Beperelték a Baidu-t

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 12:48

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését.
Az ügyben négy nagyobb cég, az Universal Music Group, az EMI Group Plc, a Warner Music Group Corp, valamint a Sony BMG Music Entertainment fogott össze, hogy együttes erővel regulázzák meg a keresőt. Előbbi három még júliusban indította el a bírósági pert, míg a Sony BMG a hónap elején nyújtotta be hasonló beadványát.
A kínai kereső ellen indított per némileg eltér a szokásostól. Itt ugyanis nem egy fájlcserélő hálózatról van szó, amely maga lehetővé teszi a kalózmásolatok fel- illetve letöltését, hanem mindössze egy kereső szolgáltatásról, amely olykor hivatkozik a főbünösnek tekintett hálózatokra. Kissé furcsa tehát, hogy a kiadók kalózkodással, vagy akár annak segítésével vádolják a céget, mivel az mindössze eredeti feladatát végezte, és megfelelő hivatkozásokkal szolgált a felhasználóknak. A sokak által kínai Google-nak tekintett Baidu eközben elvesztette piaci értékének csaknem egyharmadát, miután a tőzsdére lépését támogató két befektetési bank közölte, hogy a részvényárak túlhaladták valós értékéküket.
Az IFPI épp a napokban jelentette be, hogy megszületett a döntés az első, p2p-hálózat ellen indított bűnügyi perben. Az áldozat a tajvani Kuro, amelynek három tagját - egy felhasználóval együtt - 90 ezer dollárral, és három évig terjedő börtöntüntetéssel sújtották. A szervezet szerint a sorrendben negyedik bírósági döntés - a Kazaa, a Grokster, illetve a dél-koreai Soribada után - egyértelműen jelzi, hogy nincs menekvés a hatóságok elől. A szolgáltatást működtető testvérpárt három évre ítélték, apjuk - a cég elnöke - két évet kapott, míg a pórul járt felhasználó négy hónapot. Az előfizetéses alapon működő hálózat ezek után természetesen nem folytathatja tevékenységét.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35