20 °C Budapest

Beperelték a Baidu-t

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 12:48

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését.
Az ügyben négy nagyobb cég, az Universal Music Group, az EMI Group Plc, a Warner Music Group Corp, valamint a Sony BMG Music Entertainment fogott össze, hogy együttes erővel regulázzák meg a keresőt. Előbbi három még júliusban indította el a bírósági pert, míg a Sony BMG a hónap elején nyújtotta be hasonló beadványát.
A kínai kereső ellen indított per némileg eltér a szokásostól. Itt ugyanis nem egy fájlcserélő hálózatról van szó, amely maga lehetővé teszi a kalózmásolatok fel- illetve letöltését, hanem mindössze egy kereső szolgáltatásról, amely olykor hivatkozik a főbünösnek tekintett hálózatokra. Kissé furcsa tehát, hogy a kiadók kalózkodással, vagy akár annak segítésével vádolják a céget, mivel az mindössze eredeti feladatát végezte, és megfelelő hivatkozásokkal szolgált a felhasználóknak. A sokak által kínai Google-nak tekintett Baidu eközben elvesztette piaci értékének csaknem egyharmadát, miután a tőzsdére lépését támogató két befektetési bank közölte, hogy a részvényárak túlhaladták valós értékéküket.
Az IFPI épp a napokban jelentette be, hogy megszületett a döntés az első, p2p-hálózat ellen indított bűnügyi perben. Az áldozat a tajvani Kuro, amelynek három tagját - egy felhasználóval együtt - 90 ezer dollárral, és három évig terjedő börtöntüntetéssel sújtották. A szervezet szerint a sorrendben negyedik bírósági döntés - a Kazaa, a Grokster, illetve a dél-koreai Soribada után - egyértelműen jelzi, hogy nincs menekvés a hatóságok elől. A szolgáltatást működtető testvérpárt három évre ítélték, apjuk - a cég elnöke - két évet kapott, míg a pórul járt felhasználó négy hónapot. Az előfizetéses alapon működő hálózat ezek után természetesen nem folytathatja tevékenységét.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM