Adam a népszerűtlen

Pénzcentrum
2005. október 4. 10:49

Az idén a várakozásokkal ellentétben egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. - írja mai számában a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az idén a várakozásokkal ellentétben, egymillió adózó helyett alig több mint kilencezer magánszemély kérte az adóhatóságtól, hogy állapítsa meg személyi jövedelemadóját. Az adószakértő szerint az érdektelenség azzal magyarázható, hogy túl bonyolultak a szabályok, amelyeket egyszerűsíteni nem igazán lehet. Jövőre pontosítanak az adam szabályain. – írja mai számában a Világgazdaság
 
Az új szolgáltatás vélhetően azért sem volt túlságosan népszerű, mert annak ellenére, hogy az APEH végzi az adómegállapítást, ezen időszakot még vizsgálhatják a revizorok. Az adómegállapítás tartalmának valódisága miatt ugyanis ebben az esetben is a magánszemély a felelős.
A törvény szerint először volt a magánszemélyeknek lehetőségük arra, hogy a 2004-es személyi jövedelemadójuk megállapítását úgymond az állami adóhatóságra bízzák, vagyis az önbevallás, illetve a munkáltatói bevalláskészítés helyett választhatták ezt. S bár a pénzügyi kormányzat korábban még azzal számolt, hogy akár egymillióan is választhatják az új szolgáltatást, ám valójában ennek töredéke kérte ezt, mindannak ellenére, hogy az APEH az idén debütált új szolgáltatását igyekezett széles körben az adózók tudomására hozni.
Mint Balázs Eszter – az adóhatóság illetékes főosztályvezetője - elmondta: majdnem tízezren kérték az adóhatósági megállapítást, ám mintegy 10 százalékukról kiderült, hogy erre nem voltak jogosultak. Így 9103 magánszemély részére készített az APEH adóhatósági megállapítást.
Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere szerint azért sem választották sokan az adamot, mert túlságosan bonyolult volt azon nyilatkozat kitöltése, amellyel egyáltalán kérni lehetett ezt a fajta adómegállapítási módszert. Így aztán az sem véletlen, hogy akik kérték az adamot, azok között is szép számmal akadtak olyanok, akik már a kitöltéskor követtek el hibákat. A leggyakoribb például az volt, hogy a kedvezmények igénybevételét nem jelölték megfelelően. Ahogy arra a pénzügyi kormányzat korábban is számított, a legtöbb nehézség a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatása miatt adódott. Ezek gyakran tartalmaztak hibákat, hiányosak voltak, késve érkeztek az adóhivatalhoz.
Az adóhatóság arra számít, hogy 2007-ben ugrásszerűen megnövekszik az adamot kérők száma, mivel 2006-os jövedelmekkel kapcsolatban már nem lesz lehetőségük az adózóknak arra, hogy munkáltatói adómegállapítást kérjenek. Ma csaknem kétmillió azon adózók száma, akiknek a munkáltatójuk készíti el szja-bevallását, 2007-ben közülük vélhetően sokan az APEH-tól kérik ezt. Az állami adóhatóság azt ígéri, hogy felkészülnek a megnövekvő feladatokra. Heinczinger Róbert szerint az adamot 2007-ben is azoknak lesz érdemes választani, akiknek kevés forrásból származik a jövedelme. Véleménye szerint a szabályokat egyszerűsíteni nem lehet, így viszont – a munkáltatói adómegállapítás megszűnésének dacára – sem lesz túl közkedvelt az adózók körében.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07