2020. december 1. kedd Elza

Mi lesz így a Tokaji borral? Szlovákiában nagyon örülnek


Az egykoron egységes, tokaji bortermelő vidék szétválasztása a mai napig húzódó komoly ellentéteket szül a névhasználat kapcsán Magyarország és Szlovákia között. Az ügy végül az Európai Bíróság elé került, az uniós bürokraták azonban elutasították hazánk keresetét.


Magyarország évekkel ezelőtt fordult az Európai Bírósághoz, miután az Európai Bizottság engedélyezte Szlovákiának, hogy a "Vinohradnicka oblast' Tokaj" megnevezést szerepeltethesse a borok eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének elektronikus uniós nyilvántartásában. A napokban született döntés értelmében, mely elutasítja a magyar keresetet, Szlovákiának joga van a magyar Tokajra hasonlító megnevezést. Így marad a jelenleg is fennálló helyzet a magyar és a szlovák fél között az eredetmegjelölés használatában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ugyanakkor a Bíróság mostani döntése csak arra vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakját használhatja. Ennek értelmében az eljárás tétje nem is az volt, hogy északi szomszédunk egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára. A VM felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság az idei év végéig vizsgálhatja, hogy az eljárás alatt beadott dokumentumok megfelelnek-e az uniós jognak. A további lépéseket is a bizottsági vizsgálat eredménye fogja meghatározni. A Minisztérium hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a tokaji bor és a tokaji termelők érdekei mellett.

A szlovákiai borászok természetesen örülnek az Európai Bíróság döntésének. Egy, a határ túloldalán élő őstermelő szerint nemcsak a szőlőtermesztési feltételek ugyanolyanok, mint nálunk, hanem maga a bor előállítási metódusa is. Ez nem véletlen, hiszen a világszerte ismert bortermelő vidék korábban egységes volt. A szlovák tokaji térség kistermelői szövetségének elnöke szerint az évek óta húzódó vita sajnos nem nélkülözte a politikai színezetet, holott a kérdést szigorúan szakmai szinten kellett volna kezelni.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk