2 °C Budapest

Hullanak a szociális szövetkezetek: lassan végleg eltűnnek Magyarországról?

2020. július 6. 13:33

Drasztikusan visszaesett az új szociális szövetkezetek száma, ezzel párhuzamosan pedig majdnem megduplázódott a megszűnések száma az elmúlt két évben - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2006. évi X. törvénnyel életre hívott vállalkozási forma célja, a hagyományos profitszerzésen felül, a szövetkezeti tagok által kitűzött különböző közösségi igények (oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási stb.) kielégítése. Elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok (inaktívak, romák, fogyatékkal élők stb.) segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll ezen vállalkozások működésének a középpontjában.

Az OPTEN adataiból kiolvasható, hogy míg 2015-2016-ban évente közel 500 új szociális szövetkezet került bejegyzésre, addig 2017-ben már csak 304, 2018-ban mindösszesen 53. 2019-ben pedig rekord alacsony szövetkezetalapítás történt, mindösszesen csak 29. Ezzel párhuzamosan a vizsgált időszakban drasztikusan megugrott a megszűnések száma. 2018-ban már valamivel több mint 300 szociális szövetkezet "húzta le a rolót", tavaly pedig ennek majdnem a duplája 608.

Bizakodásra kizárólag árbevétel vizsgálata adhat okot, hiszen a szociális szövetkezetek összárbevétele évről-évre egyenletesen növekszik. 2017-ben már 27 milliárd forint, 2018-ban pedig 31 milliárd forint felett járt az ilyen vállalkozási formában működő gazdasági szereplők nettó árbevétele. A 2019-es 9,3 milliárdos adatot, azért nem kell figyelembe vennünk, mivel a pénzügyi beszámoló elkészítés határ idejének szeptemberre történő halasztásával, valószínűleg a cégek mellett, a szociális szövetkezetek is nagy számban éltek.

A cégfluktuációs index (CFI) alakulása, amely az adott időszak alatt megszűnt és az újonnan alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az mutatja, hogy 2019-ben különösen nagy volt a turbulencia, aminek hátterében egyértelműen a megszűnések számának drasztikus emelkedése és a szövetkezetalapítások csökkenése állt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szociális szövetkezetek árbevételének mindig jelentős részét tették ki az uniós pályázati források. Ennek oka, hogy a kevés tőkével és zömmel hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó szövetkezeti tagokkal működő szociális szövetkezetek csak ilyen forrásokból tudták a gazdasági tevékenységük beindításához szükséges infrastrukturális és eszközpark beruházásaikat megfinanszírozni. Az elmúlt három év adatainak vizsgálata azt mutatja, hogy a szociális szövetkezetek évről-évre egyre kevesebb uniós forráshoz jutnak. Míg 2017-ben 97 projektre 4,2 milliárd forint támogatást nyertek el, addig tavaly mind a projektek száma, mind a támogatási összeg majdnem megfeleződött.

Az OPTEN cégadatai azt mutatják, hogy a szociális szövetkezeti forma egyre kevésbé tudja betölteni azt a funkciót, amelyre a jogalkotók létrehozták, nevezetesen, hogy a különböző hátrányos helyzetű csoportok ebben a formában próbáljanak gondoskodni az önfoglalkoztatásukról. Kérdés, hogy van-e szándék ezen szövetkezeti forma megmentésére, illetve támogatására, ellenkező esetben a szövetkezetek száma tovább fog zsugorodni a jövőben - mondja Hantos Zoltán, az Opten Kft projektmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem