25 °C Budapest

Beperelték a Google-t

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:38

Újabb fejezetéhez ért a keresőcég és a könyvkiadókat tömörítő érdekszervezetek közötti huzavona. A kiadók beperlik a céget, amiért bedigitalizálta és elérhetővé tette a szerzői joggal védett kiadványokat.

Újabb fejezetéhez ért a keresőcég és a könyvkiadókat tömörítő érdekszervezetek közötti huzavona. A kiadók beperlik a céget, amiért bedigitalizálta és elérhetővé tette a szerzői joggal védett kiadványokat.
A Google arról értesült, hogy a kiadók bírósági úton vennének elégtételt azért, ami szerintük a szerzői jog széleskörű megsértése. A vállalat természetesen nem ért egyet a döntéssel, és azzal védekezik, hogy programjukkal újabb esélyt adtak a kevésbé ismert kiadóknak és szerzőknek, akiknek művei már csaknem a feledés homályába merültek. Szerintük a szerzői jog megsértése már csak azért sem lehet indok, mert mindössze szövegrészleteket tettek elérhetővé, és teljes oldalakat csak a jogtulajdonos beleegyezésével közöltek.
A Google eredetileg különböző egyetemek könyvtáraiban álló könyveket kezdte el beszkennelni és digitalizálni, és anyagilag is támogatást nyújtott az érintett intézményeknek. A New York Times információi szerint a vállalat könyvenként 10 dollár támogatást is ajánlott. A megállapodás összesen 15 millió különböző könyvet és más dokumentumot érint.
A könyvtárprogram kibővítését a hónap elején határozták el, ezúttal Európát sem hagyva figyelmen kívül. "A Google nagyon is figyel arra, hogy még véletlenül se sértse meg a szerzői jogokat. Ebben a kérdésben igyekszünk maximálisan együttműködni a könyvkiadókkal és a könyvtárakkal" - jelentette ki akkor Jens Redmer. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a beszkennelt könyvek és szöveges anyagok konkrétan mikortól lesznek elérhetők a világhálón.
A projekt ellen ezúttal az Authors Guild emelt kifogást, a szokásos váddal. "Ez nem más, mint a szerzői jogi törvény tudatos és durva megsértése. A szerzőkön kívül sem a Google, sem más cég nem dönthet a kiadott művek másolása felől" - indokolta a lépést Nick Taylor, a szervezet elnöke. A 86 éves múltra visszatekintő Authors Guild több, mint 8 ezer szerzőt tömörít az Egyesült Államokban, közülük többen csatlakoztak a perhez. A keresőjéről ismert cég kezdeményezése tehát érdekes irányt vehet, és egy esetleges kedvezőtlen döntést követően akár meg is szűnhet.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?