27 °C Budapest

30 éve a piacon: jubilál a Microsoft

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 10:00

1975. szeptember 23-a azóta jeles dátum az amerikai óriáscég életében, hiszen Bill Gates, Paul Allen és társaik ekkor döntöttek úgy, hogy létrehozzák a vállalatot

.
 
„Akkor még olyan álmaink voltak, hogy egyszer majd minden asztalon és házban lesz egy számítógép. Nem csoda, hogy sokan őrültnek tartottak bennünket, hiszen az 1970-es években egy átlagos számítógép még akkora volt, mint egy hűtőszekrény" - emlékezett vissza nosztalgiával a kezdeti időkre Bill Gates. A jövőbeni sikerről és a konszernt az alapítása óta ért támadásokról persze akkor még fogalmuk sem volt, ők csupán "gondoltak egy merészet".
A Microsoft az 1970-es években teljesen újszerű üzleti modelljével tudott betörni a számítógépes piacra. Előtte minden hardvert együtt adtak el a szoftverekkel, ám a redmondi cég változtatott ezen a bevált módszeren és eladta a DOS operációs rendszert nem csak a PC-t feltaláló IBM-nek, de gyakorlatilag mindenkinek, akit érdekelt. Az 1980-as és az 1990-es években aztán a Microsoft kifejlesztette és piacra dobta a Windows operációs rendszereket és az Office irodai csomagot amivel még inkább megerősítette pozícióját a szoftverpiacon.
A Microsoft tavaly 40 ezer alkalmazottnak adott munkát és világszerte 40 milliárd dolláros forgalomra tett szert, a cég nyeresége 12 milliárd dollár volt. A 30 éves vállalatnak azonban számtalan problémával kell szembenéznie. Az Európai Unió beperelte a piaci pozíciójával való visszaélés miatt, a forgalom 80 százalékát kitevő Windows- és Office-eladások pedig a Linux és az OpenOffice növekvő térhódításai miatt kerülhetnek veszélybe.
A gondokat csak tetézi, hogy veszteséget termel az Xbox- és az MSN-részleg is, és Steve Ballmert, a cég elnökét jelenleg a guta kerülgeti már akkor is, ha csak meghallja a folyamatosan fejlődő konkurens, a Google nevét. Így nem csoda, hogy a 30 éves születésnap megünneplése helyett manapság inkább az átszervezésekkel foglalkoznak a redmondi központban. A Microsoftnál most a költségmegtakarítás és a megújulás a cél. A szülinapi torta egy kicsit várhat...
A Microsoft immár 12 éve hazánkban is képviselteti magát. A Microsoft Magyarország a Microsoft Corporation magyarországi képviseleteként 1993-ban alakult két fővel. Napjainkban a vállalat hazai részlegének dolgozói létszáma megközelíti a 100 főt. A cég kereskedelmi képviseletként a Microsoft termékeit hazai disztribútorokon és viszonteladó partnerein keresztül értékesíti, ehhez hasonlóan partnercégeket von be szolgáltatás-kínálatának kiszélesítésére is. Budapesten és vidéken egyaránt a Microsoft által meghatalmazott oktatóközpontok és kiemelt forgalmazók széles skálája várja a vásárlókat és a mélyebb technikai tudásra vágyókat.
A Microsoft jelenléte érezhető a magyar IT ipar egészében, szinte valamennyi jelentős magyar technológiai céggel partneri kapcsolatot ápolnak. Ugyanilyen kiemelkedő helyet foglalnak el a munkaadók között is, hisz a Hewitt Inside kutatócég és a Figyelő gazdasági hetilap a 2003-as év "Legjobb munkahely"-évé nyilvánította a Microsoft hazai leányvállalatát.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Kapcsolódó oldal:
2005. szeptember 22. 09:43
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?