26 °C Budapest

Beperelték a Google-t

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:38

Újabb fejezetéhez ért a keresőcég és a könyvkiadókat tömörítő érdekszervezetek közötti huzavona. A kiadók beperlik a céget, amiért bedigitalizálta és elérhetővé tette a szerzői joggal védett kiadványokat.

Újabb fejezetéhez ért a keresőcég és a könyvkiadókat tömörítő érdekszervezetek közötti huzavona. A kiadók beperlik a céget, amiért bedigitalizálta és elérhetővé tette a szerzői joggal védett kiadványokat.
A Google arról értesült, hogy a kiadók bírósági úton vennének elégtételt azért, ami szerintük a szerzői jog széleskörű megsértése. A vállalat természetesen nem ért egyet a döntéssel, és azzal védekezik, hogy programjukkal újabb esélyt adtak a kevésbé ismert kiadóknak és szerzőknek, akiknek művei már csaknem a feledés homályába merültek. Szerintük a szerzői jog megsértése már csak azért sem lehet indok, mert mindössze szövegrészleteket tettek elérhetővé, és teljes oldalakat csak a jogtulajdonos beleegyezésével közöltek.
A Google eredetileg különböző egyetemek könyvtáraiban álló könyveket kezdte el beszkennelni és digitalizálni, és anyagilag is támogatást nyújtott az érintett intézményeknek. A New York Times információi szerint a vállalat könyvenként 10 dollár támogatást is ajánlott. A megállapodás összesen 15 millió különböző könyvet és más dokumentumot érint.
A könyvtárprogram kibővítését a hónap elején határozták el, ezúttal Európát sem hagyva figyelmen kívül. "A Google nagyon is figyel arra, hogy még véletlenül se sértse meg a szerzői jogokat. Ebben a kérdésben igyekszünk maximálisan együttműködni a könyvkiadókkal és a könyvtárakkal" - jelentette ki akkor Jens Redmer. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beszkennelt könyvek és szöveges anyagok konkrétan mikortól lesznek elérhetők a világhálón.
A projekt ellen ezúttal az Authors Guild emelt kifogást, a szokásos váddal. "Ez nem más, mint a szerzői jogi törvény tudatos és durva megsértése. A szerzőkön kívül sem a Google, sem más cég nem dönthet a kiadott művek másolása felől" - indokolta a lépést Nick Taylor, a szervezet elnöke. A 86 éves múltra visszatekintő Authors Guild több, mint 8 ezer szerzőt tömörít az Egyesült Államokban, közülük többen csatlakoztak a perhez. A keresőjéről ismert cég kezdeményezése tehát érdekes irányt vehet, és egy esetleges kedvezőtlen döntést követően akár meg is szűnhet.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM