A Szlovákiából érkezőknek kedvez a gyenge forint

2014. február 10. 10:00

A Felvidékről mind több vásárlót vonzott a napokban a forint gyengülése a határ menti településekre, a nyugati országrészben azonban kevésbé érződött a bevásárlási céllal érkező turisták számának növekedése - írja a Napi.hu

A határhoz közel fekvő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken jelentősen megnőtt a kereskedők forgalma, hiszen akár 316 forintot is kaptak egy euróért a szlovák állampolgárok. Ózdon és Sátoraljaújhelyen kívül még Miskolcig is megéri a szomszédos országból átutazni a hétvégi nagybevásárlásra. De nemcsak alapvető élelmiszerekért járnak át a határ túloldaláról (például az itt 229 forintba kerülő szlovák kristálycukorért, melynek ára odahaza 1 eurójukba kerül körülbelül), hanem a helyi termálfürdők, és a miskolctapolcai barlangfürdő látogatottsága is megugrott az elmúlt napokban. Egy komáromi vendéglő tulajdonosának elmondása szerint az étterem szlovák vendégeinek számában is jelentős növekedést tapasztalt az utóbbi időszakban.

Nyugat felé haladva ugyanakkor nem érezteti ilyen mértékben hatását az euró forintárfolyamának változása. Győrben megkérdezett szlovák vásárlók elmondásuk alapján csak "rutinszerű" vásárlásra jöttek. Ugyanígy nem tapasztalt jelentős változást a győri élményfürdő igazgatója sem. Nyilatkozatában kifejtette, hogy az ilyen trendek hatása csak hosszabb távon jelentkezik. Kereskedők beszámolója szerint Mosonmagyaróváron sem érzékelhető változás.

Az osztrák határ mellett található Sopronban pedig már szinte érezhetetlen változás. Igaz, jellemzően ide eddig sem vásárolni jártak az osztrákok. Az Ausztriában dolgozó magyarok ha nagyobb összeget is váltanak most be forintra, az árfolyamnyereségből származó többletet nem fogyasztásra költik.

NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08