosan népszerű, mert annak ellenére, hogy az APEH végzi az adómegállapítást, ezen időszakot még vizsgálhatják a revizorok. Az adómegállapítás tartalmának valódisága miatt ugyanis ebben az esetben is a magánszemély a felelős.
A törvény szerint először volt a magánszemélyeknek lehetőségük arra, hogy a 2004-es személyi jövedelemadójuk megállapítását úgymond az állami adóhatóságra bízzák, vagyis az önbevallás, illetve a munkáltatói bevalláskészítés helyett választhatták ezt. S bár a pénzügyi kormányzat korábban még azzal számolt, hogy akár egymillióan is választhatják az új szolgáltatást, ám valójában ennek töredéke kérte ezt, mindannak ellenére, hogy az APEH az idén debütált új szolgáltatását igyekezett széles körben az adózók tudomására hozni.
Mint Balázs Eszter – az adóhatóság illetékes főosztályvezetője - elmondta: majdnem tízezren kérték az adóhatósági megállapítást, ám mintegy 10 százalékukról kiderült, hogy erre nem voltak jogosultak. Így 9103 magánszemély részére készített az APEH adóhatósági megállapítást.
Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere szerint azért sem választották sokan az adamot, mert túlságosan bonyolult volt azon nyilatkozat kitöltése, amellyel egyáltalán kérni lehetett ezt a fajta adómegállapítási módszert. Így aztán az sem véletlen, hogy akik kérték az adamot, azok között is szép számmal akadtak olyanok, akik már a kitöltéskor követtek el hibákat. A leggyakoribb például az volt, hogy a kedvezmények igénybevételét nem jelölték megfelelően. Ahogy arra a pénzügyi kormányzat korábban is számított, a legtöbb nehézség a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatása miatt adódott. Ezek gyakran tartalmaztak hibákat, hiányosak voltak, késve érkeztek az adóhivatalhoz.
Az adóhatóság arra számít, hogy 2007-ben ugrásszerűen megnövekszik az adamot kérők száma, mivel 2006-os jövedelmekkel kapcsolatban már nem lesz lehetőségük az adózóknak arra, hogy munkáltatói adómegállapítást kérjenek. Ma csaknem kétmillió azon adózók száma, akiknek a munkáltatójuk készíti el szja-bevallását, 2007-ben közülük vélhetően sokan az APEH-tól kérik ezt. Az állami adóhatóság azt ígéri, hogy felkészülnek a megnövekvő feladatokra. Heinczinger Róbert szerint az adamot 2007-ben is azoknak lesz érdemes választani, akiknek kevés forrásból származik a jövedelme. Véleménye szerint a szabályokat egyszerűsíteni nem lehet, így viszont – a munkáltatói adómegállapítás megszűnésének dacára – sem lesz túl közkedvelt az adózók körében.
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem