37 °C Budapest

Beperelték a Baidu-t

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 12:48

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését.
Az ügyben négy nagyobb cég, az Universal Music Group, az EMI Group Plc, a Warner Music Group Corp, valamint a Sony BMG Music Entertainment fogott össze, hogy együttes erővel regulázzák meg a keresőt. Előbbi három még júliusban indította el a bírósági pert, míg a Sony BMG a hónap elején nyújtotta be hasonló beadványát.
A kínai kereső ellen indított per némileg eltér a szokásostól. Itt ugyanis nem egy fájlcserélő hálózatról van szó, amely maga lehetővé teszi a kalózmásolatok fel- illetve letöltését, hanem mindössze egy kereső szolgáltatásról, amely olykor hivatkozik a főbünösnek tekintett hálózatokra. Kissé furcsa tehát, hogy a kiadók kalózkodással, vagy akár annak segítésével vádolják a céget, mivel az mindössze eredeti feladatát végezte, és megfelelő hivatkozásokkal szolgált a felhasználóknak. A sokak által kínai Google-nak tekintett Baidu eközben elvesztette piaci értékének csaknem egyharmadát, miután a tőzsdére lépését támogató két befektetési bank közölte, hogy a részvényárak túlhaladták valós értékéküket.
Az IFPI épp a napokban jelentette be, hogy megszületett a döntés az első, p2p-hálózat ellen indított bűnügyi perben. Az áldozat a tajvani Kuro, amelynek három tagját - egy felhasználóval együtt - 90 ezer dollárral, és három évig terjedő börtöntüntetéssel sújtották. A szervezet szerint a sorrendben negyedik bírósági döntés - a Kazaa, a Grokster, illetve a dél-koreai Soribada után - egyértelműen jelzi, hogy nincs menekvés a hatóságok elől. A szolgáltatást működtető testvérpárt három évre ítélték, apjuk - a cég elnöke - két évet kapott, míg a pórul járt felhasználó négy hónapot. Az előfizetéses alapon működő hálózat ezek után természetesen nem folytathatja tevékenységét.
Forrás: SG.hu Hírmagazin
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?